Liveblog

Ajax verspeelt in slotfase winst op Roda JC

Al in de tweede speelronde van de competitie heeft Ajax punten verspeeld. Het elftal van trainer Peter Bosz kwam zaterdag voor eigen publiek tegen Roda JC niet verder dan een gelijkspel (2-2).

Jasper Cillessen baalt van de gelijkmaker.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Frederic Ananou krijgt een tweede gele kaart en moet het veld verlaten in de laatste minuut.

Doelpunt! 2-2... Het zat er wel een beetje aan te komen, maar Roda weet in de slotminuten de gelijkmaker te maken. Tom Van Hyfte kopt een vrije trap binnen.

Gele kaart voor Jairo Riedewald nadat hij hard doorgaat op een speler van Roda JC.

En de laatste wissel van Bosz, waarmee de hele voorhoede van Ajax vervangen is: Anwar El Ghazi naar de kant en Mateo Cassierra het veld in.

En laatste wissel voor de bezoekers uit Limburger: Mitchel Paulissen eruit, David Boysen erin.

En daar komt de wissel, onder luid gejuich van de Ajaxfans: Bertrand Traoré komt voor het eerst het veld in en vervangt doelpuntenmaker Kasper Dolberg.

Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Frederic Ananou gaat op de bon, nadat hij Dolberg aan zijn shirt naar de grond trekt. Ananou zelf is het daar duidelijk niet mee eens.

Doelpunt! 2-1! Dankzij Kasper Dolberg komt Ajax opnieuw op voorsprong. Nu is het Sinkgraven die de bal aangeeft aan de spits die 'm binnen weet te tikken.

Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Gele kaart voor Marcos Gullón nadat hij Bazoer onderuit haalt.

Doelpunt! 1-1... Uit het niets weet Roda JC weer op gelijke hoogte te komen met Ajax. Bij de eerste aanval van de bezoekers weet Adil Auassar het net te vinden.

Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Doelpunt! 1-0! Ajax al vroeg op voorsprong na een doelpunt van Kasper Dolberg, die de bal op aangeven van Klaassen binnenkopt.

Dolberg maakt de 1-0.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Nabeschouwing:
Tom van Hyfte bezorgde Roda JC in blessuretijd een punt. Hij trof doel na een vrije trap die niet toegekend had mogen worden. Jairo Riedewald raakte zijn directe tegenstander namelijk niet.

Toch kwam de gelijkmaker van de bezoekers uit Kerkrade niet als een verrassing. Ajax gaf veel te veel kansen weg voor eigen publiek. De defensie van de ploeg oogt in de openingsfase van het seizoen een stuk minder solide dan toen trainer Frank de Boer nog op de bank zat. Dat voorspelt weinig goeds voor de eerste ontmoeting van dinsdag met de counterspecialisten van FK Rostov in de play-offs van de Champions League.

Defensie
Tot de treffer van Van Hyfte leek Kasper Dolberg de thuisploeg uit Amsterdam een zege te bezorgen. De achttienjarige Deen opende al na acht minuten de score, na goed voorbereidend werk van Jairo Riedewald en Davy Klaassen. Veel mooier was zijn tweede treffer in de laatste minuut van de eerste helft. Dolberg schatte een voorzet van Daley Sinkgraven beter in dan de verdedigers van Roda JC en gleed de bal in het doel.

Roda schoot voor rust slechts eenmaal op doel. Maar het was wel meteen raak. Adil Auassar profiteerde in de zevende minuut van de ruimte die de defensie van Ajax in de openingsfase van het seizoen regelmatig aan de tegenstander gunde.

Traoré
Dolberg maakte indruk bij Ajax, net als tijdens het eerste duel met PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League. Toch moest hij na een uur wijken voor Bertrand Traoré, de beoogde aanvalsleider van Ajax die pas vrijdag op huurbasis van Chelsea overkwam. De spits uit Burkino Faso wist zijn debuut niet met een doelpunt te voorzien. De mogelijkheden die hij kreeg gingen in het zijnet en hoog over.

Bij Ajax debuteerde niet alleen Traoré. Centrumverdediger Davinson Sánchez maakte in zijn eerst duel een redelijke indruk als vervanger van de geschorste Joël Veltman.

Beeld anp
Beeld anp
Beeld anp

En dan wordt het afgesloten en pakt Ajax slechts één punt na een zeer matige tweede helft, waarin de ploeg Roda JC teveel ruimte gaf.

En vanwege protesteren gaat ook Davy Klaassen op de bon.

Redelijke kans voor Traoré, maar hij schiet net over. Younes weet even daarvoor twee verdedigers af te schudden.

Ajax begon goed aan de wedstrijd, maar het spel is nu heel matig. De verdediging vertoont veel gaten en ook aanvallend loopt het niet meer zo lekker.

Daar kwam Roda dichtbij de gelijkmaker. Rosheuvel kan makkelijk loskomen van de verdediging van Ajax en kan uithalen.

Gudelj denkt een vrije trap van grote afstand in één keer binnen kunnen te schieten, maar dat zit er niet in.

En daar is de eerste kans voor Traoré na een voorzet van Dijks. De nieuwe spits tikt net naast.

Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

En opnieuw een wissel voor Roda JC: Marcos Gullón wordt vervangen door Farshad Noor.

Na een goede voorzet van Klaassen is de bal voor Younes, die tegen een been van een verdediger aanschiet. De kansen blijven komen voor Ajax, maar dat derde doelpunt nog steeds niet.

Younes is niet de enige die op jacht is naar een doelpunt. Nu is het Gudelj die het Van Leer moeilijk maakt, maar ook hij weet niet tot scoren te komen.

En daar had Younes de wedstrijd kunnen beslissen, maar zijn inzet belandt net aan de verkeerde kant van de paal.

Oef, daar werd Roda JC opnieuw heel gevaarlijk. Een voorzet van Ananou gaat voor het doel langs wanneer Rosheuvel net te kort komt. Tete werkt weg.

En ook Roda JC gaat voor het eerst wisselen: Martin Milec wordt vervangen door Roel Brouwers.

Een vrije trap van El Ghazi botst op de muur en eindigt daarna in de handen van Van Leer.

De nieuwste aanwinst Traoré is inmiddels aan het warmlopen langs de zijlijn. Dat leidt tot luid gejuich in de Arena.

Gudelj begint de tweede helft met een aardig schot op doel, maar Van Leert pakt de bal.

En daarmee is de tweede helft begonnen!

Daley Sinkgraven zal in de tweede helft niet meer in actie komen en is vervangen door Amin Younes.

En daarmee komt een einde aan de eerste helft en is het rust in de Arena. Ajax aan de leiding met 2-1 na twee doelpunten van Dolberg.

Ajax weet door de verdediging van Roda te komen, waardoor Sinkgraven een grote kans krijgt. Keeper Van Leer weet met zijn voet redding te brengen.

Een ontsnapping van Boysen naar Cillessen wordt door Tete voorkomen met een sliding.

Een vrije trap van Gudelj op een goede positie gaat via de muur maar net naast. Een corner daarna loopt uit op een nieuwe corner, waarbij de laatste door Dolberg over wordt gekopt.

Goede pass van Gudelj op El Ghazi, maar zijn voorzet wordt weggewerkt tot hoekschop. Die corner daarna levert niks op voor Ajax.

Roda heeft tot nu toe geen enkele kans. Ajax komt tot mooie combinaties, terwijl de uitploeg nauwelijks aan de bal komt.

Een goede voorzet van Dijks eindigt voor het doel, maar daar is Van Peppen die wegwerkt.

Tijd om te voetballen: er is afgetrapt in de Arena!

Afgelopen seizoen had Ajax geen enkel probleem met Roda JC en werd het maar liefst 6-0. Op 31 oktober 2015 scoorden Arek Milik, Viktor Fischer en Davy Klaassen allen twee keer. De eerste twee spelen inmiddels niet meer in Amsterdam.

Dan de statistieken. Ajax - Roda JC wordt voor de 43e keer gespeeld in de eredivisie, waarvan Ajax er tot nu toe 34 won. Slechts drie keer pakte Roda drie punten.

Niet Traoré dus, maar wel de achttienjarige Kasper Dolberg start in de spitspositie. Hij krijgt daarbij de voorkeur boven Mateo Cassierra, die vorige week tegen Sparta Rotterdam nog mocht beginnen.

Nieuwe aanwinst Bertrand Traoré start nog op de bank. De aanvaller kwam pas vrijdag op huurbasis over van Chelsea. Het lijkt waarschijnlijk dat hij vanavond wel al in actie komt, om zo speeltijd te krijgen voordat Ajax dinsdag in de play-offs van de Champions League aantreedt. Daarbij zal de nieuwe spits waarschijnlijk ook nodig zijn.

Beeld ProShots

Davinson Sánchez maakt daarbij voor het eerst zijn opwachting in de hoofdmacht van Ajax. Sánchez vervangt tegen Roda JC de geschorste Joël Veltman als centrale verdediger.

De Colombiaan sloot later aan bij Ajax omdat hij met Atlético Nacional nog moest uitkomen in de Copa Libertadores. Hij speelde afgelopen maandag al mee met Jong Ajax tegen FC Emmen.

Sánchez tijdens een wedstrijd van Jong Ajax tegen FC Emmen.Beeld Pro Shots / Jasper Ruhe

Goedenavond en welkom in het liveblog van de eerste thuiswedstrijd van dit eredivisieseizoen voor Ajax. De Amsterdammers krijgen bezoek van Roda JC.

Bij het maken van de opstelling staat de naam Davy Klaassen als eerste op het bord. Dat was zo bij Frank de Boer en dat is zo bij Peter Bosz. Zijn spelinzicht, zijn enorme drive en zijn scorend vermogen worden geroemd door beide trainers, maar ook ervaren coaches als Dick Advocaat, Bert van Marwijk, Guus Hiddink en Co Adriaanse hebben een hoge pet op van Klaassen. Hij groeit ook in zijn rol als aanvoerder, als leider van het team.

Klaassen (23) is de meest aanvallende middenvelder, en volgens Bosz gedijt hij bij de speelwijze die hij voor ogen heeft. "Davy is het meest in zijn element als hij zijn energie kwijt kan, als hij veel meters kan maken en het spel voortdurend in beweging is. Hij neemt geen afwachtende houding aan als we de bal kwijt zijn, maar duikt er meteen bovenop."

Niet verfijnd
Tegen Sparta werd Klaassen in de middelste linie bijgestaan door Nemanja Gudelj (24) en Riechedly Bazoer (19). Ook De Boer koos het vaakst voor die bezetting, hoewel die niet zaligmakend is. Gudelj heeft nog te vaak de neiging in balbezit niet voor de beste, maar voor de veiligste oplossing te kiezen. Bazoer loopt veel met de bal, die hij overigens niet snel kwijtraakt. Soms creëert hij daarmee ruimte voor een aanval, soms haalt hij juist het tempo uit de opbouw.

Het is een krachtig middenveld, stabiel ook, maar niet erg verfijnd. Het spel van Ajax snakt soms naar types als Richard Witschge of Rafael van der Vaart, die in hun beste dagen met één ogenschijnlijk simpele voetbeweging een aardverschuiving teweeg konden brengen.

Het is een kwaliteit die Daley Sinkgraven (21) en Abdelhak Nouri (19) wordt toegedicht, maar zij worden fysiek en/of mentaal vooralsnog te licht bevonden voor het grote werk. Sinkgraven mocht tegen Sparta wel als linksbuiten opdraven voor de geblesseerde Amin Younes en dat deed hij prima.

Snaar
Bosz: "Daley is anderhalf jaar bij Ajax en hij moet nu bij zichzelf de juiste snaar zien te raken. Voetballen bij Ajax is niet makkelijk, er wordt meer gevraagd dan alleen technisch vaardig zijn. En als je iets verkeerd doet, is dat niet erg, maar je moet er niet in blijven hangen. Hij moet het nu laten zien."

Nouri speelde maandag met Frenkie de Jong (19) en Donny van de Beek (19) op het middenveld van Jong Ajax tegen Emmen. Dat ging moeizaam (1-1), hoewel Van de Beek zich na rust in de wedstrijd knokte.

Van die drie zit Van de Beek ook het dichtst tegen het eerste elftal aan. Thuis tegen Paok - toen Gudelj geschorst en Bazoer geblesseerd was - had hij een basisplaats. Van de Beek haalde een ruime voldoende, maar moest een week later in Thessaloniki toch plaatsmaken voor Gudelj. "Tuurlijk is dat lastig. Ik wil dolgraag in het eerste spelen en daar ga ik ook vol voor, maar ik hou nergens rekening mee. Het seizoen is lang, op enig moment zal mijn kans komen."

Het voordeel voor Van de Beek is dat hij zich niet op één middenveldpositie hoeft te richten. "Ik kan zowel een aanvallende als een controlerende rol vervullen, centraal óf aan de zijkanten. Ik heb daar met de trainer al een paar keer over gesproken en hij is het ermee eens."

Schaven
En als hij niet in het eerste speelt, of zoals tegen Sparta maar een kwartiertje invalt, doet hij mee met het tweede. "Want ik wil voetballen. Minuten maken. Ritme houden. Leren."

Hij investeert gretig in zichzelf. Na de groepstrainingen gaat Van de Beek vaak nog even door, op het veld of in het krachthonk. In de vakanties traint hij bij zijn oude club Veensche Boys individueel met Harm Greving, voormalige Ajaxscout, om zijn conditie op peil te houden en zijn (trap)techniek bij te schaven. "Vooral mijn linkerbeen kan beter. En als je beter wil worden, moet je daaraan werken. Die discipline moet je opbrengen. In de jeugd van Ajax word je bij de hand genomen, maar als speler van de selectie ligt de verantwoordelijkheid bij jou. Je moet het zelf doen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden