Live

Beeld anp

Ajax kan kampioenschap ruiken na winst op FC Twente (3-0)

Ajax is zondagmiddag op de drempel van de vierde landstitel op rij beland. De koploper van de eredivisie boekte voor eigen publiek een geflatteerde zege op FC Twente (3-0), dat voor rust de gevaarlijkste ploeg in de ArenA was. 

Doelpunt Bojan

Doelpunt Lasse Schöne

GOAL AJAX! Stefano Denswil kopt een prachtige vrije trap van Schöne achter Marsman in de verre hoek.

Ajax verdedigt de laatste vijf duels een voorsprong van 8 punten op Feyenoord, de nieuwe nummer 2 van de eredivisie. Het is mogelijk dat het elftal van trainer Frank de Boer zondag bij Vitesse al voor de 33e keer in de historie kampioen wordt. Dat kan alleen als de rivaal uit Rotterdam komende week punten verliest.

Niet Ajax maar FC Twente was aanvankelijk de gevaarlijkste ploeg in de ArenA, waar de toeschouwers alvast een voorschot namen op een kampioensfeest. De bezoekers uit Enschede wisten het positiespel van Ajax goed te ontregelen. De verdedigers van de thuisclub vonden zelden een vrijstaande middenvelder. Ze probeerden daardoor vaak met een lange bal een aanvaller te bereiken. Dat lukte zelden, ook al omdat de kleine Bojan Krkic nu niet bepaald de beste kopper van de eredivisie is. De Spanjaard kreeg in het centrum van de aanval de voorkeur boven Kolbeinn Sigthorsson.

FC Twente kreeg voor rust ook de beste kansen, maar was allesbehalve effectief bij het afwerken. Zo mocht Felipe Gutierrez zich aanrekenen dat hij de bal niet bij de vrijstaande Luc Castaignos kreeg. Robbert Schilder koos oog in oog met doelman Jasper Cillessen voor een slap boogballetje. Youness Mokhtar raakte nog de buitenkant van de paal, Castaignos de bovenkant van de lat.

Toch was het niet FC Twente maar Ajax dat op voorsprong kwam. Lasse Schöne mocht een vrije trap nemen en vond het hoofd van Stefano Denswil. De vervanger van de geblesseerde Niklas Moisander kopte na 29 minuten raak in de verre hoek (1-0). Voor die openingstreffer was doelman Nick Marsman slechts een keer bijna in de problemen. Hij redde toen knap op een inzet van Ricardo Kishna.

Ajax tegen FC Twente was geen goede wedstrijd, al was het maar vanwege het vele balverlies van beide ploegen. De thuisclub verdubbelde de voorsprong na 58 minuten wel fraai. Krkic vond Ricardo van Rhijn die op zijn beurt de treffer aan Schöne gunde (2-0). Voor Twente voelde dat doelpunt als de genadeklap, na al die gemiste kansen voor rust. Het was 7 minuten later helemaal gedaan toen Krkic een van zijn betere wedstrijden voor Ajax met een derde treffer mocht vieren.

2e helft afgefloten

Pieter Vink heeft afgefloten. Ajax wint met 3-0 van FC Twente! De eerste helft heeft de ploeg van Frank de Boer gezwijnd, maar op basis van de tweede helft is de overwinning terecht. Het kampioenschap is nu wel héél dichtbij.

Thulani Serero is in de Arena uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd!

Van Rhijn heeft zich stukgespeeld. Hij loopt kokhalzend over het veld en geeft aan de bal liever niet meer te krijgen. De Boer is door zijn wissels heen, dus hij zal toch door moeten spelen.

'Kampioenen, olé, olé!' klinkt het in de Arena. De supporters weten het: dit kampioenschap kan Ajax bijna niet meer ontgaan.

Weer een kans voor FC Twente. Cillessen verslikt zich bij het wegtrappen van de bal. Ebecilio weet zich echter geen raad met de zee van ruimte en wacht net zolang tot Denswil de bal met een sliding heeft weggewerkt. Tadic is woedend.

Een kansje voor Ebecilio na een voorzet van Gutiérrez, maar de bal belandt recht in de handen van Cillessen. FC Twente heeft weinig geluk als het om kansen gaat.

Bojan krijgt applaus als hij het veld verlaat. Terecht, want hij speelde een sterke wedstrijd en bekroonde die met een prachtige goal.

Na de goals van Ajax is de wedstrijd een beetje dood komen te vallen. De thuisploeg geeft FC Twente geen centimeter ruimte, maar komt zelf ook nog weinig in het zestienmetergebied van de bezoekers. Kansen worden bijna niet meer gecreëerd.

Brama doet een aardige poging om de 3-1 te maken, maar Cillessen heeft geen moeite met zijn inzet.

Wout Brama komt in de plaats van Felipe Gutiérrez

Ajax lijkt z'n oude vorm eindelijk weer te hebben gevonden. In de eerste helft leek het nog nergens naar, maar de tweede helft spelen de Ajacieden ijzersterk. De ene na de andere kans wordt gecreëerd.

Bojan wordt neergehaald in de zestien. De hele Arena schreeuwt om een penalty, maar Vink wil er niets van weten.

Het staat inmiddels 3-0 door een prachtige goal van Bojan. Hij knalt de bal keihard vanaf de 16 tegen de netten. Even daarvoor was Ajax al op 2-0 voorsprong gekomen door een goal van Schöne. Na een pass van Van Rhijn kon hij binnentikken.

Kolbeinn Sigthórsson komt in de plaats van Ricardo Kishna

Door technische problemen konden wij het liveblog aan het begin van de tweede helft niet updaten. Onze excuses hiervoor!

FC Twente begint sterk aan de tweede helft. Van Rhijn staat een voorzet van Tadic toe, maar die wordt weggewerkt door Denswil. Daarna is Tadic gevaarlijk door balverlies van Boilesen. Die schiet net voorlangs. Het loopt allemaal goed af voor de Amsterdammers.

2e helft op gang gefloten

De 22 spelers van Ajax en FC Twente gaan thee drinken. De thuisploeg staat door een goal van Stefano Denswil op 1-0 voorsprong. De ruststand is wel wat geflatteerd te noemen. FC Twente had over de hele eerste helft de beste kansen.

1e helft afgefloten

Blind probeert het van een afstand, maar zijn schot gaat hoog over.

Grote kans voor Ajax. Kishna loopt vrij op rechts en geeft een harde voorzet. Blind had daar niet helemaal op gerekend en vergeet zijn voet uit te steken.

Mokhtar poogde de bal te kopen maar raakte het hoofd van Van Rhijn. Die wordt buiten de lijnen behandeld aan een hoofdwond.

Levensgrote kans voor FC Twente. Castaignos kan zomaar weglopen en schiet de bal snoeihard tegen de lat.

Weer een goede kans voor Ajax. Bojan houdt het overzicht in de drukke zestien en ziet Van Rhijn vrijstaan op rechts. Het schot van de rechtsback gaat over.

Mooie pass van Schöne op Kishna. Die ziet de vrijstaande Bojan over het hoofd en gaat voor eigen succes. Zijn schot wordt geblokt. De corner levert niets op.

Goede loopactie van Castaignos, die Mokthar aanspeelt. De hoek is echter te klein; hij raakt de buitenkant van de paal.

De Arena ontploft na de 1-0 van Denswil!

Grote kans voor Ajax! Serero geeft een goede steekpass op Bojan, maar het schot is te zwak.

Halverwege de eerste helft kunnen we concluderen dat het van beide kanten nog niet veel soeps is. Twente is wel de beter ploeg. Ajax lijdt veel balverlies en is slordig in de passing. Gelukkig voor de thuisploeg maken de Tukkers daar nog geen gebruik van.

Schilder duikt plots op voor Cillessen, die veel te ver uit zijn doel staat. Hij probeert het met een lobje, maar krijgt de bal niet over de Ajaxkeeper. Daar komt Ajax goed weg.

Mokhtar toont zich een ware plaag voor de Ajaxdefensie. Hij ontsnapt nu weer even aan de aandacht van Van Rhijn. Zijn voorzet wordt over de achterlijn gewerkt. De daaropvolgende corner levert niks op.

Meteen daarna krijgt Kishna de eerste kans voor Ajax. Hij schiet echter tegen Marsman aan.

Een levensgrote kans voor FC Twente. Gutiérrez is gemakkelijk voorbij Denswil, maar hij heeft niet genoeg oog voor zijn medespelers. Zijn voorzet gaat voorlangs.

Mokhtar loopt weg op links en geeft de bal voor. Boilesen kan wegkoppen. De daaropvolgende corner wordt verlengd door Bengtsson, maar er staat niemand bij de tweede paal. Doeltrap.

Ebecilio moet zich melden bij scheidrechter Pieter Vink na een harde charge van achteren op Nicolai Boilesen. Die staat gelukkig snel weer op. Ebecilio komt weg met een waarschuwing.

Schöne wordt op 29 meter van het doel onderuit gehaald. De vrije trap, die hij zelf neemt, wordt door keeper Marsman weggebokst.

Door wat verwarring achterin bij Ajax kan Luc Castaignos zomaar heel ver komen. Hij komt echter niet in de gelegenheid om te schieten door een goede sliding van Veltman.

Door gezeur met de vervoersregeling is het uitvak van FC Twente niet helemaal vol. Er zijn 800 supporters meegekomen uit Enschede. Die laten goed van zich horen!

Mooie pass door het midden van Klaassen op Kishna. De vrije trap die daar op volgt levert een hoekschop op.

Vak410 toonde voorafgaand aan de wedstrijd een prachtig spandoek.

1e helft afgetrapt

Door het ontbreken van Siem de Jong en Niklas Moisander is Daley Blind vandaag de aanvoerder van Ajax.

De statistieken van deze wedstrijd zijn in het voordeel van Ajax. De Tukkers kwamen 47 eerder op bezoek in Amsterdam. De thuisploeg won 36 keer, FC Twente wist slechts 3 keer te winnen. De meeste Ajacieden zullen zich de overwinning op 15 mei 2011 het best herinneren. Toen werd Ajax kampioen na een 3-1 overwinning op FC Twente.

De spelers staan in de spelerstunnel, klaar om het veld op te gaan. Over een paar minuten wordt er afgetrapt in de topper tussen Ajax en FC Twente.

'We kunnen vandaag een enorm gat slaan, daar zijn we van doordrongen. Maar voor FC Twente is het ook een belangrijke wedstrijd in de strijd om Europees voetbal.' Dat zegt trainer Frank de Boer voorafgaand aan de wedstrijd in de microfoon van Fox Sports.

FC Twente kan zondag de spanning in de eredivisie terugbrengen in de topper tegen Ajax. De Amsterdammers hebben met twee wedstrijden minder gespeeld nog 6 punten voorsprong op PSV, dat gisteren in eigen huis met 3-2 verloor van FC Groningen. FC Twente, dat net zoveel wedstrijden speelde als Ajax, volgt op 7 punten. Toch kennen de Amsterdammers een mindere fase: de laatste twee Eredivisiewedstrijde (Cambuur-thuis en NAC-uit) endigden beide in een gelijkspel. De ploeg van coach Frank de Boer bereikte donderdag ten koste van AZ weliswaar de finale van de beker, maar dankte dit met name aan het sterke optreden van doelman Kenneth Vermeer.

De cijfers in de ArenA zijn in het duel met FC Twente wel behoorlijk in het voordeel van Ajax. De twee ploegen stonden in Amsterdam 47 keer tegenover elkaar. FC Twente won slechts drie keer en achtmaal eindigde het duel in een gelijkspel. De laatste overwinning van de Tukkers dateert van februari 2005. De laatste acht uitwedstrijden tegen Ajax wisten ze niet te winnen.

Trainer Frank de Boer van Ajax kan voor de topper zondag tegen FC Twente geen beroep doen op verdediger Niklas Moisander. De Fin ondervindt te veel hinder van een knieblessure, die hij donderdag in het bekerduel met AZ in Alkmaar opliep (0-1). Moisander wordt in de selectie vervangen door Mike van der Hoorn. Verder telt de Amsterdamse selectie geen wijzigingen.

FC Twente treedt zondag in de Amsterdam ArenA tegen Ajax aan zonder de twee vaste vleugelverdedigers Roberto Rosales en Dico Koppers. Zij zijn geschorst. Zij worden waarschijnlijk vervangen door Cuco Martina en Robbert Schilder. Het trainersduo Alfred Schreuder/Michel Jansen kan verder een beroep doen op een fitte selectie.

Mogelijk behoort Wout Brama tot de groep. 'Wout heeft vanmorgen volledig meegetraind en we kunnen hem zondag inzetten', aldus Jansen vrijdag. Hij erkent dat Ajax momenteel niet al te groots voetbalt. Maar het is wel heel degelijk. Ze doen wat ze moeten doen en kunnen ook altijd terugvallen op hun positiespel. Bovendien hebben ze spelers in huis die individueel op kunnen staan.'

Bij een zege op Ajax kan Twente de spanning in de eredivisie weer wat terugbrengen. Het gat met de Amsterdammers is dan 4 punten. Dit is waar je het voor doet en dit zijn wedstrijden waarin je kunt excelleren', zei Jansen. Wij hebben spelers die dat kunnen. Ons gevoel richting de wedstrijd van zondag is goed.'
De coach denkt dat Ajax voor eigen publiek het initiatief wil nemen. 'Het is aan ons om dat te voorkomen.'

Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen; Klaassen, Blind, Serero; Schöne, Bojan, Kishna.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden