Liveblog

Ajax mist Champions League na gelijkspel tegen Nice

Op een emotionele avond is Ajax er woensdag niet in geslaagd de play-offs voor een plaats in de Champions League te bereiken.

null Beeld Pro Shots / Erwin Spek
Beeld Pro Shots / Erwin Spek

Doelpunt! 2-2... Daar is dan toch Nice. Het is Vincent Marcel die de gelijkmaker binnentikt. Ajax heeft nog slechts 10 minuten officiële speeltijd om toch nog voor de winst te zorgen.

Justin Kluivert wordt vervangen door Frenkie de Jong

Malang Sarr wordt vervangen door Vincent Marcel

Doelpunt! 2-1! Davinson Sánchez werkt binnen na een knappe voorzet van Viergever. Ajax gaat aan de leiding na een uitstekende start van de tweede helft.

null Beeld Pro Shots / Erwin Spek
Beeld Pro Shots / Erwin Spek

Doelpunt! 1-1! Hij doet het weer: Donny van de Beek scoort voor Ajax. Na een moment waarop de Amsterdammers eindelijk in de aanval gingen is het de boezemvriend van Nouri die het weer gelijk maakt.

En opnieuw een kaart voor Ajax. Hakim Ziyech krijgt geel.

null Beeld Pro Shots / Erwin Spek
Beeld Pro Shots / Erwin Spek

Doelpunt! 0-1.. Ajax laat zich verrassen en komt al na slechts twee minuten op achterstand na een goal van Arnaud Souquet. Onana weet in eerste instantie te redden, maar de Franse aanvaller kan in de rebound toch scoren.

De ploeg van de nieuwe trainer Marcel Keizer bleef tegen OGC Nice steken op een gelijkspel (2-2). Dat was niet voldoende na het gelijke spel van vorige week in het eerste duel (1-1).

Het was een avond met een lach een traan in de Johan Cruijff Arena. Zo hielden lang niet alle supporters het droog toen er vlak voor het duel een clip van Abdelhak Nouri op de grote schermen van het stadion te zien was. Indrukwekkend was ook het applaus in de 34e minuut voor de middenvelder met nummer 34 met blijvende hersenschade. Het spel lag even stil en zelfs de Britse scheidsrechter Andre Marriner applaudisseerde mee.

Steunbetuigingen
Groot was ook de blijdschap om de doelpunten van Donny van de Beek en Davinson Sánchez, die de ploeg uiteindelijk niet in de play-offs voor de Champions League brachten. Ajax strijdt over twee weken verder in de play-offs van de Europa League, waar een plek in het hoofdtoernooi valt te verdienen.

Ajax was in de openingsfase niet bij de les, na de vele steunbetuigingen aan het adres Nouri. Al in de derde minuut combineerden de bezoekers wel heel eenvoudig van eigen helft naar het doel van de tegenstander. Doelman André Onana kreeg nog een hand tegen een inzet van Pierre Lees-Melou Onana maar had geen antwoord op de rebound van Arnaud Souquet 0-1.

Fraaie hakbal
Een mooie dribbel van Justin Kluivert leek Ajax na twintig moeizame minuten weer wat zelfvertrouwen te geven. De rechtsbuiten zette zijn bewaker Malang Sarr te kijk en zou dat nog wel vaker doen. Even later was het Donny van de Beek die zijn ploeg net als vorige week in het zuiden van Frankrijk fraai op gelijke hoogte bracht (1-1).

Na de gelijkmaker nam Ajax de regie van de wedstrijd over. Nick Viergever had twee keer pech met afronden en keeper Yoan Cardinale stond met een prachtige reflex een tweede treffer van Van de Beek in de weg. Een fraaie trap van Ziyech leidde in de 56e minuut wel de 2-1 in. Hij legde de bal keurig op het hoofd van Viergever die Davinson Sánchez liet scoren.

Wat het ook probeerde, Ajax kwam niet tot de derde bevrijdende treffer. Daardoor bleef het gevaar voor een goed uitgevoerde counter op de loer liggen. In de 79e minuut tikte Rémi Walter zijn ploeg na een fraaie hakbal van Jean Michaël Seri naar de play-offs van de Champions League.

Lees hieronder het wedstrijdverloop van minuut tot minuut terug.

Het zit erop. Ajax speelt gelijk tegen Nice (2-2) en dat betekent op basis van de punten dat de Amsterdammers niet doorgaan naar de play-offs van de Champions League.

Zelfs Onana gaat mee in een corner en komt zelfs tot koppen, maar de bal mist ruim het doel.

Er komen vier minuten bij. Wat kan Ajax nog doen?

Younes voor het doel, maar hij komt niet tot schieten. Ondertussen tikken de minuten weg waarin Ajax nog terug kan komen.

Het lijkt daar hands te zijn van Le Marchand!, maar de scheidsrechter ziet het niet.

En Keizer brengt er nog een aanvaller in: Matthijs de Ligt wordt vervangen door David Neres.

En daar is ie: Klaas-Jan Huntelaar. Hij vervangt Lasse Schöne. Gaat hij zorgen voor het winnende doelpunt?

Hakje van Dolberg in de zestien op Ziyech, die maar net naast schiet. Ook Ajax probeert gaten te zoeken.

Klaas-Jan Huntelaar loopt langs de zijlijn inmiddels warm bij Ajax. Gaat hij zijn terugkeerdebuut maken in de Johan Cruijff Arena?

Oppassen geblazen voor Ajax. Voorzet van Dalbert gaat net voorlangs en bij de tweede paal stond ook nog Lees-Melou, die maar net mist. Een kleine tik was genoeg geweest om Nice op 2-2 te zetten.

Nog twintig minuten officiële speeltijd. Ajax gaat dus aan de leiding, maar sinds de tweede goal gaat ook Nice meer in de aanval.

Ajax opnieuw in de aanval, nu via Dolberg. De Deen komt al rennend ver, maar ziet zijn schot via Cardinale uiteindelijk naast gaan.

Gele kaart voor Valentin Eysseric na protest bij de scheidsrechter.

Ook Lasse Schöne probeert het met een schot vanaf een metertje of twintig. Ook die bal gaat niet heel ver over. Ondanks de kansen voor Ajax is het nog steeds 1-1.

null Beeld Pro Shots / Erwin Spek
Beeld Pro Shots / Erwin Spek

Een minuutje later is het Justin Kluivert die het probeert. Zijn schot gaat maar net voorlangs. Ajax begint voortvarend aan de tweede helft.

En weer goede kans voor Ajax. Donny van de Beek volleyt richting doelman Cardinale, die hem maar nét weet weg te tikken.

Dat scheelde niet veel. Dolberg komt na een corner met zijn hoofd onder de bal, maar weet die niet genoeg richting te geven. Hij gaat naast.

En daarmee is de tweede helft begonnen! Bij Ajax geen wijzigingen op het veld.

Bij Nice is Bassem Srarfi in de kleedkamer achtergebleven. Hij is vervangen door Dalbert.

De eerste helft zit erop! Ajax en Nice gaan op gelijke hoogte de kleedkamers in. Na een snelle goal van Nice bracht Donny van de Beek na bijna een half uur de redding. De wedstrijd ligt daarmee weer helemaal open.

null Beeld Pro Shots / Erwin Spek
Beeld Pro Shots / Erwin Spek

Wat een kans voor Ajax! Een snelle counter van Kluivert stuit op de doelman, maar de bal ketst daarna op Viergever en rolt bijna het doel in.

Een vrije trap van Ziyech daarna mist maar net het hoofd van Sánchez. Cardinale weet daardoor met niet al te veel moeite te redden.

De Johan Cruijff Arena schreeuwt om een penalty, nadat Van de Beek nu een zetje krijgt in de zestien van Nice. De scheidsrechter wil er echter niets van weten.

En opnieuw trekt de scheidsrechter een kaart. Vincent Koziello krijgt geel mee na een harde ingreep op Van de Beek.

Het is inmiddels de 34ste minuut van het wedstrijd en het spel wordt stilgelegd als eerbetoon aan Nouri. In de Johan Cruijff Arena klinkt een luid applaus. Ook de vader en de broer van Appie zitten in het stadion en klappen mee. Abdelhaks broer vormt een hart met zijn handen om de supporters van Ajax te bedanken.

null Beeld Ziggosport
Beeld Ziggosport

De goal lijkt Ajax op het juiste pad te brengen. De ploeg gaat nu opnieuw in de aanval en een voorzet van Kluivert komt maar net niet aan bij Dolberg.

Gele kaart voor Malang Sarr die Justin Kluivert onderuit haalt net wanneer hij bezig is met een goede actie.

Het eerste kwartier is gespeeld en de wedstrijd is compleet in handen van Nice. Ajax heeft nog geen aanval op kunnen zetten en is continu bezig aanvallen van de Fransen te onderscheppen.

Davinson Sánchez gaat op de bon na een overtreding op randje zestien. De vrije trap die daar uit volgt gaat ver over gelukkig.

Opnieuw een snelle aanval van Nice. De Fransen blijven nu maar richting het doel van Onana komen. Nu is het Plea waarbij de afwerking niet optimaal is en een nieuwe goal dus uitblijft.

En opnieuw een uitbraak van de Fransen, maar Srarfi weet niet aan de bal te komen om uit te halen.

En na dit eerbetoon is de wedstrijd in Amsterdam van start gegaan!

Kippenvel in de Johan Cruijff Arena, waar zojuist een filmpje is vertoond waarin een ode wordt gebracht aan Abdelhak Nouri. De Ajaxfans hebben verder een gigantisch doek onthuld met een foto van de jonge middenvelder nadat hij in zijn debuut scoorde tegen Willem II.

Lees ook: Ajax toon prachtig filmpje over Nouri

De spelers van OGC Nice spelen vanavond in zwarte tenues. Op de voorkant van het shirt staan in de vorm van een hart de namen van de 86 slachtoffers van de terroristische aanslag op 14 juli 2016 op de boulevard van Nice.

Ondanks de beladen avond, moet Ajax proberen het hoofd koel te houden, zei trainer Marcel Keizer gisteren. "Wij willen Appie en zijn familie ook steunen, maar we zullen ons ook een beetje voor alles rond deze wedstrijd moeten afsluiten."

"Jezelf op zoiets voorbereiden is lastig," zei Keizer. "Maar ik heb vooral de jonge jongens gewezen op wat er hen te wachten staat."

Het is vanavond de eerste keer dat Ajax in de Johan Cruijff Arena speelt sinds Abdelhak Nouri blijvende hersenschade opliep tijdens een oefenduel in Oostenrijk.

Op en in het stadion zijn door de club daarom grote spandoeken opgehangen en voorafgaand aan het duel zal een clip van de jonge middenvelder te zien zijn op grote schermen. De voetballers krijgen dat niet mee omdat ze in de kleedkamer zijn.

De verwachting is verder dat de meeste fans in de uitverkochte ArenA opstaan in minuut 34, het rugnummer van het talent dat nooit meer zal voetballen. Daarna zal er een lang applaus klinken.

In de opstelling van de bezoekers uit Nice ontbreekt zoals al eerder bekend werd Mario Balotelli. De Italiaanse spits kampt met een hamstringblessure en blijft daarom achter in Zuid-Frankrijk. Plea is zijn vervanger.

Marcel Keizer kiest in het thuisduel voor dezelfde opstelling als vorige week in Nice. Dat betekent dat de achttienjarige Justin Kluivert op de rechterflank weer de voorkeur krijgt boven David Neres, die vorige week sterk inviel tijdens het eerste duel.

Doelman André Onana vormt weer een defensie met aanvoerder Joël Veltman, Davinson Sánchez, Matthijs de Ligt en Nick Viergever. Donny van de Beek, Lasse Schöne en Hakim Ziyech zijn de middenvelders van de thuisclub. De aanval van Ajax bestaat wederom uit Kluivert, Kasper Dolberg en Amin Younes.

Volledige opstelling: Onana; Veltman, Sánchez, De Ligt en Viergever; Van de Beek, Schöne en Ziyech; Kluivert, Dolberg en Younes.

Goedenavond en welkom in het liveblog van de wedstrijd tussen Ajax en OGC Nice. De Amsterdammers hopen zich vanavond te plaatsen voor de play-offs van de Champions League. Het eerst duel tussen Ajax en Nice eindigde in 1-1.

Ajax begint met een redelijke uitgangspositie (1-1) aan de return tegen de nummer drie van het vorige seizoen in Frankrijk.

Daarbij is Mario Balotelli, de maker van de openingstreffer van het eerste duel, geblesseerd.

Het lijkt er op dat trainer Marcel Keizer voor de formatie kiest die vorige week de basis legde voor het gelijkspel. Dat zou betekenen dat Justin Kluivert opnieuw de voorkeur krijgt boven David Neres.

Mitchell Dijks is weer terug in de selectie van Ajax. De verdediger mocht vorige maand nog vertrekken, maar directeur spelerszaken Marc Overmars heeft nog geen opvolgers gevonden voor de vertrokken Kenny Tete en Jairo Riedewald. Daarbij is Daley Sinkgraven voorlopig nog geblesseerd.

Ajax en Nice trappen om 20.45 uur af. Voorafgaand en tijdens de wedstrijd wordt er op diverse manieren een eerbetoon gebracht aan Abdelhak Nouri, het talent met blijvende hersenschade.

Lees ook over Donny van de Beek, die scoorde in de eerste wedstrijd tegen Nice: Dag Davy Klaassen, hier is Donny van de Beek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden