Update

Ajax neemt afscheid van Bobby Haarms

Louis van Gaal hield een toespraak op de afscheidsceremonie van clubman Bobby Haarms. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - De Goede Beul van Ajax is dood; en de Goede Beul kreeg zaterdag een eerbetoon zoals Ajacieden dat hun helden graag brengen. Fakkels, toespraken van coryfeeën, een afgeladen tribune die de overledene bezong, die in een rood-witte kist met Ajaxlogo (het oude, vanzelfsprekend) op een podium op de middenstip was getild. De kist werd gedragen en begeleid door enkele groten uit de clubhistorie, onder wie Jari Litmanen, terwijl de Ajax Marsch klonk. (Kijk hier een videoreportage van het afscheid)

Een lange reeks oud-spelers was naar het jeugdcomplex De Toekomst gekomen om afscheid te nemen van Ajaxicoon en erelid Bobby Haarms. Dennis Bergkamp en Wim Jonk, Frank en Ronald de Boer, Søren Lerby, Piet Schrijvers, Patrick Kluivert. Bijna allen zijn ze diverse keren afgebeuld tijdens Haarms roemruchte 'hersteltrainingen', waarmee de Goede Beul naar grove schattingen ongeveer tweehonderd spelers met een blessure weer klaarstoomde voor een terugkeer in de selectie.

Het karakteristieke ták!, ták!, ták!, waarmee Haarms zijn 'snuiters' tot nóg tweehonderd meter sprinten dreef, al dan niet met een zandvest over de schouders, of nóg een serie sprongen over bankjes, vormde de kern van de meeste speeches.

Louis van Gaal vertelde hoe hij 'instituut' Haarms bij zijn aantreden aanvankelijk buiten zijn technische staf had gelaten. ''Bobby had het al opgevangen voordat ik het hem kon vertellen. Hij smeekte me hem alsnog als assistent aan te stellen. Ik heb het gedaan en hij werd één van mijn bakens als ik twijfelde. 'Doe maar je eerste idee, dat is meestal het beste.' Bobby groeide uit tot een mental coach, maar wel een die bloed aan de paal eiste.''

Teammanager David Endt sprak van 'een strenge, onbuigzame meester', die 'nukkig en kribbig' kon zijn, maar ook 'humorvol'. ''De ijzeren man is nu geveld. De ziel van Ajax.''

Voorzitter Uri Coronel memoreerde hoe Haarms in 1934 aan de Middenweg werd geboren, recht tegenover De Meer, in het jaar dat het stadion werd geopend. Nadat zijn carrière als spijkerharde middenvelder vroegtijdig was stukgelopen op een knieblessure, zat Haarms op de bank bij alle vier de finales waarin Ajax de Europacup I won. ''Hij was niet de beste trainer, maar wel de grootste Ajacied, met een onvoorwaardelijke liefde voor de club.''

Danny Blind liep de met zo'n tweeduizend supporters gevulde hoofdtribune van De Toekomst op, om die om te dopen tot Bobby Haarms Tribune. Op een videoscherm passeerde Haarms' leven. Haarms op de schouders bij Frank Rijkaard en Edwin van der Sar, met de cup met de grote oren in zijn handen; Haarms die spelers tot wanhoop dreef; Haarms die geëmotioneerd afscheid nam van de Arena.

Van de clubliederen die de speeches afwisselden, werd het laatste live gebracht. Kees Prins zong Mijn club, dat van een Jiskefet-sketch onbedoeld is uitgegroeid tot lijflied van Ajaxsupporters - die er nooit een parodie in hebben gezien.

Fakkels, nog eens, en aubades aan 'Bobby Haarms, de echte Ajacied'. Haarms werd nog één keer bezongen terwijl zijn kist van de Arena, via het supportershome, waar hij vaste gast was, over de Middenweg naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats werd gereden, waar hij in beslotenheid werd begraven. (PAUL VUGTS)

Foto ANP/Koen van Weel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden