Ajax kwartfinalist na strafschoppen tegen Roda JC

Ajax heeft in de achtste finales van de KNVB-beker Roda JC pas na strafschoppen verslagen. Na reguliere speeltijd was het 1-1, nota bene ook al door twee strafschoppen. In de verlenging werd niet gescoord.

Klaas-Jan Huntelaar in duel met verdedigers van Roda JC.Beeld anp

Ajax-coach Erik ten Hag had in Limburg bepaald niet zijn sterkste formatie het veld ingestuurd. Dat probeerde hij later recht te trekken, onder andere door in de 118e minuut doelman Andre Onana alsnog in te brengen.

Deze zag vervolgens van elf meter Mario Engels over schieten. Daarna stopte Onana de penalty van Mitchell Paulissen. Voor Ajax miste alleen Matthijs de Ligt, ook al invaller deze keer.

Ten Hag had voor de gelegenheid in Limburg grotendeels gekozen voor andere spelers dan die afgelopen weekeinde De Graafschap met 8-0 van de mat speelden. In de basis waren alleen Dusan Tadic, Daley Blind en Frenkie De Jong overgebleven. Voor aanvulling zorgden onder meer Klaas-Jan Huntelaar en David Neres. Aanvoerder Hakim Ziyech behoorde tot het groepje dat thuis mocht blijven.

Het maakte de klus er in Kerkrade niet gemakkelijker op. Halverwege was de stand gelijk, 1-1. Tadic maakte de openingstreffer uit een strafschop. Hij mocht aanleggen na een overtreding op Huntelaar.

Ongeveer een half uur later mocht Roda onder vergelijkbare omstandigheden gelijkmaken. Paulissen mocht aanleggen van de stip, nadat doelman Kosta Lamprou de doorgebroken Engels, in elk geval volgens de scheidsrechter, uit balans had gebracht.


Vanzelfsprekend drong na de hervatting vooral Ajax aan. Tot uitgespeelde kansen leidde dat nauwelijks. In de 68e minuut probeerde Ten Hag wat meer af te dwingen door De Ligt en Kasper Dolberg het veld in de sturen.

De Ligt was gevaarlijk met een schot, dat maar net werd gestopt door doelman Radomir Novakovic. Even later was de jonge Duitse doelman net op tijd in de hoek, om een inzet van Dolberg onschadelijk te maken. Dat maakte de verlenging noodzakelijk.

Dusan Tadic SCOORT voor Ajax

Mario Engels MIST voor Roda JC

Mitchel Paulissen MIST voor Roda JC

Klaas-Jan Huntelaar SCOORT voor Ajax

Matthijs de Ligt MIST voor Ajax

Ognjen Gnjatic SCOORT voor Roda JC

Niels Verburgh SCOORT voor Roda JC

Kasper Dolberg SCOORT voor Ajax

Daley Blind SCOORT voor Ajax

Ajax heeft de strafschoppenserie gewonnen.

De strafschoppen worden aan de Ajax-zijde genomen. Ajax mag de eerste penal nemen. Daarna volgt Roda JC tweemaal, volgens het ABBA systeem.

Vaclav Cerny produceert nog een schot. Maar weer redt de doelman. Huntelaar komt niet meer bij de bal.

Serdar Gözübüyük fluit. Roda JC en Ajax gaan strafschoppen nemen voor een plek in de kwartfinale van de KNVB-beker.

Ja, de strafschoppenserie zit eraan te komen. Erik ten Hag doet een Louis van Gaaltje. Hij brengt André Onana binnen de lijnen voor de penalties. Ajax heeft nog 2 minuten om dat scenario te voorkomen met een doelpunt.

Daley Blind produceert een rollertje als doelman Novakovic met de vuisten uitverdedigt op een vrije trap van Frenkie de Jong. De keeper weet hem nu wel te klemmen.

Roda JC komt nu niet meer onder de druk vandaan, maar het lukt Ajax niet om er doorheen te breken.

Tadic draait open na een passje van De Jong. Hij heeft de kans om uit te halen, maar doelman Novakovic tikt de bal over de lat.

Wat een enorm contrast met de wedstrijd van zondag tegen De Graafschap. Daley Blind neemt de hoekschop, maar die gaat uit achter de achterlijn. Uittrap voor Roda JC.

Ondertussen loopt André Onana zich warm, mocht het inderdaad komen tot een strafschoppenserie. Trainer Erik ten Hag heeft minder vertrouwen in Kostas Lamprou.

Wat een redding van de doelman van Roda JC op de kopbal van Kasper Dolberg. Eigenlijk doet de spits alles goed. Hij kopt naar de hoek. Maar wat een reactiesnelheid heeft Novakovic dan.

Het spel golft nu op en neer. Roda JC en Ajax laten ruimtes vallen, op zoek naar de verlossende 2-1.

Roda JC was veel gevaarlijker dan Ajax in de eerste helft van de verlenging. Ook vlak voordat de scheidsrechter affloot, kwam de thuisploeg nog gevaarlijk voor het doel met twee voorzetten. Maar de ploeg van Molenaar weet nog niet te scoren.

Mart Remans kan aanleggen in de zestien en schieten. Maar hij mikt op Lamprou die voor Ajax redt. Roda JC gelooft nu helemaal in een bekerstunt.

Ajax ontsnapt. Mario Engels gaat een op een af op Lamprou, maar hij wordt bijgehaald door Perr Schuurs die de Duitser met een schouderduw van de bal werkt.

Even later vechten de twee nog een duel uit. Schuurs houdt vast. Engels krijgt geel voor protesteren.

Er lijkt maar weinig te lukken bij Ajax. De Ajacieden spelen de bal in laag tempo rond op het middenveld. Ook Dusan Tadic kan vanavond niks forceren. Hij probeert door te breken aan de linker kant maar de bal rolt over de achterlijn.

Zojuist is de verlenging tussen Roda JC en Ajax begonnen. Lukt het de Ajacieden nu wel om door te bekeren naar de kwartfinale? De afgelopen vier jaar werd de club nog voor de winter uitgeschakeld in het bekertoernooi.

David Neres is naar de kant gehaald en Vaclav Cerny is in het veld gekomen.

Nog drie minuten erbij. Carel Eiting geeft voor. Dolberg kopt. Maar zijn kopbal is te zacht en de doelman kan de bal uit de lucht plukken.

Het wordt verlengen. Het is bij in de tweede helft bij 1-1 gebleven. De Amsterdammers halen hun niveau niet

Huntelaar kan aannemen in het strafschopgebied na een voorzet van Tadic. Maar het is Verburgh die goed verdedigt en de bal tot corner verwerkt.

Daarna redt Novakovic katachtig op een kopbal van Schuurs. Dolberg probeert het ook nog eens met het hoofd. Hij kopt over.

En zo heeft Roda JC bijna de verlenging te pakken waar het zo op uit is.

Een voorzet. Kristensen vanaf rechts bereikt Dusan Tadic die helemaal vrij staat voor de doelman. Zijn aanname is niet goed en de bal verdwijnt in de handen van Novakovic.

Ajax weet niet door te stoten. Zoals eerder gezegd is het tempo te laag om de verdediging van Roda te kraken.

Matthijs de Ligt begint met de belegering van het doel van Roda JC. Hij schiet van afstand. De jonge doelman van Roda laat de bal los, maar gelukkig voor hem is een medespeler eerder bij de bal dan Kasper Dolberg.

Even daarna haalt ook Dolberg uit. Maar Novakovic brengt redding.

Daley Blind komt mee in het strafschopgebied van Roda. Zijn schot gaat via een verdediger over. Uit de hoekschop wordt Ajax niet gevaarlijk. De tijd begint te dringen met nog 20 minuten op de klok.

Daarna nog twee losse flodders van Dolberg en Eiting.

Trainer Erik ten Hag heeft genoeg gezien en grijpt in. Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt komen in de ploeg voor Zakaria Labyad en Maximilian Wöber.

Het gevaarlijkste moment voor Ajax in de tweede helft. Klaas-Jan Huntelaar komt voor zijn man. Maar hij weet de bal net niet op doel te krijgen.

Even daarna legt Carel Eiting maar eens aan vanaf 20 meter. Met links krult hij de bal naar de verre hoek, maar zijn poging gaat naast.

Verdediger Wöber gaat mee naar voren en krijgt een kopkans, maar zijn poging gaat naast. Roda JC weert zich kranig tegen de Amsterdammers die de bal in een te laag tempo rond spelen.

Vlak daarna breekt Mario Engels weer uit, maar oog in oog met Daley Blind weet hij niet meer wat te doen. De Ajacied verdedigt simpel uit.

Hoe langer de stand 1-1 blijft, hoe meer het vertrouwen van de club uit Kerkrade zal groeien. Zit er een stunt in voor de ploeg van Molenaar?

Het is vooralsnog een vrij tamme tweede helft, Ajax zoekt naar een opening. En die blijkt moeilijk te vinden. Maar daar wordt Frenkie de Jong diep gestuurd. Hij kan de bal echter niet uit de lucht plukken. Doeltrap.

Aan de overkant krijgt de Belg Livio Milts ook een kansje, maar hij schiet ver over.

De wedstrijd in Kerkrade is weer begonnen. Klaas-Jan Huntelaar heeft afgetrapt. Niels Verburgh is bij Roda JC de vervanger van de geblesseerde Richard Jensen. Ajax verschijnt ongewijzigd.

Ja, hij zit gewoon op de bank in Kerkrade vanavond, maar Matthijs de Ligt is ondertussen tijdens het Sportgala in Amsterdam uitgeroepen tot talent van het jaar. De verdediger van Ajax ontving in zijn woonplaats van Frank de Boer de zogenoemde Young Talent Award. De Ligt is de eerste voetballer die de prijs ontvangt.

De Ligt, die onlangs met Ajax de achtste finales van de Champions League bereikte en zich met Oranje plaatste voor de finaleronde van de Nations League, is de opvolger van baanwielrenner Harrie Lavreysen.

Eerder deze week won De Ligt ook al de Golden Boy Award. Hij is daarmee de tweede Nederlander ooit die de prijs voor het grootste voetbaltalent van Europa krijgt.

Terwijl Richard Jensen over het veld strompelt fluit Serdar Gözübüyük voor rust. Het staat 1-1 in de Parkstad Limburg Stadion.

Weer een hoekschop. Carel Eiting zet voor. En in een soort van worstel duel tussen Huntelaar en Jensen komt de verdediger van Roda vervelend terecht. Hij probeert de spits te blokken, maar in de val lijkt zijn knie dubbel te klappen. Het is waarschijnlijk einde wedstrijd voor de Fin. Hij wordt buiten de lijnen behandeld.

Inmiddels probeert hij het nog wel, maar hij kan niet meer door en wordt in de rust gewisseld door trainer Robert Molenaar. Die vraagt hem nog even door te bijten.

Ajax kreeg voor een licht vergrijp een strafschop. En nu gaat ook Mario Engels gewillig naar de grond. Hij zoekt het contact met Lamprou. Mitchel Paulissen faalt niet vanaf 11 meter.

Jannes Vansteenkiste, de linksback van Roda JC, loopt slim mee op en krijgt een vrije schietkans vanaf links. Zijn schot wordt echter haast achteloos gepareerd door Kostas Lamprou.

Nu rammelt Ajax weer aan de poort bij Roda. De doelman moet zich nog uiterst strekken om een voorzet van David Neres te verwerken tot een corner. Daaruit mag Dusan Tadic aanleggen, maar zijn schot wordt gekraakt.

Ja, Roda JC staat onder druk, maar breekt af en toe wel gevaarlijk uit. Daar is de Duitse spits weer, Mario Engels, topscorer van de club met 14 doelpunten. Hij mikt nu wel tussen de palen, maar Kostas Lamprou kan de bal nagenoeg klemmen.

De wedstrijd golft wat heen en weer zonder dat er gevaarlijke kansen ontstaan. Roda staat wel zoals verwacht voortdurend onder druk.

Dusan Tadic wordt op zijn hak getikt door Henk Dijkhuizen. Zijn vrije trap wordt weggekopt door de defensie.

Klaas-Jan Huntelaar wordt neergelegd door Richard Jansen. Er is licht contact en dat beoordeelt de scheidsrechter als een strafschop.

Dusan Tadic mag aanleggen en faalt niet. Hij schiet de bal feilloos in de rechterhoek. Het is 1-0 voor Ajax.

Even daarna stuurt Tadic zijn teamgenoot Huntelaar diep, maar de spits staat buitenspel.

Weer is het Engels die gevaarlijk uitbreekt. Verdediger Wöber reageert attent in eigen zestien en verwerkt de voorzet tot een hoekschop. Uit die trap sticht de club uit Kerkrade geen gevaar.

De eerste kans is voor Roda JC. Uit een hoekschop kan de Duitse spits Mario Engels vrij afdrukken. Maar zijn schot draait te ver naar buiten van de kruising.

Mario Engels heeft zojuist afgetrapt voor Roda JC.

Ajax speelt woensdagavond in de beker bij Roda JC met een ander elftal dan het afgelopen weekeinde tegen De Graafschap. Vergeleken bij het met 8-0 gewonnen duel zijn alleen Daley Blind, Frenkie de Jong en Dusan Tadic als basisspeler overgebleven. Tadic is aanvoerder, aangezien Hakim Ziyech ontbreekt.

Coach Erik ten Hag heeft Nico Tagliafico, Donny van de Beek, Ziyech en Lasse Schöne niet meegenomen naar Limburg. David Neres en Klaas-Jan Huntelaar spelen wel. Kostas Lamprou staat in het doel.

De opstelling van Ajax:
Lamprou; Kristensen, Schuurs, Blind, Wöber; Eiting, Labyad, De Jong; Neres, Huntelaar en Tadic

Voor de tweede keer dit seizoen neemt Roda JC het op tegen een afvaardiging van Ajax, zij het dat het in augustus het tweede elftal was dat net als de Limburgers dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie uitkomt.

De club, ooit een solide middenmoter in de Eredivisie, degradeerde in het voorjaar voor de tweede keer in haar clubhistorie naar het tweede niveau. Daar vervult het tot dusver dezelfde rol: Roda JC staat gedeeld vijfde met Top Oss, hetzelfde aantal punten en hetzelfde doelsaldo.

Ajax staat zoals bekend tweede in de Eredivisie en verkeert in bloedvorm. Het is dus aannemelijk dat Erik ten Hag woensdag vooral zijn wisselspelers in gaat zetten. Dat deed hij ook in de vorige ronde van het bekertoernooi, toen eerstedivisionist Go Ahead Eagles met 3-0 opzij werd gezet door een verkapt B-elftal.

Toch is het raadzaam te waken voor overmoed: koploper in de Eredivisie PSV pakte het in de vorige ronde van het bekertoernooi ook zo aan, en werd toen verrassend uitgeschakeld door het kleine RKC Waalwijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden