David Endt. Beeld Artur Krynicki
David Endt.Beeld Artur Krynicki

Ajax werd overzee meer dan ooit ‘van Suriname’

PlusDavid Endt

Binnen in de Nieuwe Kerk. De koude stenen vloer van het museum contrasteert met de tropische sfeer van de Grote Suriname Tentoonstelling. Ik loop rond, inhaleer en herken. En ik mis iets. Ik mis het voetbal, toch een sociaal relevant element. Al heeft Suriname op internationaal niveau amper iets gewonnen, voetbal is er zeer populair.

Talent genoeg, daar zijn we in Nederland van doordrongen sinds de komst van pioniers als Humphrey Mijnals en Erwin Sparendam, met in hun voetsporen al die andere ons voetbal verrijkende spelers.

Tien jaar terug stelde ik een ‘Plan Ajax-Suriname’ op. Dat was gebaseerd op de wetenschap dat Ajax in Suriname van oudsher enorm populair is en dat de club, naar mijn mening, schatplichtig is aan het land dat indirect zoveel prachtig talent had aangeleverd: het kampioenenteam van 1995 telde zes jongens met Surinaams bloed. De uitkomst was een formidabele mix van tropisch en Nederlands talent. Zonder dat Ajax het besefte, werd de club overzee meer dan ooit ‘van Suriname’: de mensen waren trots op Ajax.

De verbondenheid erkennen en verstevigen, projecten starten, het Surinaamse voetbal ondersteunen, met als hoogtepunt een regelmatig bezoek van het eerste elftal aan Suriname: het zou, zowel in Suriname als in Nederland, op het gebied van imago, goodwill en maatschappelijke verantwoordelijkheid – en zelfs op commercieel vlak – iets moois kunnen opleveren. Het Surinaamse bedrijf Telesur toonde zich als mogelijke sponsor bij voorbaat enthousiast.

Belandde het plan in verkeerde handen of was Ajax er nog niet klaar voor? Het zes pagina’s tellende document verdween in een lade. De non-respons was zo koud als de stenen vloer van de Nieuwe Kerk.

Vanavond ga ik weer naar de door kerkelijke kou omsloten Surinaamse sferen. In de reeks Suriname Monologen komt de antikoloniale schrijver Anton de Kom aan bod. De Kom was een verdienstelijk atleet, maar geen voetballer.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden