Ajax laat weer punten liggen in Utrecht

Wat vorig jaar in de slotfase nog lukte bleek zondag onmogelijk: winnen in de Galgenwaard. Uit bij FC Utrecht kwam Ajax niet verder dan 0-0.

Donny van de Beek in duel met Utrecht-speler Giovanni Troupee Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Donny van de Beek in duel met Utrecht-speler Giovanni TroupeeBeeld Pro Shots / Stanley Gontha

Tweede gele kaart Lukas Görtler!

Gyrano Kerk wordt vervangen door Sander van de Streek

Gele kaart Willem Janssen

Gele kaart Yassin Ayoub

Lukas Görtler wordt vervangen door Cyriel Dessers

Gele kaart Lukas Görtler

Gele kaart Klaas-Jan Huntelaar

Ajax is verder achterop geraakt in de titelstrijd met PSV. De Amsterdamse ploeg kwam in De Galgenwaard niet verder dan 0-0 tegen FC Utrecht. Daardoor liep de achterstand op PSV op tot zeven punten. De koploper zegevierde een dag eerder al bij FC Twente (0-2).

Ajax moest in november in de eigen ArenA met 2-1 buigen voor FC Utrecht, dat toen nog onder leiding stond van Erik ten Hag. De trainer stapte in de winterstop over naar Amsterdam. De opvolger van de ontslagen Marcel Keizer heeft de opdracht gekregen om Ajax kampioen te maken, maar Ten Hag zag al in zijn tweede wedstrijd het gat met PSV groeien.

Einde tweede helft!

Het opstootje is goed voor nog een minuut extra tijd. Ziyech probeert het nog eens met een volley.

Oerdomme actie van de Utrecht-aanvaller die op het veld al geel kreeg, en dan vanaf de bank nog ruzie zoekt met Tagliafico en Kluivert. Tweede geel en dus rood voor hem.

Oei! Van meer dan 30 meter laat de keeper van FC Utrecht een vrije trap van Schöne bijna over de achterlijn vallen. Klemt net op tijd.

Opmerkelijk: Erik Ten Hag heeft tegen z'n oude club nog niet één keer gewisseld vandaag.

Vlak voor de wissel van Kerk nog een aardig afstandsschot van hem.

Een ouderwetse scrimmage voor de Utrecht-goal. Opnieuw geen goal voor Ajax, wel weer een corner.

Een afstandsshot van Ziyech smoort in de Utrecht-verdediging. Wel een nieuwe corner.

Uitstekende redding van Jensen op de poging van Hakim Ziyech, die 'm uit de verre hoek ranselt. Gevaarlijke kopbal van Huntelaar uit de corner die volgt.

Vrije trap op interessante plek na harde overtreding van Janssen op Huntelaar.

Nieuwe kans voor FC Utrecht. Klaiber haalt uit maar Onana redt opnieuw.

Vrije kans om uit te halen voor Lasse Schöne, maar de Deen laat na net als vorig jaar de score te openen in Utrecht.

Yassin Ayoub wordt knap vrijgespeeld door Mark van der Maarel en kan dan een schot produceren. Onana redt eenvoudig.

Hakim Ziyech slingert opnieuw knap de zestien meter in, maar Donny van de Beek komt te laat om iets met zijn voorzet te doen.

Ziyech schuift vanaf rechts de bal laag het zestienmetergebied in naar David Neres, maar die fabriceert geen goed schot.

Een half uur te spelen nog. Net als in het eerste bedrijf creëert Ajax nog te weinig kansen om het Utrecht écht moeilijk te maken.

Goede kans voor FC Utrecht na een verre inworp. Schot van Görtler geblokt door De Ligt. Cyriel Dessers vervangt Görtler.

Een hoekschop van Hakim Ziyech wordt weggewerkt door Willem Janssen. Bal belandt nog bij Lasse Schöne maar zijn schot mislukt. Utrecht countert maar Veltman grijpt in.

Prachtige bal van Ziyech op Neres die kansrijk voor Jensen staat. De aanname van de Braziliaan is echter slecht en de kans dusgeweken.

Corner voor Ajax nu nadat Van der Maarel een opmars van Kluivert stuit.

Labyad haalt van een meter of 30 uit en ziet z'n poging tot corner getikt worden door Onana.

Gyrano Kerk loopt Frenkie de Jong er op snelheid uit en komt tot aan de achterlijn, maar lijkt zich dan te verstappen. Doeltrap voor Ajax, nadat Kerk wat zorg heeft gehad.

Tweede helft begonnen

Einde eerste helft

Ziyech probeert het nog eens, nu met links. Zijn poging sticht geen gevaar. Na een felle start zakt de wedstrijd nu iets in. Nog altijd geen doelpunten, bovendien.

Het wordt er niet gezelliger op. Nu is het Veltman die Zakaria Labyad een rotschop geeft.

Uiterst smerige overtreding van Görtler die ogenschijnlijk bewust een rotschop aan de enkels van Tagliafico geeft. De Argentijn ligt kermend op de grond en heeft verzorging nodig maar kan zo te zien wel door.

Geweldige uithaal van Hakim ZIyech. Mede mogelijk gemaakt door de beuk die Klaas-Jan Huntelaar aan Willem Janssen uitdeelde.

Hakim Ziyech kijkt een beetje minzaam naar de akker onder hem nadat een voorzet totaal mislukt. Het is ook niet bepaald fraai, dat Utrechtse gras.

Justin Kluivert met een afzwaaier die een meter of twintig over de Utrecht-goal zeilt. Ajax is nog niet veel in de buurt van de zestien geweest.

In een soort rugbyscrum worden eerst Tagliafico en daarna Justin Kluivert gevloerd door Utrechters. Makkelie vindt het niets.

Labyad opent Girano Kerk die voor hij gevaarlijk kan worden de pass wordt afgesneden door Frenkie de Jong. Huntelaar gebruikt vervolgens het lichaam en rost de bal naar voren.

Weer een flinke bodycheck voor Tagliafico van Klaiber. Makkelie vindt het geen overtreding.

Hakim Ziyech bereikt per toeval Klaas-Jan Huntelaar die vol overtuiging de bal achter Jensen schiet, maar wegens buitenspel wordt teruggefloten.

De hoekschop komt bij Utrecht-aanvoerder Willem Janssen terecht die over ram.t

Eerste beetje gevaar van Utrecht-zijde als Klaiber voorgeeft vanaf rechts. Vervolgens schiet hij via Tagliafico z'n ploeg naar de eerste corner van de wedstrijd.

De meeste strijd is er tot nu toe op het middenveld. Kluivert roept om een vrije trap als Troupée hem tijdens een duel tegen het hoofd duwt.

Onana plukt een hoge voorzet van Troupee uit de lucht voor Görtler erbij kan. De doelman krijgt nog een zetje mee maar dat deert 'm niet.

Ajax komt er voor het eerst doorheen als Van de Beek Ziyech aanspeelt. Die probeert de weglopende Neres te bereiken maar slaagt daar niet in. De Braziliaan stond bovendien buitenspel.

FC Utrecht begint fel aan de wedstrijd en zit er telkens kort op, waardoor Ajax nog zoekende is naar hoe de bal over de middenlijn te krijgen.

Nicolas Tagliafico wordt hard aangepakt door Klaiber en zijgt naar het ouderwets beroerde veld in Utrecht. De Argentijn krabbelt op.

Aftrap eerste helft!

Ajax won van de laatste acht wedstrijden in Utrecht maar één keer. Om in het spoor van koploper PSV te blijven is het is zaak dat daar vandaag verandering in te brengen.

Ajax start zondag om 12.30 uur tegen FC Utrecht met dezelfde elf spelers als vorige week in de gewonnen Klassieker tegen Feyenoord (2-0). Trainer Erik ten Hag houdt in De Galgenwaard vast aan het elftal dat weinig problemen kende met de regerend kampioen.

Aanvoerder Joël Veltman start dus ook, hoewel zijn vrouw op het punt staat te bevallen. De Deense aanwinst Rasmus Kristensen zit voor het eerst op de bank. Ten Hag keert terug in de stad waar hij de afgelopen 2,5 jaar met veel succes werkte. De trainer verliet FC Utrecht in de winterstop om bij Ajax aan de slag te gaan als opvolger van de ontslagen Marcel Keizer.

Bij de thuisclub hebben Giovanni Troupée en Lukas Görtler een basisplaats gekregen van trainer Jean-Paul de Jong, die onder Ten Hag als assistent werkte. Troupée vervangt links achterin Robin van der Meer, Görtler start in plaats van Sander van de Streek.

Voor supporters van FC Utrecht zijn de duels met Ajax de belangrijkste wedstrijden van het jaar. De achterban werd gisteren blij verrast door een belofte van Zakaria Labyad. De aanvaller, begeerd door Ajax, stelde onomwonden dat hij deze transferperiode niet naar een andere club zal vertrekken. "Ik blijf bij FC Utrecht."

Tegelijkertijd, 30 kilometer verderop, legde Ten Hag uit dat het lastig is de selectie te versterken in de wintermaanden. "Veel voetballers en clubs staan niet te springen om midden in het seizoen mee te werken aan een transfer. Het liefst had ik Amin Younes dan ook gehouden."

Volgens de trainer denkt directeur spelers­beleid Marc Overmars daar hetzelfde over en tóch verkast linksbuiten Younes voor 5 miljoen euro naar Napoli. Ten Hag: "Als een voetballer in zijn hoofd heeft dat hij wil vertrekken, is hij daar moeilijk van af te brengen."

Groei in de defensie
In de ideale situatie woedt op alle posities in het elftal van Ten Hag een hevige concurrentiestrijd. Met de komst van de Argentijnse linksback Nicolás Tagliafico en rechtsback Rasmus Nissen Kristensen zijn de defensieve mogelijkheden in elk geval gegroeid. Tagliafico liet vorige week bij zijn debuut tegen Feyenoord een prima indruk achter.

Kristensen (20) maakt zondag wellicht deel uit van de selectie tegen Utrecht, maar een basisplaats lijkt ver weg: op zijn plek speelt aanvoerder Joël Veltman. Ten Hag omschrijft de Deen als fysiek en mentaal sterk. "Hij is opgeleid als middenvelder maar in het eerste elftal van Midtjylland speelde hij achterin op de flank, met veel power naar voren."

Kristensen treft bij Ajax zijn landgenoot Lasse Schöne, maar die kende de twaalf jaar jongere verdediger niet. "Alleen van naam, omdat Rasmus speler is van de Deense nationale ploeg onder 21 jaar. Maar het Deense competitievoetbal volg ik niet op de voet. Wat hij Ajax te bieden heeft, is afwachten. Hij is een stevige gozer die graag mee ten aanval trekt. Hij heeft nu twee keer met ons meegetraind, maar dat waren tactische trainingen dus dan kun je niet echt goed zien wat iemand in zijn mars heeft."

Tactische trainingen
Die tactische trainingen zijn volgens middenvelder Schöne nodig om spelers bekend te maken met de ideeën van de nieuwe trainer. "Want veel dingen in ons spel en in de opstelling zijn misschien hetzelfde gebleven, elke trainer heeft zijn eigen visie en die moet Erik ten Hag toch stapje voor stapje naar voren brengen."

De twee weken voorbereidingstijd op de klassieker waren kort. Het plan en het doel (winst) voor die wedstrijd waren duidelijk. Schöne: "Ik hoorde na afloop veel kritische geluiden over het niveau. Typisch Nederlands, zeg ik dan als Deen die hier al een tijdje rondloopt. Ik bedoel, ik ben ook een liefhebber, maar om een vermakelijke wedstrijd te krijgen heb je twee teams nodig."

"Als één team inzakt, geen druk zet en alleen maar wil tegenhouden, lukt dat niet. En als ik dan kijk naar ons eigen spel: we zijn geen moment in de problemen geweest tegen de kampioen van vorig seizoen. We moesten winnen om in het spoor te blijven van PSV en dat hebben we overtuigend gedaan."

Lastige klip
Aan Ten Hag de taak om Ajax in de kampioensstrijd met PSV ook langs de tweede lastige klip te loodsen. Twee maanden geleden was hij als trainer van FC Utrecht nog met 2-1 de baas in de Johan Cruijff Arena. "Maar Utrecht heeft nu een andere trainer, en Ajax trouwens ook."

Of Ten Hag zijn voordeel kan doen met zijn kennis van de tegenstander? "Ik ken alle spelers, ik ken de meeste stafleden. Ik weet wat in hun hoofden omgaat, maar wat deel ik daarvan met mijn eigen spelers en wat niet? Ik moet hen niet overvoeren met informatie. Bovendien, we zijn Ajax, we gaan uit van eigen kracht."

Vleugelaanvallers
Aanvallend is de spoeling op de flanken bij Ajax daardoor uiterst dun. En hoe belangrijk vleugelaanvallers in het spel van Ajax (kunnen) zijn, werd duidelijk in de laatste zeven competitiewedstrijden die Ajax voor de winterstop speelde. Justin Kluivert scoorde daarin vijf maal en leverde één assist, David Neres maakte er drie en bereidde zes goals voor. Tegen Feyenoord bleven ze echter allebei onder hun niveau.

Over de spelers die achter Kluivert en Neres zitten, zoals Dennis Johnsen of jeugdspelers Noa Lang en Ché Nunnely, zegt Ten Hag: "Ik ben te kort bij deze club om een afgerond oordeel te hebben over die jongens. Ajax heeft een goede naam als opleidingsclub, maar of zij goed genoeg zijn om al een rol te kunnen spelen in het eerste elftal moet blijken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden