Plus

Ajax verlangt naar nieuw seizoen - en snakt naar leiding

In de Arena kijken ze verlangend uit naar het nieuwe seizoen, een schone lei. Maar eerst moet Ajax de tweede plaats op de ranglijst veiligstellen. Barst daarna alsnog de bom?

Ajaxdirecteuren Marc Overmars (l) en Edwin van der Sar kijken zorgelijk bij de wedstrijd tegen Willem II. Beeld anp
Ajaxdirecteuren Marc Overmars (l) en Edwin van der Sar kijken zorgelijk bij de wedstrijd tegen Willem II.Beeld anp

In wat voor een sfeer zal Ajax de laatste drie wedstrijden van deze competitie afwerken?

Dat zal donderdagavond blijken, als Ajax in de Johan Cruijff Arena aantreedt tegen VVV. Het is het eerste optreden na het demasqué in Eindhoven. Reken erop dat de supporters verbaal en met spandoeken hun ongenoegen zullen laten blijken.

De spelers, de trainer, maar vooral de directie, de raad van commissarissen en de bestuursraad - iedereen ligt onder vuur.

Maar trainer Erik ten Hag is pas een paar maanden werkzaam bij Ajax, is hij nu al de kop van Jut?
De meningen zijn sterk verdeeld. Maar Ten Hag heeft in zijn e­erste maanden weinig krediet opgebouwd. Het voetbal sprankelt niet en het doel om PSV na de winterstop het vuur na aan de schenen te leggen is totaal mislukt; de achterstand op de kampioen is zelfs verdubbeld.

In zijn publieke optredens maakt Ten Hag bovendien geen evenwichtige indruk, zijn taalgebruik is doorspekt van onbegrijpelijk jargon en hij straalt niet uit dat hij de trainer is die weet welke kant het op moet.

Na de nederlaag tegen Vitesse passeerde hij rechtsback (en aanvoerder) Joël Veltman ten faveure van Rasmus Kristensen. Twee wedstrijden later keerde Veltman weer terug in de ploeg, als centrale verdediger, en moest Max Wöber op de bank zitten.

En afgelopen zondag tegen PSV was Veltman weer gewoon rechtsback en viel Wöber in het hart van de defensie genadeloos door de mand.

Dat geschuif is niet goed geweest voor de betrokken spelers, niet voor Ajax en niet voor de geloofwaardigheid van de trainer.

Hoe zal het publiek donderdagavond reageren op Hakim Ziyech?
Hij heeft de afgelopen dagen veel bijval gekregen na de treurige gebeurtenissen van zondag.

Na de smadelijke 3-0 nederlaag tegen PSV werd Ziyech bij terugkeer in Amsterdam - voor de oprit naar het Arenadek - door een boze Ajaxsupporter geduwd.

Erik ten Hag heeft het woensdag via de officiële clubkanalen opgenomen voor Ziyech.

"Ik begrijp het sentiment van de supporters. Dat ze ons ter verantwoording roepen, dat is oké. Maar er zijn wel grenzen. Op het moment dat je fysiek aan elkaar gaat zitten, ga je een grens over. Dat hoort niet. Je hoort elkaar te respecteren. Dit is geen respect."

Ziyech heeft dit seizoen met zijn even magistrale als risicovolle manier van voetballen voor verdeeldheid gezorgd op de Ajaxtribunes. Hij is door een deel van de fans een paar maal uitgefloten.

Ziyech op zijn beurt weigerde vervolgens te juichen nadat hij had gescoord. De middenvelder heeft al laten weten dat hij na dit seizoen naar een buitenlandse club wil vertrekken.

De Ziyechgetrouwen kunnen dus nog drie duels van hem genieten. Drie duels (VVV, AZ, Excelsior) waarin hij Ajax nog naar de voorronde van de Champions League kan loodsen.

Als Ajax die tweede plaats vasthoudt, keert de rust in en rond de club dan terug?
Nee, ook dan zullen na het seizoen intern stevige noten worden gekraakt. Het functioneren van zowel algemeen directeur Edwin van der Sar als directeur voetbalzaken Marc Overmars staat ter discussie.

Van der Sar heeft zich geen krachtige leider getoond bij de problemen die ontstonden in het technisch hart én in de technische staf van trainer Peter Bosz. Ook heeft hij verzuimd om de rvc daarover tijdig te informeren. Hij heeft zaken op zijn beloop gelaten.

Ajaxsterspeler Hakim Ziyech krijgt een duw van supporters die de Ajaxbus bij het stadion tot stilstand hebben gedwongen. Beeld .
Ajaxsterspeler Hakim Ziyech krijgt een duw van supporters die de Ajaxbus bij het stadion tot stilstand hebben gedwongen.Beeld .

Overmars op zijn beurt heeft na het vertrek van Bosz steken laten vallen in het faciliteren van de nieuwe trainer Marcel Keizer, in wie hij het niet zag zitten.

In december kreeg Keizer zijn congé, een beslissing waarvoor Overmars de steun had gevonden bij de rvc en de bestuursraad.

De opvolger van Keizer, Erik ten Hag, is door Overmars aangedragen, maar onder Keizer waren het spel en de prestaties in de laatste periode beduidend beter dan nu onder Ten Hag.

Tel daarbij op dat Ajax al vier jaar geen prijs heeft gewonnen vanwege een, op z'n zachtst gezegd, warrig en reactief spelersbeleid en het is duidelijk dat de dagelijkse leiding van de club ernstig is tekortgeschoten.

De supporters roeren zich, maar hoe zit het met de vijfde colonne van Ajax?
In tijden van sportieve malheur keken veel Ajacieden in het verleden reikhalzend - of juist met angst en beven - uit naar de column van Johan Cruijff op maandag in De Telegraaf. Hij was het geweten van de club, tevens luis in de pels van de zittende macht.

De woorden van Cruijff waren altijd goed voor hete vergaderavondjes, als de ledenraad van Ajax zich boog over de aangezwengelde kwesties en de druk op de clubleiding behoorlijk kon opvoeren.

In zijn laatste levensjaren heeft Johan Cruijff geprobeerd meer directe invloed op Ajax uit te oefenen - hij was zelfs even commissaris - maar carte blanche heeft hij nooit gekregen.

Door de tegenwerking die hij ondervond, keerde hij zich uiteindelijk gedesillusioneerd af van Ajax en moest hij toezien dat zelfs zijn volgelingen lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

Wim Jonk en Dennis Bergkamp zijn inmiddels weggestuurd. De ledenraad van Ajax bestaat niet meer, dat is nu een veel kleinere bestuursraad geworden. En de ooit zo invloedrijke vijfde colonne is gedecimeerd.

Het is wat dat betreft tekenend, om niet te zeggen ironisch, dat juist Danny Blind volgende week wordt benoemd tot lid van de raad van commissarissen, een rol waarin hij de directeuren Van der Sar en Overmars moet beoordelen.

Diezelfde Blind stapte in 2011 op als technisch manager, omdat hij zich had geconformeerd aan de plannen van algemeen directeur Louis van Gaal.

De benoeming van Van Gaal werd echter gedwarsboomd door de rechter, in een zaak die door onder meer Johan Cruijff én Overmars was aangespannen, omdat de toenmalige commissarissen buiten medeweten van Cruijff overeenstemming hadden bereikt met Van Gaal.

Meer over Ajax: Wie schept orde in de bestuurlijke chaos bij Ajax? en Er blijft, zo leert de geschiedenis, nog altijd hoop

Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden