Lezersbrieven

'Ajax is helemaal geen Joodse club'

De geuzennaam van Ajax heeft geregeld antisemitische spreekkoren tot gevolg, schrijft Aron Vrieler in een lezersbrief. 'Om dit probleem de wereld uit te helpen, is een verandering in mentaliteit onder grote groepen fans nodig.'

'Joods zijn kan van alles betekenen, maar het schrijft niet voor van welke club je houdt', aldus Aron Vrieler.Beeld ANP

Vanavond treedt Ajax aan tegen Tottenham Hotspur. Behalve dat beide clubs onverwacht de halve finale van de Champions League hebben weten te bereiken, hebben ze nog iets gemeen: supporters die zichzelf een 'Joodse' identiteit toeschrijven.

Nu is het leuk dat zelfverklaarde 'Superjoden' en 'Yid Army'-leden in aanloop naar de wedstrijd volop hun solidariteit met elkaars lot onderstrepen op sociale media.

Minder leuk is dat de geuzennaam in zowel Nederland als Engeland geregeld antisemitische spreekkoren onder fans van tegenstanders tot gevolg heeft.

Tijdens de laatste twee klassiekers in De Kuip was het geschreeuw met 'kankerjoden' soms oorverdovend. Eerder dit jaar, nota bene op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, vonden 'fans' van AZ en Cambuur 'verbroedering' in het schreeuwen van teksten als 'Joden branden het best' en 'Hamas, Hamas, Joden aan het gas'.

Dit zijn slechts een paar recente voorbeelden. Twee jaar geleden was een derde van de antisemitische incidenten waar justitie mee te maken kreeg gerelateerd aan voetbal.

Onderzoek laat zien dat antisemitische uitingen onder scholieren vaak betrekking hebben op voetbal. Dit brengt het risico dat antisemitisme in andere situaties vervolgens als normaal wordt beschouwd.

Voetbal moet niet als geïsoleerd domein in de samenleving worden gezien - het staat er middenin. Daarbij is het onzin dat Ajax een beduidend Joodse club zou zijn: er hangt geen mezoeza in de catacomben, er is in de rust geen broodje koosjere bal te krijgen en het bestuur heeft met Pesach niet aan tafel gezeten om bij de uittocht uit Egypte stil te staan.

Ja, de club heeft in het verleden een aantal mensen van Joodse afkomst onder zijn bestuursleden geteld. Uitgerekend zij hebben zich altijd tegen de geuzennaam uitgesproken.

Educatie
Om dit probleem de wereld uit te helpen, is een verandering in mentaliteit onder grote groepen fans nodig. Een regelrecht verbod op het gebruik van de geuzennaam - zoals de Britse autoriteiten bij Tottenhamfans hebben geprobeerd - is zinloos. Van discriminatie is immers geen sprake.

Het is daarom hoog tijd dat Ajax echt werk maakt van educatie en zijn fans bijbrengt wat het Jodendom werkelijk betekent. Clubs in het buitenland kunnen als voorbeeld dienen: onder andere Chelsea en Borussia Dortmund kennen al langer educatieve projecten voor fans, bijvoorbeeld over de groepsdynamiek van uitsluiting en vooroordelen. Ajax hoeft niet ver te kijken: voor de club uit Amsterdam zou een educatief project over Joodse cultuur en geschiedenis een 'thuiswedstrijd' zijn.

Joods zijn kan van alles betekenen, maar het schrijft niet voor van welke club je houdt. Naast Ajax zijn Joden fan van Feyenoord, ADO of, wat dat betreft, FC Knudde. Maar zolang hun medefans antisemitische leuzen blijven blèren, moeten ze dat deel van hun identiteit met pijn in hun hart zien te verbergen in het stadion.

Aron Vrieler, stafmedewerker antisemitisme bij CIDI

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden