Ajax sleept gelijkspel uit het vuur in vermakelijk duel met FC Twente: 2-2

Ajax verspeelde in Enschede voor het eerst dit seizoen punten, in een aantrekkelijk duel met FC Twente. Na een 2-0 achterstand knokte Ajax zich terug en wist het toch nog een punt mee te nemen uit Twente. 

null Beeld anp
Beeld anp

Jairo Riedewald wordt vervangen door Ricardo van Rhijn

Hakim Ziyech wordt vervangen door Jari Oosterwijk

Nemanja Gudelj benut strafschop

Chinedu Ede wordt vervangen door Tim Hölscher

Gele kaart Michael Olaitan

GOAL AJAX! Een prachtige goal van Viktor Fischer, die de bal in één keer achter Drommel schiet, na een mooie pass van Riechedly Bazoer. Ajax lijkt erop gebrand zich niet neer te leggen bij de voorsprong van FC Twente en vecht terug. De wedstrijd is los!

Gele kaart Kamohelo Mokotjo

Hakim Ziyech benut strafschop. Met een tergend langzame boogbal verschalkt Ziyech doelman Cillessen, die vol naar de hoek duikt. De bal stuitert in de goal, FC Twente leidt met 2-0.

Gele kaart Nick Viergever

Gele kaart Chinedu Ede

Met passie en strijd heeft FC Twente zaterdag Ajax op een gelijkspel gehouden. Het vernieuwde elftal van interim-trainer René Hake verraste de bezoekers uit de hoofdstad tot twee keer toe na een slim genomen hoekschop, maar ontbrak het in de slotfase aan kracht om de voorsprong van 2-0 te verdedigen. Daardoor pakte de ongeslagen koploper nog een puntje in Enschede (2-2).

Het gelijkspel was toch een opsteker voor Hake, de tijdelijke vervanger van de ontslagen Alfred Schreuder. De doorgeschoven assistent-coach schuwde geen rigoureuze beslissingen. Zo durfde hij het aan doelman Nick Marsman te passeren voor Joël Drommel. Het achttienjarige talent draagt pas vier jaar keepershandschoenen. Daarvoor was hij nog veldspeler bij Almere City. Jerson Cabral heeft na de trainerswissel ook weer toekomst. Hij mocht afgelopen zomer nog vertrekken, maar startte tegen Ajax als rechtsbuiten.

FC Twente voetbalde onder de interim-trainer zoals het publiek dat wil. De fans zagen de smeekbede om passie en strijd verhoord.

Panenka
Meegenomen was ook dat Ajax de openingstreffer al snel cadeaugaf. Hakim Ziyech mocht na twintig minuten een hoekschop nemen en vond met een lage trap de vrijstaande Felipe Gutiérrez. De Chileen had alle tijd om doelman Jasper Cillessen voor het eerst dit seizoen in de eredivisie te passeren. Ook de tweede treffer even na rust kwam voort uit een hoekschop. De spelers van Ajax zagen te laat dat Cabral en Ziyech snel een corner namen. Daarna kreeg Nemanja Gudelj de bal op zijn arm, wat de thuisclub een strafschop opleverde. Ziyech fopte doelman Cillessen op een manier waarmee de Tsjech Antonin Panenka eeuwige roem vergaarde.

Ajax slaagde er lang onvoldoende in de debuterende doelman Drommel te testen. Dat kwam onder meer omdat Arek Milik zich als spits niet kon onderscheiden. Trainer Frank de Boer verloor na de tweede treffer van FC Twente zijn geduld met de Pool. Hij wisselde hem voor Viktor Fischer en posteerde middenvelder Davy Klaassen in de punt van de aanval.

Fischer stond negen minuten op het veld toen hij op aangeven van Riechedly Bazoer voor 2-1 zorgde. FC Twente wankelde na die treffer en zag Drommel zijn eerste foutjes van de wedstrijd maken. De keeper ontsnapte aanvankelijk, maar dook na 82 minuten wild richting de benen van de ingevallen Yaya Sanogo, die gretig naar de grond ging. Gudelj behoedde Ajax vanaf elf meter voor een dreigende nederlaag.

Einde tweede helft!

Het vermakelijke duel in de Grolsch Veste is afgelopen. In een spectaculaire tweede helft toonde Ajax veerkracht en wist een gelijkspel uit het vuur te slepen. Sanogo versierde een strafschop en even leek Ajax nog kans te maken op de overwinning, maar meer doelpunten bleven uit.

Met het einde van de wedstrijd sluit ook dit liveblog.

Sanogo gaat neer in het strafschopgebied bij een voorzet van Sinkgraven. Hij claimt te zijn geduwd en wil een strafschop, maar Van Boekel wil er niet aan. Aan de andere kant van het veld laat Kenny Tete maar weer eens zijn talent zien, met een perfect getimede sliding.

De vermoeidheid lijkt beide teams parten te spelen, maar Ajax lijkt nog iets meer creativiteit te hebben dan FC Twente. Wat is er nog mogelijk in de Grolsch Veste? Vier minuten extra tijd.

Sanogo is beresterk en geeft de bal mee aan Fischer, na een lastig kopduel. Fischer daarentegen is te licht en wordt met een duwtje uit balans gebracht. Ajax jaagt duidelijk op de winnende. Cabral blijft etteren en Kenny Tete heeft er wel genoeg van: hij geeft Cabral, die al de hele wedstrijd zit te stoken, een slinger.

STRAFSCHOP VOOR AJAX! Sanogo gaat eigenlijk al naar de grond als de FC Twente-doelman Drommel op hem afkomt. Pol van Boekel legt m echter op de stip. Drommel krijgt geel.

Nemanja Gudelj schiet de eerste strafschop van Ajax van dit seizoen onberispelijk binnen. Ajax op gelijke hoogte. Wat kan er nog gebeuren in Enschede?

Nick Viergever wordt vervangen door Yaya Sanogo. Sanogo moet Ajax voorin meer stootkracht brengen. Ajax speelt verder met drie verdedigers en zal daardoor meer ruimte moeten weggeven. Zal de tactiek van Frank de Boer zijn vruchten afwerpen?

Nu ineens gevaar van FC Twente. Jerson Cabral zet sterk voor vanaf links en Hölscher loopt in. Veltman weet de bal net voor de voet van de Duitser weg te tikken. Intussen ligt Hakim Ziyeck geblesseerd op het veld.

De spanning neemt toe in Enschede: FC Twente wil niets liever dan eindelijk weer eens winnen en het publiek staat achter de Tukkers. Maar Ajax oogt verbeten en is bij vlagen gevaarlijk. FC Twente lijkt wat zenuwachtiger te worden. Nog twintig minuten...

Gele kaart Anwar El Ghazi. Irritatie bij Ajax omdat Van Boekel niet fluit voor een overtreding van Schilder als El Ghazi over het uitgestoken been van de verdediger valt. Van Boekel fluit niet, El Ghazi reageert boos en krijgt een kaart voor zijn wegwerpgebaren.

Een opstootje op het veld nu, na een onhandige tackle van Mokotjo op Gudelj. Mokotje glijdt weg en raakt Gudelj hard, waarna meerdere spelers zich ermee bemoeien.

Arek Milik wordt vervangen door Viktor Fischer. Dat betekent dat Klaassen doorschuift naar de spits. Zo hoopt Frank de Boer zijn ploeg meer kansen op doelpunten te geven.

Ajax is nu serieus in de problemen in Enschede. Met nog zo'n veertig minuten te spelen moet het een 2-0 achterstand wegwerken. De Amsterdammers vallen aan, maar doelman Drommel staat op zijn post, of de schoten van Ajax zijn niet nauwkeurig genoeg. Staat Ajax op het punt de eerste verliespunten te incasseren?

STRAFSCHOP VOOR FC TWENTE! Nemanja Gudelj maakt hands en Van Boekel straf streng. Gudelj leek weg te willen duiken voor een schot van Cabral, maar krijgt de bal ongelukkig op de hand. Hij krijgt ook nog eens geel.

Enorme kans voor Klaassen als doelman Drommel van FC Twente moeite heeft met een hard afstandsschot. De achtienjarige keeper staat echter snel weer op en voorkomt met een snoekduik dat de rebound van Klaassen doel treft.

Tweede helft begonnen. Ajax moet iets forceren in Enschede. Arkadiusz Milik probeert het met het hoofd op een kunstige voorzet van Sinkgraven, maar de Pool komt net niet bij de bal.

Einde eerste helft

Ajax neemt de regie van de wedstrijd de laatste minuten voor rust wat steviger in handen. De ploeg speelt de bal rond, zoekt naar een gaatje en probeert een aanval op te zetten. Dat lukt moeizaam: FC Twente oogt geconcentreerd en speelt gegroepeerd.

Grote kansen creëert Ajax dan ook nog niet in die eerste helft. Een afstandsschot van Bazoer en een vrije trap van Nemanja Gudelj zorgen voor de meeste onrust voor de goal van de 18-jarige FC Twente-doelman Joël Drommel. Achterin oogt Ajax wat houterig: de Amsterdammers zijn de bal bovendien snel weer kwijt.

Anwar El Ghazi is dreigend aan de bal, maar kan nog geen potten breken. Hij wordt strak gedekt en moet hopen op een kansje. Intussen blijft FC Twente dreigend met counters. Ajax zal in de tweede helft op zoek moeten naar minstens een doelpunt in Enschede.

Ajax even een beetje gevaarlijk, met een kopbal van Joël Veltman bij een hoekschop. De bal gaat echter een ruime meter naast. Ajax heeft nog geen grote kansen gekregen.

Fijne tackle van Kenny Tete in het strafschopgebied. Hij pakt de bal af van Gutierrez die een slalom door de Ajax-defensie in gedachten had. Toch lijkt de communicatie achterin bij Ajax niet optimaal te zijn.

Anwar El Ghazi lijkt flink pijn aan de knie te hebben na een tikje van Robbert Schilder. Hij ligt in het gras en voelt aan zijn linkerknie en hobbelt naar de zijlijn. Hij keert weer terug in het veld.

Ajax claimt een strafschop nadat FC Twente-verdediger Peet Bijen de bal op de arm zou hebben gekregen bij een hoekschop. Van Boekel ziet niets onregelementairs.

Frank de Boer voert intussen een wijziging door: Riedewald staat nu linksback, terwijl Viergever naar het centrum van de verdediging verhuist.

De wedstrijd wordt interessanter na het doelpunt van FC Twente. Het spel gaat op en neer. Ziyech probeert het met een schot van afstand, terwijl El Ghazi even later een lage voorzet aflevert, die met moeite door Twente tot een hoekschop kan worden verwerkt. Even later is Cabral alweer in duel met Gudelj, aan de andere kant van het veld.

Renato Tapia wordt vervangen door Bruno Uvini. De verdediger van FC Twente is met een onbekende blessure naar de kant.

GOAL FC TWENTE! Een lage hoekschop, goed ingestudeerd, kan door Gutierrez ter hoogte van de strafschopstip vol op de slof worden genomen. Hij schiet de bal hoog en hard langs CIllessen. Wat een dekkingsfout van de Amsterdamse defensie: geen Ajacied hield de Chileen in de gaten. De eerste tegengoal van Ajax dit seizoen is een feit.

Viergever speelt met vuur door vlak na zijn gele kaart opnieuw vast te houden. Het leidt tot een vrije trap maar Van Boekel spaart Viergever. De vrije trap wordt tot hoekschop verwerkt.

Scheidsrechter Pol van Boekel houdt de teugels strak. Eerst geeft hij een gele kaart aan Ede van Twente voor een schopje tegen Veltman, en daarna krijgt ook Viergever geel als hij op het middenveld zijn eigen fout moet herstellen en Gutierrez vasthoudt. Beide gele kaarten zijn streng gestraft.

Nu komt toch ook FC Twente. Ter Avest is sterker en slimmer dan Sinkgraven en weet met een strakke voorzet bijna Ede te bereiken. Veltman voorkomt dat de spits kan uithalen, en geeft een hoekschop weg.

Ajax domineert in de Grolsch Veste. De Amsterdammers hebben meer balbezit en zoeken naar de pass naar voren, maar FC Twente staat gegroepeerd. Grote kansen krijgt Ajax dan ook nog niet, maar de Amsterdammers zijn de eerste twaalf minuten de bovenliggende partij.

De eerste dreiging komt van Ajax. Klaassen verovert de bal op het middenveld, stuurt El Ghazi weg op de flank, die met een strakke voorzet komt. Doelman drommel is echter attent en vangt de bal op, voor de aanstormende Milik.

Een tweetal minuten later krijgt Bazoer een goede schotkans, maar zijn pegel vanuit de tweede lijn zeilt net over.

De eerste minuten oogt het spel van beide teams wat rommelig: de ruimtes zijn klein en beide ploegen zoeken naar openingen. De teams zitten elkaar echter dicht op de huid. FC Twente begint fel.

Het eerste balcontact van de man in vorm bij Ajax, Anwar El Ghaz is wat ongelukkig: hij laat een eenvoudig passje van Milik van de voet rollen.

Aftrap eerste helft!

Op papier zou Ajax weinig moeite moeten hebben met FC Twente: het draait dit jaar zeer moeizaam in Enschede. De ploeg staat zestiende. FC Twente heeft sinds het winnen van de landstitel in 2010 in competitieverband al elf duels niet meer van Ajax gewonnen. De Tukkers wachten tegen geen enkele andere huidige Eredivisie-ploeg langer op een zege.

De spelers zijn klaar om te beginnen, de aftrap is voor Ajax.

Joël Drommel is de nog maar 18-jarige doelman van FC Twente. Opvallend detail: hij was vier jaar geleden nog veldspeler. Robbert Schilder speelde in het seizoen 2005-2006 bij Ajax en keerde ook in 2007-2008 nog even terug in Amsterdam. Via wat omzwervingen in Nederland kwam de linksback bij FC Twente, waar hij sinds 2012 onder contract staat.

Bij FC Twente heeft de 'nieuwe' coach René Hake naar eigen zeggen 'andere accenten' aangebracht dan zijn voorganger Alfred Schreuder, die na vier duels de laan werd uitgestuurd. Enkel Alex Pastoor sneuvelde in de historie van de Eredivisie eerder. Doelman Joël Drommel staat onder de lat, Peet Bijen staat in de basis en Renato Tapia en Jerson Cabral verschijnen aan de aftrap.

De volledige opstelling van FC Twente: Drommel; Ter Avest, Tapia, Bijen, Schilder; Gutierrez, Ziyech, Mokotjo; Cabral, Olaitan, Ede.

Goed nieuws voor de Amsterdammers: Anwar El Ghazi is gewoon van de partij in Enschede. De topscoorder van de Eredivisie (6 doelpunten) is op tijd hersteld van de blessure die hem wel aan de kant hield bij wedstrijden van Jong Oranje, afgelopen week.

Mitchell Dijks mist vanavond de uitwedstrijd tegen FC Twente. 'Hij is weer fit, maar hij zit nog niet bij de selectie. We willen geen risico met hem nemen,' zei trainer Frank de Boer gistermiddag.

Nick Viergever begint zaterdag om 19.45 uur met Ajax aan de uitwedstrijd tegen FC Twente. Hij start als linker centrale verdediger omdat Jairo Riedewald de geblesseerde linksback Mitchell Dijks moet vervangen.

De basisformatie van Ajax kent geen verrassingen. Arek Milik, Anwar El Ghazi en Daley Sinkgraven vormen de aanval van de koploper van de eredivisie. Davy Klaassen, Riechedly Bazoer en Nemanja Gudelj starten op het middenveld. Doelman Jasper Cillessen, Kenny Tete en Joël Veltman completeren de defensie.

Bij FC Twente verdedigt Joël Drommel het doel. De achttienjarige keeper, vier jaar geleden nog veldspeler, krijgt de voorkeur boven Nick Marsman. Trainer René Hake, de tijdelijke opvolger van Alfred Schreuder, heeft ook Jerson Cabral een basisplaats gegeven. Renato Tapia, van origine middenvelder, start als centrale verdediger.

Welkom in het liveblog van de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax, die om 19.45 begint in de Grolsch Veste in Enschede.

Mitchell Dijks mist vanavond de uitwedstrijd tegen FC Twente. 'Hij is weer fit, maar hij zit nog niet bij de selectie. We willen geen risico met hem nemen,' zei trainer Frank de Boer gistermiddag.

Ajax heeft een druk programma. Donderdag speelt de club thuis tegen Celtic, de eerste wedstrijd in poule A van de Europa League. Dijks liep tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen ADO (4-0 winst) een liesblessure op. Jairo Riedewald verving hem toen als linksback en Nick Viergever ging als centrale verdediger voetballen. Het is de verwachting dat De Boer tegen FC Twente voor dezelfde oplossing kiest. Centrale verdediger Mike van der Hoorn vervangt Dijks in de selectie.

Amin Younes
Voor de weer herstelde Thulani Serero en voor buitenspeler Amin Younes is vanavond in Enschede geen plaats op de reservebank. 'Ik moet keuzes maken,' zei De Boer. 'Amin Younes doet het goed, ook op de training, maar hij en Serero moeten eerst nog meer speelminuten maken in Jong Ajax.'

Nicolai Boilesen komt zelfs daarvoor niet in aanmerking. Het contract van de Deen loopt na dit seizoen af en zijn financiële eisen om de verbintenis te verlengen, waren volgens De Boer buitensporig. Boilesen wilde deze zomer naar een andere club verkassen, maar dat is niet gelukt. De Boer: 'Ik ben nog steeds enthousiast over de kwaliteiten van Boilesen, maar niet over zijn keuzes. Wij rekenen niet meer op hem dit seizoen, anders hadden we Mitchell Dijks ook niet gehaald.'

Goede spelers
De Boer kan tegen FC Twente wel weer een beroep doen op Anwar El Ghazi, die geen last meer heeft van een knieblessure. De topschutter van de eredivisie (met zes doelpunten) miste afgelopen week de duels van Jong Oranje met Jong Cyprus en Jong Turkije.

Ajax is na vier competitiewedstrijden nog zonder puntenverlies en heeft zelfs nog geen doelpunt tegen gekregen. FC Twente presteert vooralsnog met slechts één punt teleurstellend. 'Maar FC Twente blijft een tegenstander om rekening mee te houden,' waarschuwde De Boer. 'Ze hebben gewoon heel goede spelers in de selectie.'

Frank de Boer. Beeld anp
Frank de Boer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden