Ajax overklast VVV na rust met 4-1

Ajax is vrijwel zeker van de tweede plaats in de Eredivisie. Na een matig begin was de ploeg in het tweede bedrijf een klasse beter dan VVV uit Venlo. Het werd 4-1.

Ziyech na zijn 4-1. Beeld Pro Shots
Ziyech na zijn 4-1.Beeld Pro Shots

Moreno Rutten wordt vervangen door Evert Linthorst

Noussair Mazraoui wordt vervangen door Jurgen Ekkelenkamp

Doelpunt Hakim Ziyech

Jerold Promes wordt vervangen door Evren Korkmaz

Klaas-Jan Huntelaar wordt vervangen door Kasper Dolberg

Doelpunt Klaas-Jan Huntelaar

Doelpunt David Neres

Doelpunt David Neres

Doelpunt Ralf Seuntjens

Joël Veltman wordt vervangen door Rasmus Kristensen

Danny Post wordt vervangen door Roel Janssen

Lasse Schöne mist strafschop

In een slechts voor de helft gevulde ArenA heeft Ajax ruim afstand genomen van VVV-Venlo. David Neres had met twee doelpunten en een assist een groot aandeel in de zege (4-1).

Met dank aan de Braziliaan kwam Ajax vier dagen na de afgang bij de kersverse kampioen PSV weer wat dichterbij de tweede plaats in de eindklassering, die recht geeft op een ticket voor de voorronde van de Champions League. De voorsprong op nummer drie AZ is twee duels voor het einde van de competitie nog steeds vijf punten. Beide clubs uit Noord-Holland ontmoeten elkaar volgende week zondag in de ArenA.

Voor veel fans van Ajax is tweede worden niet genoeg. Zij snakken na vier jaar naar een echte prijs. Algemeen directeur Edwin van der Sar krijgt de meeste kritiek van de achterban. Onder zijn leiding leverde de trainerswissel van Marcel Keizer voor Erik ten Hag dit seizoen weinig op. Van der Sar was voor het duel met VVV duidelijk over zijn toekomst en die van Ten Hag. "Ik blijf directeur en Erik trainer."

Van der Sar moest zondag na de afstraffing in Eindhoven in allerijl naar Amsterdam komen toen boze supporters de spelersbus tot stoppen hadden gedwongen. Hakim Ziyech kreeg tijdens schermutselingen zelfs een duw van een fan. De meeste aanwezigen in de ArenA lieten blijken dat ze zich schaamden voor het incident. Ze juichten en klapten als Ziyech aan de bal was. Een klein groepje heethoofden achter het doel zong nog even: Ziyech rot op. Zij werden terecht gewezen door mede-supporters.

Lasse Schöne verzuimde Ajax al na negen minuten op voorsprong te zetten. Hij schoot een strafschop zo slecht in dat doelman Lars Unnerstall redding kon brengen. Uitgerekend Ralf Seuntjens schoot VVV in de 43e minuut op voorsprong. De aanvaller mocht blij zijn dat hij nog op het veld stond. Vlak voor zijn treffer beukte hij Veltman uit de wedstrijd. Met dank aan twee snelle treffers van Neres ging Ajax, dat met slechts drie verdedigers speelde, toch nog met een voorsprong rusten.

De Braziliaan stelde Huntelaar na een klein uur in staat de wedstrijd te beslissen. Daarvoor had Maximilian Wöber al de lat geraakt en waren Justin Kluivert en Huntelaar door Ziyech vrij voor het doel gezet. In de slotfase schoot de international van Marokko zelf wel raak (4-1). Daarmee verdiende hij opnieuw een groot applaus.

Einde tweede helft!

Torino Hunte had namens VVV een klein tegenstootje kunnen uitdelen, maar Onana is op een van de spaarzame momenten dat hij in actie moet komen scherp.

Ekkelenkamp krijgt met zijn eerste balcontact bijna de tenen tegen een vrije trap van Ziyech, maar Unnerstall is net iets eerder.

Donny van de Beek ook met een honderd procent kans. Donny van de Beek ziet Unnerstall zijn inzet over tikken. Voorzet kwam van Neres, die ook meer dan aanspraak maakt op de titel man of the match.

Hakim Ziyech eist de laatste tien minuten van het duel op, met nu een vrije trap die niet ver over gaat. Met afstand de beste Ajacied van vanavond en heel het seizoen.

Daar draagt Ziyech ook nog bijna z'n steentje aan de 5-1 bij. Een scherpe voorzet gaat door de benen bij Unnerstall, maar bereikt Dolberg net niet.

Fijne goal van Hakim Ziyech, die van een meter of 18 en via twee palen Ajax op 4-1 zet.

Unnerstall grijpt een voorzet voor de voeten van De Ligt weg. De Duitser is weliswaar al drie keer gepasseerd, hij heeft zijn ploeg ook al vaak voor erger behoed.

Een vrij onbezonnen schot van Van Crooij gaat hoog en ver over.

Een overtreding van Ziyech op Moreno Rutte biedt VVV de kans van een mooie positie een vrije trap te nemen.

Opmerkelijk: Ralf Seuntjens is de derde aanvoerder van VVV vanavond. Na de blessure bij Post kreeg Promes de band om. Omdat hij nu het veld ruimt mag de spits de Venlonaren leiden.

Nu vuurt Hakim Ziyech van afstand. Unnerstall redt op vrij onorthodoxe wijze.

Ajax is de beroerde eerste helft recht aan het zetten. VVV wordt bij tijd en wijle zoeken gespeeld.

Geweldige uithaal van David Neres vanaf een meter of twintig. De paal voorkomt een doelpunt.

Weer is Neres belangrijk. Hij pikt een lange bal van Ziyech op en bedient dan Huntelaar, die een tegenstander omspeelt en binnen schiet.

Ajacieden appeleren voor hands en dat is niet onterecht. Damian van Bruggen zet z'n arm tegen de bal, maar Kamphuis geeft slechts een corner.

Weer bijna de 3-1. Ziyech zet Justin Kluivert alleen voor Lars Unnerstall, maar de sterk keepende Duitser redt met de voet.

Lasse Schöne geeft met buitenkant rechts geweldig voor op Maximilian Wöber, maar de Oostenrijker scoort van dichtbij niet. Ajax zet in de beginfase van de tweede helft veel meer aan.

Donny van de Beek met een loopactie richting een pass van Schöne, maar zijn kopbal is niet goed.

Klaas-Jan Huntelaar haalt na een pass van Ziyech uit maar ziet Unnerstall zijn eerste poging blokken. De rebound gaat vervolgens naast.

Vito van Crooij heeft de 2-2 op zijn schoen als hij alleen op Onana af mag, maar de Ajaxkeeper redt. Zijn opmars richting de Ajaxgoal had overigens alles weg van buitenspel.

Doelpuntenmaker Ralf Seuntjens probeert het van afstand maar levert geen best schot af.

Tweede helft begonnen

Einde eerste helft

Mooie aanval die David Neres zelf inzet en via een overstapje van Kristensen weer bij hem belandt. De Braziliaan maakt zijn tweede.

Hakim Ziyech wordt vervelend op zijn kuit geraakt door Damian van Bruggen, die overigens wel de bal speelde. VVV mag door en ziet Vito van Crooij naast het doel van Onana schieten.

Donny van de Beek kapt en draait en bereikt dan David Neres, die zijn twaalfde van het seizoen binnen tikt.

Kort voor rust de achterstand. Na een goede pass van Labylle knalt Seuntjens 'm, het moet gezegd, geweldig binnen.

Een nieuwe corner voor Ajax omdat Rutte een voorzet van Ziyech als laatst toucheert.

Het gaat érg traag allemaal in de Johan Cruijff Arena. De nummer twaalf van de Eredivisie blijft met weinig moeite overeind.

Joël Veltman kan niet verder en moet zelfs per brancard het veld afgeholpen worden. Einde wedstrijd voor hem en mogelijkerwijs ook wel het seizoen. Bij zijn val lijkt de knie van Veltman dubbel te klappen.

Joël Veltman wordt bruut onderuit gebeukt door Ralf Seuntjens. De aanvoerder heeft ogenschijnlijk vooral last van zijn knie, maar leek toch ook zeker een zwaai met de arm van Seuntjens te krijgen. Scheidsrechter Kamphuis ziet er niets in.

Noussair Mazraoui haalt van afstand uit en schiet laag naast.

Terwijl de VVV-ers met z'n allen het strafschopgebied intrekken doen de Ajacieden dat ook. Neres, Van de Beek en Huntelaar. Alles moet door het midden.

Hakim Ziyech probeert het van afstand, een meter of 20. Niet ver naast.

Gerald Promes krijgt middenin het strafschopgebied zijn hoofd tegen een vrije trap van Van Crooij, maar raakt 'm net niet vol genoeg om een poging tussen de Ajaxpalen te mikken.

Daar is opeens een heel aardige voorzet van Hakim Ziyech op Noussair Mazraoui. Die raakt 'm met het hoofd, maar kopt wel naast. Doeltrap VVV.

Slordige fase van Ajax. Heel erg veel passes komen niet aan. Matthijs de Ligt greep zojuist net op tijd in voor Vito van Crooij gevaarlijk op doel af kon.

Schöne verliest de bal slordig aan Moreno Rutte, maar die komt namens VVV niet tot een schot op doel. Zijn collega Torino Hunte kort daarvoor ook al niet.

Het eerste kwart van de wedstrijd voltrekt zich op nogal gezapig tempo. VVV trekt zich lustig terug waardoor Ajax moeite heeft gaten te vinden. Bij eventuele omschakelingen zijn de Limburgers vervolgens ook niet dreigend richting het Ajaxdoel.

Een nieuwe corner voor Ajax. Ziyech maait 'm voor iedereen langs.

Donny van de Beek probeert Unnerstall te foppen door een voorzet te veinzen maar richting het doel te lepelen. Zijn poging belandt in het dak van de goal.

Unnerstall raapt een pass op die door Schöne verzonden werd maar via een VVV-verdediger bij de keeper uitkomt.

De meningen zijn verdeeld over Hakim Ziyech vanavond. Waar hij eerst nog toegejuichd werd, klinkt het vanaf de F-Side nu “Ziyech rot op”. De rest van het publiek fluit die reactie vervolgens weer uit.

Een pijnlijk moment voor Schöne, die de strafschop niet sterk neemt en Unnerstall ziet redden.

Ajax mag een penalty gaan nemen na een overtreding op Lasse Schöne. De Deen gaat zelf schieten.

Ajax mag z'n eerste corner van de wedstrijd nemen.

Gerald Promes haalt Justin Kluivert namens VVV onderuit in het strafschopgebied. Keurig op de bal en dus geen strafschop waard.

Hakim Ziyech krijgt applaus voor zijn eerste balcontact. De fans die hem zondag een duw gaven zijn er vanavond waarschijnlij niet.

André Onana bokst een Venloose voorzet weg voor Vito van Crooij kan koppen.

VVV was er opeens al bijna uit, maar omdat de pass van Damian van Bruggen op de meegelopen Torino Hunte niet goed is, dreigt geen gevaar.

Aftrap eerste helft!

De opstelling van de bezoekers uit Noord-Limburg. VVV heeft al tien Eredivisiewedstrijden op rij niet meer gewonnen.

Het zat er een beetje aan te komen, maar de Johan Cruijff Arena zal lang niet zo magertjes gevuld zijn bij een wedstrijd van Ajax 1. Een kwartier voor de aftrap zag het stadion er van binnen zo uit.

null Beeld Rick Plantinga
Beeld Rick Plantinga

Iemand die wel naar Ajax - VVV gaat, is columnist Menno Pot: 'Als Ajacied en als ramptoerist. Op de lange zijde zullen de witte letters 'AJAX' goed leesbaar schemeren tussen de rode stoelen en de zomerjasjes van plukjes bezoekers.'

Lees de rest van zijn column hier.

De Johan Cruijff Arena zal vanavond minder vol zitten dan normaal. Allereerst is het natuurlijk donderdag, maar door het zomerse weer en mogelijk ook de teleurstellende wedstrijd van afgelopen zondag tegen PSV is de verwachting dat veel Ajaxfans een rondje overslaan.

Zij die er wel zijn trappen in de zon rustig een balletje en drinken een biertje.

null Beeld Rick Plantinga
Beeld Rick Plantinga

Het zal er zondag hard ingezakt zijn bij Ajax: de afstraffing in Eindhoven, het definitieve verlies van hoop op een titel en de boze supporters die bij aankomst in Amsterdam de spelersbus op stonden te wachten.

Toch zijn er nog altijd drie wedstrijden te spelen voor het seizoen erop zit en is het voor de ploeg van Erik ten Hag op z'n minst zaak nummer drie AZ op afstand te houden.

De club uit Alkmaar komt volgende week naar de Johan Cruijff Arena en Ajax kan zich vanavond dus vast opwarmen voor opnieuw een topper.

Rood
Dat moet gebeuren tegen VVV-Venlo, de huidige nummer twaalf van de Eredivisie die normaal gesproken te kloppen zou moeten zijn. In Noord-Limburg werd begin dit seizoen, zij het niet heel overtuigend, met 2-0 gewonnen.

Afwezig vanavond zijn Nicolás Tagliafico en Siem de Jong, die tegen PSV dit weekend beiden rood kregen. De Argentijn, sinds zijn komst deze winter een vaste waarde, wordt vervangen door Noussair Mazraoui. De jongeling viel al een paar keer in en kan zowel op het middenveld als achterin uit de voeten.

Nog niet op het veld maar wel voor het eerst op de bank zijn Jong Ajax-spelers Azor Matusiwa en Jurgen Ekkelenkamp, die voor het eerst bij de wedstrijdselectie zitten.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Wöber, Mazraoui; Ziyech, Schöne, Van de Beek; Neres, Huntelaar, Kluivert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden