Live

Ajax kan niet stunten in Parijs en verliest met 3-1

Een counter, een briljante actie en een fout van Ajax die genadeloos wordt afgestraft: Paris Saint-Germain bleek een maatje te groot voor Ajax en won met 3-1. Het lukte Ajax opnieuw niet om te winnen in de Champions League. Het is het lot van de Amsterdammers in de Champions League dit jaar.

Teleurgestelde Ajaceden in Parijs Beeld anp

Zlatan Ibrahimovic wordt vervangen door Lucas Digne

Doelpunt Edinson Cavani. Nikki Zimling maakt een kolossale fout door de bal zonder te kijken terug te spelen op keeper Cillessen. Cavani stond daar nog te wachten na een vorige aanval, kan zijn ogen niet geloven en pikt de bal rustig op. Hij wandelt om Cillessen heen en beslist de wedstrijd. 3-1 voor PSG.

Doelpunt Zlatan Ibrahimovic. Zlatan Ibrahimovic kan een slim balletje op de borst aannemen, net als Van der Hoorn en Denswil iets teveel afstand nemen. Zonder de bal op de grond te laten stuiteren draait Ibrahimovic en haalt uit: de bal stuitert in de verre hoek net binnen de palen. PSG leidt weer met 2-1, net nu Ajax sterker werd.

Adrien Rabiot wordt vervangen door Clément Chantome

Ezequiel Lavezzi wordt vervangen door Lucas Moura

Schitterend doelpunt van Ajax! Davy Klaassen scoort met een snoekduik na een perfecte voorzet van Ricardo Kishna, die nu zijn persoonlijke verdediger te slim af is. Klaassen timet perfect en kopt hard binnen. 1-1

Edison Cavani profiteert van een breedtepass van Lavezzi die alleen op Cillessen afrent en die ditmaal doet wat Ibrahimovic hem eerder te verstaan gaf. Ajax verliest de bal knullig op het middenveld, Ibrahimovic stuurt Lavezzi weg en Cavani kan voor een open doel intikken. PSG is genadeloos en komt op voorsprong.

Nicolai Boilesen wordt vervangen door Nick Viergever

Ajax heeft zich dinsdag niet met een stunt van jewelste alvast kunnen kwalificeren voor de knock out-fase van de Europa League. De formatie uit Amsterdam ging in het Parc des Princes onderuit tegen Paris Saint-Germain (3-1). Op woensdag 10 december volstaat in de ArenA een gelijkspel tegen Apoel Nicosia voor een derde eindklassering en ticket voor het kleine broertje van de Champions League.

Trainer Frank de Boer zag kennelijk al een beetje aankomen dat de beslissing om de derde plaats in poule F van de Champions League over twee weken in de ArenA ging vallen. Tijdens het formeren van zijn basisformatie besloot hij geen risico te nemen met Niklas Moisander en Anwar El Ghazi, die bij een volgende gele kaart geschorst zouden zijn voor het laatste groepsduel. Hij denkt het duo hard nodig te hebben voor het duel met de Cyprioten.

Boilesen
Het gevolg van het passeren van Moisander was dat Ajax met een onervaren defensie de gevreesde aanvallers van Paris Saint-Germain in bedwang moest houden. Joël Veltman ontbrak namelijk wegens een schorsing in Parijs en Nicolai Boilesen viel al na zeven minuten uit nadat hij een trap van Gregory van der Wiel had gekregen. Ricardo van Rhijn, Mike van der Hoorn, Stefano Denswil en de snel ingevallen Nick Viergever hielden aanvankelijk redelijk stand tegen Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi. In het eerste half uur verscheen alleen Lavezzi een keer dreigend voor doelman Jasper Cillessen.

Ajax kreeg alle ruimte voor het combinatiespel dat het graag wil spelen. De enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League slaagde er onvoldoende in het vele balbezit van kansen te voorzien. Paris Saint-Germain vertrouwde op de klasse van de drie begenadigde spitsen en werd na 33 minuten voor die keuze beloond. Ibrahimovic zag hoe Lucas Andersen zijn ploeggenoot Denswil in de problemen bracht. De Zweed speelde snel Lavezzi aan die de openingstreffer aan Cavani gunde (1-0).

Het leek soms of Paris Saint-Germain een halve snipperdag had opgenomen. De formatie spande zich niet bovenmatig in en kwam na 67 minuten even in de problemen toen Davy Klaassen op aangeven van Ricardo Kishna de eerste echte kans van zijn ploeg tot de gelijkmaker promoveerde. Ajax mocht elf minuten hopen op een stuntje. Daarna schoot Ibrahimovic prachtig raak tegen zijn oude club (2-1). In de slotfase strafte Cavani nog een kapitale blunder van invaller Niki Zimling af.

Einde tweede helft!

Met het laatste fluitsignaal in Parijs eindigt ook dit liveblog. Lees hier van minuut tot minuut terug hoe Ajax opnieuw zijn meerdere moest erkennen in een Europese topclub. PSG bleek met 3-1 te sterk voor de Amsterdammers, die zich nu zullen richten op de cruciale wedstrijd tegen APOEL Nicosia.

De wedstrijd is afgelopen. Ajax zal zich gaan richten op de cruciale wedstrijd tegen APOEL Nicosia. Op 10 december krijgt Ajax de laatste kans om een plek in de Europa League veilig te stellen. Tegen PSG lukte het de Amsterdammers opnieuw niet een resultaat te behalen. Weer is een Europese topclub te sterk.

Van der Hoorn en Ibrahimovic kunnen er nog om lachen, als ze beide op de grond eindigen na een poging van 'Ibracadabra' om Van der Hoorn met een trucje te verschalken. Van der Hoorn let echter op en belet Ibrahimovic de doortocht.

Ajax zet nu druk op de bal, door ook de verdedigers en de doelman van PSG het leven zuur te maken. Vooralsnog komen de Fransen onder de druk uit, maar het is duidelijk: Ajax ziet mogelijkheden en de goal van Klaassen heeft de Amsterdammers zelfvertrouwen gegeven.

Thulani Serero wordt vervangen door Niki Zimling. Serero was belangrijk voor het middenveld van Ajax: zeker in de eerste helft stoorde de kleine Zuid-Afrikaan voortdurend de opbouw van PSG.

Van der Wiel speelt een sterke wedstrijd tegen zijn oude ploeg. Hij heeft Kishna onder controle en ook Andersen komt niet langs de oud-Ajacied. Tussendoor kan Van der Wiel ook nog mee af en toe opstomen naar voren.

Ook een hoekschop brengt Ajax niet de kans die het al de hele wedstrijd zoekt. Sirigu kan wegboksen en Andersen controleert mooi, maar wordt alweer naar de zijkant gedreven.

Gele kaart Davy Klaassen. Davy Klaassen gaat er op kenmerkende wijze in en tackelt Maxwell. Hij is te laat bij een te korte pass van Kishna en trapt de Braziliaan op de enkel. Klaassen krijgt terecht, maar onnodig, geel.

Nicolai Boilesen houdt mogelijk een vervelende blessure over aan de tackle van Van der Wiel: Ajax meldt dat hij letsel heeft aan de knie. In Amsterdam zal de ernst van de kwetsuur verder worden onderzocht.

Kishna speelt Milik in het strafschopgebied in de voeten, maar die heeft onvoldoende controle om de bal goed neer te leggen en uit te halen. Luiz krijgt de kans om in te grijpen.

Tweede helft begonnen

Ajax begint aanvallend aan de tweede helft. Schone zoekt Kishna, die achter de verdediging probeert te glippen. David Luiz, 's werelds duurste verdediger, zit er echter tussen en werkt weg. Ajax is al snel weer in balbezit.

Einde eerste helft

Rust in Parijs. Even rook Ajax kansen tegen het ongeinspireerde Paris Saint-Germain, maar net zoals in eerdere Europese duels tegen topclubs laat Ajax steken vallen, die afgestraft worden door de tegenstander. Ook nu weer: PSG verstoort de opbouw, en binnen drie balcontacten ligt de bal achter Cillessen. Echt gevaarlijk wordt Ajax bovendien niet: er is dreiging, maar dichtbij de Franse goal staat een effectieve Franse verdediging. De bedoelingen van Ajax zijn goed, maar PSG hoeft niet zijn beste wedstrijd te spelen om de Amsterdammers van het lijf te houden.

Ibrahimovic zit niet lekker in de wedstrijd. Hij scheldt tegen zijn medespelers, klapt smalend naar de grensrechter, beklaagt zich bij de scheidsrechter en maakt hier en daar overtredingen. De Zweed heeft al geel op zak.

Ricardo van Rhijn produceert een afzwaaier in kansrijke positie. Milik bindt een aantal Franse verdedigers, geeft de bal af aan Van Rhijn, die niet in staat blijkt het technische hoogstandje uit te voeren zoals hij dat in zijn hoofd had. Met buitenkant rechts schiet hij de bal meters naast, in plaats van in de verre hoek.

Geel voor Ibrahimovic die vlak voor de goal van Ajax als een wilde komt inglijden op de veel kleinere Serero. Die wordt omver gekegeld door de Zweed, vlak nadat hij de bal uit gevaarlijke positie weet op te ruimen. PSG wordt sterker.

De Fransen vormen een hechte defensie op de rand van het strafschopgebied. Tot daar kan Ajax aardig combineren, maar iemand in scoringspositie brengen blijkt lastiger. Nu misschien vanuit een vrije trap vanaf links, versierd door Kishna. Ibrahimovic steekt echter een been uit en werkt de lage vrije trap van Schone weg. Ajax alweer in balbezit.

Andersen zag een kansje en koos voor de steekpass op Milik dwars door de Franse verdediging. Als laatste man kan Van der Wiel net ingrijpen. Vrije trap nu voor PSG op een gevaarlijke plek. Lavezzi staat links van het strafschopgebied achter de bal. En ook nu weet de luchtmacht, te weten Zlatan Ibrahimovic, tot koppen te komen, maar hij doet dat wel vanuit buitenspelpositie.

Uitstekende redding van Jasper Cillessen, die goed uit zijn doel komt en Lavezzi dwingt tegen zijn lichaam op te schieten. Knap keeperswerk, omdat PSG met drie man op hem afstevende. Ook Ibrahimovic stond klaar om aan te leggen, net als Edison Cavani. Cillessen is niet onder de indruk en redt knap. Lavezzi is dat wel als Ibrahimovic hem tot de orde roept.

Ajax wordt brutaler en valt aan. Kishna passeert Van der Wiel, zet voor, maar de bal gaat net over Klaassen heen. In de aanval die daar op volgt komt Milik net niet goed uit met de passen. Eventjes tikt Ajax de bal soepeltjes rond. Er zijn mogelijkheden voor de Amsterdammers, maar rond het strafschopgebied gaat het net mis. Serero grijpt telkens daadkrachtig in op het middenveld en verovert veel ballen. Bij Paris Saint-Germain gaat het stroef. De ploeg is weinig creatief en lijdt veel balverlies.

Schotje van Denswil, van veel te grote afstand. Zijn uithaal gaat het publiek in.

Aan zelfvertrouwen heeft Pastore geen gebrek: hij verdedigt risicovol uit, met een technisch hoogstandje. Het Parijse publiek roept 'bravo'.

Hoekschop voor PSG. Cillessen tikt een corner maar moeizaam weg. Klaassen kopt de hoekschop weg, maar Matuidi kan van afstand nog tot een poging komen. Die blijkt ongevaarlijk. Davy Klaassen neemt de aanvoerdersband over van Boilesen, die naar de kleedkamer is verdwenen. Een roemloze aftocht dus voor de Deen, die al zo vaak geblesseerd raakte.

Boilesen ligt met pijn op het veld: Gregory van der Wiel maakt een sliding op de Deense verdediger, raakt de bal, maar tilt daarna zijn been op en plant die vol in het scheenbeen van Boilesen. Die gaat schreeuwend van de pijn naar de grond en hinkt van het veld. Nick Viergever vervangt Nicolai Boilesen, die niet verder kan.

Beide ploegen spelen de eerste minuten afwachtend. Wel is er een licht overwicht voor PSG, dat iets meer balbezit heeft. Tot gevaar leidt dat echter nog niet. Ajax krijgt wat ruimte van PSG en mag opbouwen. Kisha profiteert van de vrijheid en passeert drie verdedigers, voor David Luiz de bal over de zijlijn trapt.

De blessures aan de kant van PSG betekenen niet perse dat de ploeg zwakker is geworden, zegt Ajaxcoach Frank de Boer. 'Grote talenten kunnen zich nu profileren. Dus het is maar afwachten of ze echt zwakker worden. Deze spelers die spelen, willen laten zien dat ze fantastisch kunnen voetballen.'

Bij PSG is sprake van een ware blessuregolf. Aanvoerder Thiago Silva moet de wedstrijd missen door een dijbeenblessure, net als de jonge aanvaller Jean-Christophe Bahebeck. Marco Verratti, Yohan Cabaye en Thiago Motta zijn ook niet fit.

Een eerste doelpoging van PSG. Rabiot schiet op goal, maar zijn schot wordt geblokt. Corner voor PSG. Cillessen stompt weg.

Aftrap eerste helft!

De wedstrijd is begonnen!

Ibrahimovic is aanvoerder van PSG. Bij Ajax is dat normaalgesproken Niklas Moisander, maar die speelt niet. Nicolai Boilesen draagt de aanvoerdersband bij de Amsterdammers. Hij wisselt de vaantjes uit met Ibrahimovic.

De spelers staan klaar in de spelerstunnel. Voorop loopt de Sloveense scheidsrechter Matej Jug.

Drie oud-Ajacieden in de basis van Paris Saint-Germain: : Zlatan Ibrahimovic (2001-2004 bij Ajax; 110 duels, 47 goals), Gregory van der Wiel (2007-2012; 191 duels, 12 goals) en Maxwell (2001-2005; 156 duels, 10 goals).

De opstelling van PSG: Sirigu; Maxwell, Luiz, Marquinhos, Van der Wiel; Matuidi, Rabiot, Pastore; Lavezzi, Cavani, Ibrahimovic

Trainer Frank de Boer neemt ook geen risico met Anwar El Ghazi, die bij een volgende kaart eveneens geschorst is. Ricardo Kishna, zaterdag nog als invaller succesvol tegen sc Heerenveen, heeft wel een basisplaats.

De wissels van Ajax: Boer, Moisander, Sigthórsson, Riedewald, El Ghazi, Viergever, Zimling

Mike van der Hoorn en Stefano Denswil vormen dinsdagavond het centrale verdedigingskoppel van Ajax in de uitwedstrijd tegen Paris Saint-Germain in de Champions League. Van der Hoorn vervangt de geschorste Joël Veltman. Denswil krijgt de voorkeur boven Niklas Moisander omdat de Fin bij een volgende gele kaart geschorst is.

De opstelling van Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Van der Hoorn, Denswil en Boilesen; Klaassen, Serero en Andersen; Schöne, Milik en Kishna

Ajax moet het nu met APOEL Nicosia uitvechten om de derde plek, die recht geeft op een plek in de Europa League. Ajax heeft één punt meer dan de Cypriotische club. Zowel PSG als FC Barcelona zijn al geplaatst voor de knockout-fase van het miljoenenbal. PSG kan nog wel op de eerste plek komen, wat in theorie kan zorgen voor een gunstige loting. De wedstrijd van Ajax tegen APOEL, op 10 december in Amsterdam, is dus van doorslaggevend belang voor de Amsterdammers. Mocht Ajax in Parijs winnen en de Cyprioten verliezen van Barca, dan zijn de Amsterdammers zeker van een plek in de Europa League. De wedstrijd tegen APOEL is dan een formaliteit

Ajax moet in Parijs een negatief clubrecord proberen af te wenden: de laatste zeven Europese wedstrijden van de Amsterdammers werden niet gewonnen. Hetzelfde gebeurde de club in 2003 en tussen 1981 en 1984. Als Ajax opnieuw niet wint, betekent dat Ajax de slechtste Europese serie ooit heeft neergezet. Ook PSG is dichtbij een record, maar dan een positieve: als PSG wint heeft het zes Europese thuisduels op rij gewonnen, net zoveel als tijdens de meest succesvolle reeks in 2000.

Welkom in het liveblog over de wedstrijd Paris Saint-Germain - Ajax. In Parijs strijdt Ajax voor een derde plek in de poule, die recht geeft op een plaats in de Europa League. Dat is voor Ajax het hoogst haalbare: in de Champions League zijn de Amsterdammers al uitgeschakeld. Volg de wedstrijd hier van minuut tot minuut.

Op papier is de strijd in groep F van de Champions League wel gestreden. Barcelona (10 punten) en Paris Saint-Germain (9) staan na vier wedstrijden een straatlengte voor op Ajax (2) en Nicosia (1). Toch staat voor trainer Laurent Blanc meer op het spel.

Voor Blanc gaat het vanavond tegen Ajax om meer dan alleen de eer. De Fransen zijn al gekwalificeerd voor de volgende ronde van het evenement, maar willen dat wel als groepswinnaar doen.

'We moeten tegen Ajax ongeslagen blijven, voordat we ons bezig kunnen houden met de beslissende wedstrijd tegen Barcelona,' zei Blanc over zijn streven.

Maar hij waarschuwde dat het vanavond in Parijs tegen Ajax zeker niet makkelijk zal worden. 'In onze eerste wedstrijd hadden we heel veel problemen met ze.'

Ajax hield de Franse kampioen in de Arena op 1-1. 'Ik heb ook hun thuiswedstrijd tegen Barcelona bekeken. Op een bepaald moment had Ajax met 2-0 voor kunnen staan. Ik heb veel respect voor het team, dat vooral in aanvallend opzicht heel veel kwaliteit heeft.'

PSG mist vanavond twee belangrijke middenvelders: Marco Verratti en Yohan Cabaye zijn geblesseerd. Ook Thiago Motta is nog niet van de partij. Daartegenover staat de terugkeer van rappe Braziliaanse aanvaller Lucas Moura.

Ajax - zonder de geschorste Joël Veltman - is er minstens zoveel aan gelegen vanavond te winnen. Bij een gunstig resultaat kunnen de Amsterdammers een flinke stap zetten naar de knock-outfase van de Europa League. Nicosia krijgt op Cyprus Barcelona op bezoek.

Frank de Boer liet gisteren nog niet doorschemeren wie de plek van Veltman inneemt. De trainer maakt normaal gesproken een keuze tussen Mike van der Hoorn en Stefano Denswil.

De Amsterdamse coach, die doorgaans vrij open is, wilde sowieso nog weinig kwijt over zijn opstelling. Zo liet hij in het midden of Niklas Moisander en Anwar El Ghazi in Parijs spelen. Beiden zijn als ze een gele kaart oplopen, geschorst voor het laatste groepsduel met Nicosia. En die wedstrijd geeft vermoedelijk de doorslag of Ajax als nummer drie in de groep door mag in de Europa League.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden