Ajax naar voorronde Champions League door late treffer tegen PEC Zwolle

Ajax mag zich opmaken voor de voorrondes van de Champions League. De Amsterdammers pakten vanmiddag in Zwolle tegen PEC het laatste punt dat nodig was om zeker te zijn van de tweede plek op de ranglijst. Dat ging bijzonder moeizaam, want invaller Kolbeinn Sigthórsson maakte pas vlak voor tijd gelijk: 1-1.

Beeld anp

1-1! Een doelpunt door Kolbeinn Sigthórsson, na een discutabele hoekschop voor Ajax. In tweede instantie lukt het de spits de bal in het net te krijgen.

1-0 voor PEC Zwolle! Jesper Drost maakt het af na een flitsende aanval van de Zwollenaren.

Lucas Andersen wordt vervangen door Lasse Schöne

Thomas Lam wordt vervangen door Maikel van der Werff

Sheraldo Becker wordt vervangen door Ryan Thomas

Ajax mag zich opmaken voor de voorrondes van de Champions League. De Amsterdammers pakten vanmiddag in Zwolle tegen PEC het laatste punt dat nodig was om zeker te zijn van de tweede plek op de ranglijst. Dat ging bijzonder moeizaam, want invaller Kolbeinn Sigthórsson maakte pas vlak voor tijd gelijk: 1-1.

Ajax mag zich opmaken voor de voorrondes van de Champions League. De Amsterdammers pakten vanmiddag in Zwolle tegen PEC het laatste punt dat nodig was om zeker te zijn van de tweede plek op de ranglijst. Dat ging bijzonder moeizaam, want invaller Kolbeinn Sigthórsson maakte pas vlak voor tijd gelijk: 1-1.

PEC benaderde het thuisduel met Ajax niet bepaald als een opwarmertje voor de bekerfinale van zondag tegen FC Groningen. De formatie van Ron Jans begon fel en zette de spelers van Ajax constant onder druk. De slordig spelende ploeg van Frank de Boer, die zijn formatie eerder deze week nog verbaal op scherp had gezet bij een training, kwam er zelden doorheen en als dat al gebeurde waren de aanvallers besluiteloos.

Ook Viktor Fischer kon zijn ploeggenoten niet inspireren. De Deen mocht vorige week voor het eerst in veertien maanden weer eens invallen en stond in Zwolle vanaf het begin op het veld. De spits werkte hard, maar kwam te weinig in het spel voor. Fischer werd na een uur gewisseld voor Sigthórsson.

Nadat PEC via Tomas Necid en Ajax-huurling Sheraldo Becker al enkele aardige kansen had gemist, kwam Ajax er acht minuten voor rust voor het eerst echt gevaarlijk uit. Het schot van Anwar El Ghazi was echter een prooi voor PEC-doelman Warner Hahn.

Vlak na rust was ook Fischer dicht bij een treffer, maar hij schoot in het zijnet. PEC kwam direct daarna op voorsprong. De net ingevallen Ryan Thomas stuurde Jesper Drost weg, die doelman Jasper Cillessen vanuit een lastige hoek passeerde. Bram van Polen had tien minuten later de 2-0 op zijn schoen. De rechtsback stoomde vrij op, maar vond Cillessen op zijn weg.

De Boer bracht in het slot nog Mike van der Hoorn als pinchhitter, maar het was een andere invaller die Ajax aan een punt hielp. Sigthórsson stond één minuut voor tijd na een afgeslagen corner op de juiste plek om de gelijkmaker binnen te schieten: 1-1.

Lees alle updates terug:

Einde tweede helft! Eindstand: 1-1. PEC Zwolle verzuimde het af te maken vanmiddag, waardoor Ajax in de eindfase de kans kreeg om op gelijke hoogte te komen.

Als het 1-1 blijft, stelt Ajax de tweede plek in de Eredivisie veilig en mag het meedoen met de voorrondes van de Champions League.

Scherp schot van Van Hintum (PEC Zwolle) vanaf de linkerkant van het strafschopgebied, maar Cillessen houdt het overzicht.

Ajax zet in deze fase aan en staat met bijna het volledige elftal op de helft van PEC Zwolle, waardoor Lukoki bij balverlies van de club kan counteren. Het lukt hem vervolgens niet iets zinnigs te doen met de bal.

Exemplarisch voor het spel van Ajax van vandaag: een inworp van de club wordt over de achterlijn gegooid, Zwolle-verdedigers hoeven nauwelijks in actie te komen.

Wisel: Riechedly Bazoer wordt vervangen door Mike van der Hoorn.

De Amsterdamse club heeft het geluk dat PEC Zwolle de vele kansen niet weet af te maken. Ruimte krijgen de Zwollenaren in ieder geval genoeg.

Ajax heeft nog minder dan een kwartier om eindelijk weer eens van PEC Zwolle te winnen, iets wat in de afgelopen vier wedstrijden tegen de club niet lukte.

Ook een mooie kans voor Lukoki van PEC Zwolle, aan de andere kant van het veld, maar zijn schot is te makkelijk voor Ajax-keeper Cillessen.

Wissel: Mustafa Saymak wordt vervangen door Wout Brama.

Aardige kopbal van Klaassen gaat ruim voorlangs, na een voorzet van - wederom - El Ghazi. Heel gevaarlijk zag het er niet uit.

Ajax heeft een balbezit van 55 procent, maar de echt grote kansen zijn deze wedstrijd voor PEC Zwolle.

Schot op doel van El Ghazi, de enige Ajacied waar vandaag enige dreiging vanuit gaat. Keeper Hanh redt de bal en zorgt ervoor dat PEC Zwolle op voorsprong blijft.

Zwolle-supporters zingen 'Helemaal niets in Amsterdam', terwijl het Ajax maar niet lukt om een goede aanval op te bouwen. Nog steeds 1-0 voor PEC Zwolle.

Viktor Fischer wordt vervangen door Kolbeinn Sigthórsson. Fischer speelde geen gelukkige wedstrijd, hij was bijna onzichtbaar.

Ajax heeft geluk, want PEC Zwolle laat een grote kans liggen om op 2-0 te komen. De doelpoging Van Polen mist, nadat de Zwollenaren met twee man in de aanval alle ruimte hadden om het af te maken.

Lasse Schöne schiet een vrije trap recht op de keeper van Zwolle. Het is voor het eerst in tijden dat Ajax een bal op doel mikt: de verdediging van PEC Zwolle staat de hele wedstrijd al goed opgesteld.

PEC Zwolle weer in de aanval na balverlies van Klaassen, maar Lukoki geeft geen goede voorzet. PEC Zwolle blijft echter in balbezit.

PEC Zwolle blijft druk zetten op Ajax, dat wat beduusd lijkt van de treffer en zich geen raad weet met de aanvallen van PEC Zwolle.

De tweede helft is begonnen. Lasse Schöne is in de ploeg gekomen bij Ajax voor Lucas Andersen, die geen gelukkige eerste helft speelde.

De tweede helft staat op het punt van beginnen, de stand na de eerste helft is 0-0.

In zijn eerste wedstrijd in de basis sinds maanden, lukt het Viktor Fischer nog niet om een stempel te drukken op het spel van Ajax. De grootste dreiging bij de Amsterdammers gaat uit van El Ghazi. Maar: PEC Zwolle heeft het beste spel.

Einde van de eerste helft. PEC Zwolle zette in de laatste fase van de eerste helft wat minder druk, waardoor Ajax meer ademruimte kreeg. Echt overtuigend is het spel van de ploeg echter nog niet.

Lukoki dolt meerdere Ajax-verdedigers in het strafschopgebied, maar zijn aanval wordt uiteindelijk afgeslagen. Ajax lijkt nog niet volledig om te kunnen gaan met de aanvallen van PEC Zwolle.

Gele kaart voor Joël Veltman.

Een raar moment als Lam de bal op zijn hak krijgt bij een aanval van Ajax, waarna Klaassen in een keer op het Zwolse doel schiet. Maar keeper Hahn staat goed op zijn plek.

Weer El Ghazi die doorbreekt! Hij stuit wederom op de Zwolse keeper, maar blijkt ook buitenspel te staan. De grootste dreiging aan de kant van Ajax gaat duidelijk uit van El Ghazi, die veel ruimte krijgt op rechts.

En opeens een grote kans voor Ajax, na een uitbraak over de rechterflank! Bazour speelt naar de vrijstaande El Ghazi, maar die stuit op de Zwolse keeper.

Gele kaart voor Lucas Andersen na een tackle op Lukoki.

Weer een grote kans voor PEC Zwolle! Nu van Saymak, die maar net van de bal kan worden gezet door de verdediging van Ajax.

Aardige aanval van Ajax vanaf het middenveld, die Fischer bereikt. De centrumspits vindt echter niet genoeg ruimte om goed uit te halen.

Weer een gevaarlijke aanval van PEC Zwolle, maar de voorzet van Lukoki vanaf rechts komt niet goed aan.

De supporters van PEC Zwolle zingen 'Waar is dat vuurwerk nou?'. Ze hebben niet geheel ongelijk, want Ajax overtuigt nog niet. PEC Zwolle heeft het betere spel.

Ajax countert en zoekt Fischer, maar weet zich vervolgens geen raad met de bal. Bij het strafschopgebied van PEC Zwolle wordt de bal na heen- en weer-getik verloren aan de Zwollenaren.

En weer een grote kans voor PEC Zwolle, dit keer een schot van Becker! Ajax ontsnapt door een goede redding van Cillessen.

Een enorme kopkans van PEC Zwolle, na een voorzet van Becker, gaat net voorlangs. PEC Zwolle lijkt scherper in de beginfase van de wedstrijd. De club verstoort het spel van Ajax in een vroeg stadium.

Een goede aanval van Ajax via El Ghazi, waarna Andersen stuit op de verdediging van PEC Zwolle.

Rommelig balverlies van Tete leidt tot een counter van PEC Zwolle, maar de club weet zich er geen raad mee en stuit op de verdediging van Ajax. Ook een tweede aanval van PEC levert slechts een hoeksschop op, die makkelijk wordt weggewerkt.

Gele kaart voor Jesper Drost van PEC Zwolle. Drost werd aangespeeld in het strafschopgebied en ging liggen. Een schwalbe, aldus scheidsrechter Braamhaar.

Het lukt Ajax nog niet om veel druk te zetten op PEC Zwolle. De ploeg verliest makkelijk de bal en heeft af en toe overtredingen nodig om de Zwollenaren af te stoppen. Kansen zijn er aan beide kanten nog niet geweest.

Aftrap eerste helft! Ajax probeert vooral de aanval over rechts te zoeken, via El Ghazi, maar het lukt de ploeg nog niet om door te breken.

De spelers komen het veld oplopen, de wedstrijd zal over enkele minuten van start gaan. Kan Ajax dit keer wél van PEC Zwolle winnen?

PEC Zwolle is een gevaarlijke tegenstander voor Ajax: het heeft de laatste vier duels met Ajax niet verloren. 'Ik denk daarom dat zij wel iets recht willen zetten', aldus trainer Ron Jans.

Fischer maakte vorige week als invaller zijn rentree in de hoofdmacht van Ajax tijdens het duel met NAC Breda. Het was zijn eerste optreden in veertien maanden in de hoofdmacht na een zware hamstringblessure. Vandaag staat hij dus voor het eerst weer in de basis.

In oktober 2014 speelde Ajax thuis gelijk tegen PEC Zwolle, het werd 0-0. Als de wedstrijd vandaag weer in een gelijkspel eindigt, is Ajax verzekerd van de tweede plek in de Eredivisie - en van deelname aan de voorronde van de Champions League.

Bij PEC Zwolle keert Sheraldo Becker terug in de basis. De aanvaller was enige tijd geblesseerd, maar krijgt tegen de club waar PEC hem van huurt een basisplaats.

De volledige opstelling van PEC Zwolle: Hahn, Van Polen, Lam, Broerse, Van Hintum, Rienstra, Saymak, Lukoki, Drost, Becker en Necid.

Viktor Fischer start vandaag in de basis als centrumspits. Ook Kenny Tete, die deze week zijn contract verlengde tot 2018, heeft een basisplek.

De complete opstelling van Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Viergever, Klaassen, Serero, Bazoer, El Ghazi, Fischer en Andersen. Davy Klaassen is aanvoerder vandaag.

Goedemiddag en welkom bij ons liveblog over de uitwedstrijd van Ajax tegen PEC Zwolle.

Fischer maakte vorige week als invaller zijn rentree in de hoofdmacht tijdens het duel met NAC Breda. Het was zijn eerste optreden in veertien maanden in de hoofdmacht na een zware hamstringblessure.

Arkadiusz Milik, Daley Sinkgraven en Nicolai Boilesen ontbreken nog in de selectie van Ajax. De Boer verwacht dat het trio weer beschikbaar is voor de laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen SC Cambuur.

Toptrainingen
De Boer liet weten dat hij nog alle vertrouwen in zijn spelers heeft. 'Deze selectie is nog gretig genoeg om prijzen te winnen', zei de oefenmeester, die maandag op de training hard uitviel naar zijn spelers. De Boer is blij met hun reactie. 'We hebben twee toptrainingen achter de rug. Misschien had ik eerder nadrukkelijker aanwezig moeten zijn en strakker moeten optreden.'

PEC Zwolle heeft de laatste vier duels met Ajax niet verloren. 'We hebben zelfs van ze gewonnen in de bekerfinale en om de Johan Cruijff Schaal. Ik denk daarom dat zij wel iets recht willen zetten', aldus trainer Ron Jans. 'Het seizoen van Ajax lijkt een beetje als een nachtkaars uit te gaan. Ik denk dat ze daar wel tegen willen vechten.'

Jans kan in elk geval geen beroep doen op de geschorste Trent Sainsbury. Mogelijk is ook de licht geblesseerde Ryan Thomas afwezig. Daarentegen maakt Sheraldo Becker, die wordt gehuurd van Ajax, zijn rentree in de selectie.

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden