Ajax laat NEC ontsnappen in matige wedstrijd: 2-2

Het ontbrak aan scherpte en creativiteit bij Ajax in de wedstrijd tegen NEC. Vooraf wisten de Amsterdammers dat er niets meer op het spel stond en dat was te zien: de spanning was weg. Daardoor kon een zeer matig NEC een punt meenemen uit de Arena. Uitslag: 2-2.

Ajax-speler Ricardo Kishna (R) in duel met Danzell Gravenberch van NEC. Beeld anp
Ajax-speler Ricardo Kishna (R) in duel met Danzell Gravenberch van NEC.Beeld anp

Doelpunt Alireza Jahanbakhsh

Doelpunt Bojan

Doelpunt Alireza Jahanbakhsh

Eigen doelpunt Jeffrey Leiwakabessy

NEC kan het abonnement op de eredivisie nog steeds verlengen. De club uit Nijmegen verraste zaterdagavond met een gelijkspel bij kampioen Ajax (2-2). Invaller Alireza Jahanbakhsh, een middenvelder uit Iran, hield zijn club voorlopig uit de Jupiler League. Hij maakte tot twee keer toe gelijk, de laatste keer in de 88e minuut.

NEC had in de ArenA een gelijkspel nodig omdat concurrent Roda JC bij Go Ahead Eagles won (0-1). De formatie uit Gelderland strijdt nu in de play-offs verder tegen degradatie. Donderdag en zondag is Sparta de tegenstander in de tweede ronde.

Het vreemdelingenlegioen van NEC wekte zelden de indruk alles voor klassenbehoud te willen geven. Slechts een handjevol NEC-supporters nam de moeite hun ploeg in de ArenA aan te moedigen. Ze zagen Jeffrey Leiwakabessy de bal al na 9 minuten knullig in eigen doel koppen. De eerste overtreding van de bezoekers liet tot de 33e minuut op zich wachten. Kevin Conboy maakte hands.

Week feesten
Helaas voor Roda JC haalde Ajax na een week van feesten niet alles uit de kast. Trainer Frank de Boer benutte het laatste duel vooral om enkele spelers in het zonnetje te zetten. Christian Poulsen nam afscheid als aanvoerder. Kenneth Vermeer mocht het doel verdedigen en Daley Blind vormde een centraal verdedigingskoppel met Mike van der Hoorn omdat hij nog voetballer van het jaar bij de Telegraaf kan worden. Lasse Schöne ontbrak omdat hij zijn amandelen liever niet in de vakantie liet knippen.

Roda JC was uiteindelijk het grote slachtoffer van de manier waarop Ajax het seizoen uitzwaaide. Jahanbakhsh bekroonde na 74 minuten een zeldzame doelpoging met de gelijkmaker. Even daarna leek NEC weer gedegradeerd, toen Bojan Krkic voor 2-1 zorgde. Dankzij opnieuw Jahanbakhsh mag de club uit Nijmegen hopen dat het volgend voetbaljaar voor de 21e keer op rij in de eredivisie uitkomt.

Lasse Schöne speelde niet, maar pakte wel een prijs: hij werd uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. Schöne is zaterdag verkozen tot beste speler van dit seizoen bij landskampioen Ajax. Hij ontving na het gelijke spel van zijn club tegen NEC (2-2) een bokaal van trainer Frank de Boer.
'Je kwam hier transfervrij', zei de coach van Ajax. 'Je leek een koopje en een heel aardige speler. Maar je past hier meer dan geweldig. Je maakte dit seizoen belangrijke goals, leverde veel assists en jouw hoekschoppen en vrije trappen waren levensgevaarlijk. Je hebt deze prijs dik en dik verdiend.' Davy Klaassen werd tot talent van het jaar gekozen.

Frank de Boer verzorgt op het veld de uitreiking van de prijs voor het Talent van het Jaar. Davy Klaassen, die dit seizoen uitgroeide tot een vaste waarde bij Ajax, wint de prijs. Lasse Schöne is uitgeroepen tot de Ajacied van het Jaar. Christian Poulsen heeft met een ereronde met zijn teamgenoten afscheid genomen van het Ajaxpubliek. Met zijn kinderen op de schouders wordt hij bedankt door het publiek.

Einde tweede helft!

De wedstrijd in Amsterdam is afgelopen: door het resultaat tussen Ajax en NEC degradeert Roda JC uit de Eredivisie. Ajax speelde een erbarmelijke wedstrijd in de eigen Arena. NEC was geen moment in staat het spel te maken, maar Ajax speelde de wedstrijd op halve kracht. Geen moment probeerde de ploeg van Frank de Boer de wedstrijd in het slot te gooien. Hoewel dat voor Ajax geen gevolgen heeft, zorgt het gelijkspel in Amsterdam er voor dat Roda JC, dat zelf won bij de Go Ahead Eagles, direct degradeert naar de Jupiler League. NEC mag in de nacompetitie de plek in de Eredivisie te verdedigen.

Siem de Jong mist nog een grote kans: van dichtbij schiet hij over. NEC speelde erbarmelijk maar heeft gedaan waar het voor kwam: door een punt te halen blijft de ploeg in de Eredivisie.

Ajax lijkt zich wat te schamen voor de povere prestatie en zet nog even aan. Ricardo van Rhijn haalt uit, maar raakt Leiwakabessy hard op de ribben. Siem de Jong probeert het met een achterwaartse hak, maar die bal vliegt over.

Een doorschietende bal leidt tot verwarring in de Ajaxdefensie: Blind en Vermeer rennen beide op de bal af, komen met elkaar in botsing, maar missen beide de bal. Opnieuw is het Jahanbakhsh die profiteert. Hij prikt de 2-2 binnen en NEC leeft weer. Bij deze stand is degradatie voorlopig afgewend.

DOELPUNT NEC! 2-2

Hectische momenten voor de goal van NEC. Johnsson stopt schoten van Serero en Bojan, maar de bal wil er niet. De ruimtes worden groter en Ajax krijgt meer mogelijkheden om de wedstrijd definitief in het slot te gooien.

Lasse Nielsen wordt vervangen door Michael Higdon

Kolbeinn Sigthórsson wordt vervangen door Siem de Jong

Bojan Krkic ontsnapt aan de verdedigers van Ajax en rent in zijn eentje op het Nijmeegse doel af. Hij schiet de bal via de doelman in de hoek van de goal. Bij deze stand is NEC weer gedegradeerd.

DOELPUNT AJAX! 2-1

Siem de Jong is weer terug op het veld! Na veel blessures is de vaste aanvoerder van Ajax weer fit. Hij doet de laatste tien minuten mee. Kolbeinn Sigthorsson maakt plaats.

Mike van der Hoorn wordt vervangen door Joël Veltman

Opnieuw een mogelijkheid voor NEC: Leiwakabessy - de man van de eigen goal - zet goed voor vanaf links. Hemlein maakt een halve omhaal, maar moet springen om de bal te raken. Via de grond gaat de bal over. Een verwijtend fluitconcert klinkt vanaf de Ajaxtribunes.

De Boer grijpt direct in. Verdediger Mike van der Hoorn wordt vervangen door Joël Veltman.

De Iraanse Jahanbakhsh zou kunnen uitgroeien tot de held van Nijmegen: hij scoort de goal die NEC nodig heeft om rechtstreekse degradatie af te wenden. Met een afstandschot van ongeveer 20 meter afstand verrast Jahanbakhsh doelman Kenneth Vermeer, die er niet goed uit zag: de bal leek houdbaar.

Jakob Jantscher wordt vervangen door Christoph Hemlein

DOELPUNT NEC: 1-1!

Traditiegetrouw doet Ajax het goed in de laatste seizoenswedstrijd: Ajax won de laatste 13 seizoenen zijn laatste Eredivisiewedstrijd van het seizoen.

Opnieuw wisselt NEC. Christoph Hemlein komt voor Jakob Jantscher. Bij Ajax loopt Siem de Jong zich warm, tot genoegen van de Ajaxfans, die niet worden verwend vandaag.

Ricardo Kishna wordt vervangen door Lucas Andersen

Blind krijgt een tik tegen de linkerenkel van Geoffrey Castillion. Hij hinkt even, maar de pijn lijkt mee te vallen.

Ricardo Kishna, die de kans niet heeft aangegrepen om zijn talent te tonen, verlaat het veld. Voor hem in de plaats komt de jonge Deen Lukas Andersen.

Eindelijk een mooie aanval van Ajax. Sigthorsson en Serero tikken samen de bal door de NEC-defensie. Serero komt voor de keeper uit, maar zijn schot mist kracht. De doelman slaagt erin de bal te stoppen, maar de Arena veerde weer even op, na een slaapverwekkend begin van de tweede helft.

Samuel Stefánik wordt vervangen door Alireza Jahanbakhsh

Mogelijk krijgt ook aanvoerder Siem de Jong nog speeltijd. Na een seizoen vol blessures zit De Jong weer bij de wedstrijdselectie. Eerder deze week kondigde De Jong nog aan niet op tijd fit te zullen zijn voor het WK.

NEC-coach Anton Janssen grijpt in: Alireza Jahanbakhsh komt in het veld. De snelle Iranier vervangt Samuel Stefanik.

Ajax speelt ver onder de maat. Ook met het kampioenschap in de zak zouden de Amsterdammers meer moeten laten zien. Het niveau is laag, evenals het tempo. De spelers lijken niet erg gemotiveerd.

Jantscher krijgt de bal er niet in, na een scherpe voorzet vanaf links. de bal gaat net voorlangs. De scheidsrechter fluit echter voor buitenspel.

Dat NEC bij deze stand rechtstreeks degradeert uit de Eredivisie lijkt niet door te dringen tot de Nijmegenaren. Zelfs nu nog blijft het spel traag en ongeïnspireerd.

Voor Christian Poulsen zijn dit de laatste minuten in het Ajaxshirt: De Deense routinier vertrekt na dit seizoen bij Ajax. Waar zijn toekomst ligt is nog niet duidelijk.

NEC zal met iets speciaals moeten komen in de Arena: de ploeg van trainer Anton Janssen heeft zijn laatste 9 wedstrijden in de Eredivisie niet gewonnen.

Tweede helft begonnen

Einde eerste helft

Einde eerste helft. Het spel tijdens de eerste helft verloopt in een traag tempo. Ajax hoeft niet zo nodig en NEC is niet bij machte om iets van de wedstrijd te maken. Ajax kan vrij rondspelen, maar tot grote mogelijkheden leidt dat niet. Het publiek in de Arena houdt zich rustig: de titel is binnen. Wellicht dat Ajax in de tweede helft, nadat De Boer zijn spelers heeft toegesproken, wat meer dadendrang zal laten zien.

De warming-up deden de Ajacieden ook al in een speciaal shirt: met vier kampioensschalen er op.

Ajax speelt in een speciaal shirt, met rood-wit-blauw kampioensschild.

Sigthorsson probeert het van 25 meter afstand met een vrije trap, maar Johnsson kan de bal eenvoudig klemvast pakken.

Fijne actie van Bojan: links in het strafschopgebied neemt hij de bal met een sleepbeweging mee, door de benen van de verdediger. Hij zet voor, maar niemand kan de bal aanraken.

Davy Klaassen ramt de bal bij de tweede paal over de goal, na een slimme hoekschop Ajax. Bojan kopt door en Klaassen komt inlopen. De bal gaat net over.

NEC-doelman Johnsson reageert adequaat op weer een gevaarlijke voorzet van Ricardo Kishna, ditmaal vanaf rechts. Hij plukt de bal weg voor de voeten van Sigthorsson.

Een prima uitgespeelde aanval van NEC leidt tot een mogelijkheid voor Castillion, maar de oud-Ajacied schiet over. Bij de Nijmegenaren spelen twee oud-Ajacieden: Dennis Gentenaar en Geoffrey Castillion. Doelman Gentenaar speelt niet, hij is geblesseerd.

Slecht nieuws voor NEC: Roda JC is op voorsprong gekomen tegen Go Ahead Eagles. Als Roda wint en NEC verliest, degradeert NEC.

Curieus moment van Kenneth Vermeer: hij speelt de bal recht in de voeten van Castillion. Die haalt uit, maar Vermeer kan de bal klemvast krijgen. Uit de tegenaanval volgt een goede actie van Bojan, die een goede voorzet afgeeft. Klaassen komt net te laat.

Jeffrey Leiwakabessy zal door de grond willen zakken: in de belangrijkste wedstrijd van het seizoen passeert hij zijn eigen keeper a la Beb Bakhuys. Een voorzet van Ricardo Kishna komt niet in de buurt van een Ajaxspeler, maar de linksachter van NEC kopt de bal vallend in eigen doel.

EIGEN DOELPUNT NEC

Ajax is soevereign in balbezit. NEC zakt in en wacht af. Ajax speelt de bal rustig rond. Rondom het strafschopgebied worden de Ajacieden opgevangen door de defensie van NEC.

NEC heeft nog nooit een uitwedstrijd gewonnen van Ajax. In de 37 keer dat de Amsterdammers de Nijmegenaren ontvingen eindigde de wedstrijd slechts vier keer in een gelijkspel. De rest won Ajax.

Doelsaldo: 122 Ajax-treffers versus 20 goals van Nijmeegse makelij.

Een klein kansje voor NEC, maar Vermeer grijpt goed in. De hoekschop leidt tot niets.

Aftrap eerste helft!

De wedstrijd is begonnen!

Nogmaals de opstellingen van beide teams:
AJAX:
Vermeer, Van Rhijn, Van der Hoorn, Blind, Boilesen; Klaassen, Poulsen, Serero; Bojan, Sigthórsson, Kishna.

NEC:
Johnsson; Gravenberch, van Eijden, Nielsen, Leiwakabessy; Jantscher, Pálsson, Rieks, Conboy, Stefánik; Castillion.

De spelers van beide ploegen lopen het veld op. De spelers van NEC klappen voor de kersverse landskampioen.

Voor NEC is de wedstrijd cruciaal: de plek staat op de zeventiende plek in de Eredivisie. Als NEC erin slaagt minimaal een punt over te houden aan de ontmoeting ontloopt de club rechtstreekse degradatie. Roda JC staat laatste in de competitie. De ploeg uit Kerkrade vecht vandaag tegen Go Ahead Eagles voor de laatste kans om in de Eredivisie te blijven. Roda heeft wel een beter doelsaldo dan NEC, dus als Roda wint en NEC verliest, degradeert NEC.

'Zolang het helemaal niet aan de orde is, wil ik er ook niet over nadenken,' antwoordde Ajax-trainer Frank de Boer zojuist, toen hem werd gevraagd of hij er bij stilstaat dat dit zijn laatste competitiewedstrijd als Ajaxcoach zou kunnen zijn. De Boer staat in de belangstelling van Tottenham Hotspur.

Blind en Van der Hoorn vormen het centrum achterin. Christian Poulsen speelt een centrale rol op het middenveld en is aanvoerder: een kado'tje van trainer Frank de Boer. Poulsen speelt zijn laatste wedstrijd in het shirt van Ajax. Hij vertrekt na dit seizoen.

Ricardo Kishna, die dit seizoen zijn debuut maakte in Ajax 1, mag beginnen vandaag. De 19-jarige spits wordt gezien als een groot talent.

Verdediger Mike van der Hoorn, die een moeizaam seizoen kende, staat ook in de basis. Dat gebeurde dit seizoen nog maar zelden. Van der Hoorn, die begin die seizoen overkwam van FC Utrecht, zei vandaag in Het Parool dat de landstitel niet als zijn titel voelt. 'Daarvoor is mijn bijdrage in de wedstrijden te gering geweest.'

De vaste Ajax-keeper Jasper Cillessen komt niet voor een loyaliteitsdilemma te staan: de oud-keeper van NEC zit op de bank. Trainer Frank de Boer wil Kenneth Vermeer bedanken voor zijn inzet dit seizoen en gunt hem een basisplaats. Vermeer maakt nog kans op deelname aan het WK.

De opstelling van Ajax:

Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Van der Hoorn, Blind, Boilesen; Klaassen, Poulsen, Serero; Bojan, Sigthórsson, Kishna.

Wissels: Cillessen, De Jong, Veltman, Andersen, Sana, Denswil, Ligeon.

Ajax moet vandaag nog wel de eer verdedigen: als Ajax vanavond niet wint van NEC gaan de Amsterdammers de boeken in als de slechtste kampioen qua puntentotaal sinds de invoering van het driepuntensysteem.

Ajax heeft dit seizoen 70 punten bij elkaar gesprokkeld, 2 minder dan recordhouder PSV in 2007/2008

Welkom op het liveblog van Het Parool over de wedstrijd Ajax - NEC. Voor de Amsterdammers staat er niets meer op het spel: vorige week vierde Ajax het 33ste landskampioenschap uit de clubgeschiedenis.

Voor NEC is de wedstrijd echter van levensbelang: de club uit Nijmegen heeft aan een punt genoeg om directe degradatie te voorkomen.

Op dit liveblog updates van minuut tot minuut. De wedstrijd begint om 18.45 uur.

Kenneth Vermeer verdedigt zaterdag het doel van Ajax tijdens de laatste competitiewedstrijd tegen NEC. Trainer Frank de Boer wil de keeper bedanken voor zijn inzet tijdens het hele seizoen.

Vermeer verloor in het begin van het voetbaljaar zijn basisplaats aan Jasper Cillessen. Hij speelde nog wel tijdens duels in de KNVB-beker. Vermeer komt nog in aanmerking voor een plaats in de WK-selectie van het Nederlands elftal.

Hij gaat na dit seizoen op zoek naar een club waar hij wel eerste keus is.
De geblesseerde Lasse Schöne (amandelen), Lerin Duarte (nek), Niklas Moisander (knie), Viktor Fischer (hamstring) ontbreken in de selectie van de kampioen. Siem de Jong maakt zijn rentree in het keurkorps van trainer De Boer. De aanvoerder stond zo'n anderhalve maand aan de kant met een hamstringblessure.

De Boer hoopt het seizoen als een waardig kampioen af te sluiten. Hij geeft het seizoen alvast het rapportcijfer 7. 'Met zo'n jonge groep vind ik het knap dat we kampioen zijn geworden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden