PlusColumn

Ajax leek weer op Ajax

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Op de rand van Nieuw-en Oud-West, vlak bij ­Sloterdijk, ging ik naar de middelbare school. Dat was DWS-territorium. Daar sloot ik vriendschap met Hans. Hij was van huis uit DWS'er én hij voetbalde bij de blauwzwarten, in een tijd waarin Amsterdam verdeeld was in vier voetbalgewesten.

Met Ajax hattie dus niets. Maar de voetbalgewesten zijn verdwenen, slechts hier en daar ligt, als rottend kreupelhout, nog wat van het oude sentiment. Amsterdam heeft maar één keuze: Ajax. Hans hoort niet bij het ­kreupelhout.

De talentvolle, lichtvoetige, buitenspeler van DWS schaarde zich niet uit ­armoe, maar uit overtuiging al lang geleden tussen de Ajacieden. Fanatiek en kritisch betrokken bij de club maant hij mij voortdurend om mijn Ajaxmemoires op papier te zetten.

"Jouw waarheid op papier, dat wordt een best­seller," zegt hij. En hij meent het. Als certificaathouder heeft Hans een reeks prachtige plaatsen in de Arena en hij ­nodigde mij uit voor Ajax-Real Madrid. Net als de vrienden om hem heen maakt Hans zich bozig zorgen om de staat van Ajax.

Die was in aanloop naar de wedstrijd constant onderwerp van gesprek. Mentaliteit? De trainer? Zijn, meer dan vorm, groepsdynamische aspecten de hoofdoorzaak van het verval? Zo ja: lastig omkeerbaar. Of toch de opstelling?

Tadic in de spits, Neres op links, zagen we. "Neres, die moet altijd spelen," wist Hans. In zijn stem smeulde iets van hoop. Winst op Madrid zou een ommekeer teweeg kunnen brengen. De wedstrijd gloeide zo mooi aan dat hoop het doemdenken overwon. Fel meelevend stonden we bij ­elke Ajaxaanval op.

We juichten hoog, vervloekten de VAR harder dan de kansenmissers. Neres gaf de gelijkmaker aan, Hans sloeg mij ­triomfantelijk op mijn schouder: Ajax leek weer op Ajax. Al voelde de uitslag als steengruis in een open wond, het lukte de deceptie weg te slikken en gemeend te applau­disseren. De zorg voor even geparkeerd.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden