Liveblog

Ajax in finale beker na 3-0 winst op Feyenoord

Ajax heeft Feyenoord uitgeschakeld in de halve finale van de KNVB-beker.

null Beeld Soccrates
Beeld Soccrates

Het elftal van trainer Erik ten Hag won na een moeizame openingsfase vrij eenvoudig bij Feyenoord (3-0) en revancheerde zich zo enigszins voor de smadelijke competitienederlaag van vorige maand in De Kuip (6-2).

Ajax blijft na de zege voorlopig op drie fronten actief. Feyenoord moet zich na het verlies in de laatste maanden onder trainer Giovanni van Bronckhorst concentreren op de strijd om de derde plaats van de eredivisie.

Ook Robin van Persie zal een prachtige loopbaan niet met een prijs beëindigen. De routinier kreeg in zijn laatste topwedstrijd de voorkeur boven Nicolai Jørgensen, afgelopen zondag nog een van de betere spelers tijdens het uitduel met PSV.

Van Persie speelde in de openingsfase een hoofdrol in twee goede mogelijkheden van de thuisploeg. Hij zette eerst Sam Larsson vrij voor het doel maar zag zijn Zweedse ploeggenoot op de paal schieten. Even later kon Matthijs de Ligt een inzet van Van Persie nog maar net blokkeren.

Ajax, dat op 5 mei in de finale op AZ of Willem II stuit, benaderde de halve finale als een Europees duel. Dusan Tadic voetbalde weer als spits en Lasse Schöne keerde terug op het middenveld. De bezoekers uit Amsterdam beleefden een moeizame openingsfase maar vochten zich in de wedstrijd nadat ze wat meer ruimte kregen.

Hakim Ziyech was dichtbij de openingstreffer toen hij via Jeremiah St. Juste de paal raakte. Tadic treuzelde iets te lang en werkte de bal vervolgens over de achterlijn. Scheidsrechter Kevin Blom kende de aanvaller ten onrechte een corner toe.

Uitgerekend na die hoekschop zweefde Matthijs de Ligt in zijn honderdste wedstrijd voor Ajax naar de 0-1. Ook de 2-0 van Nicolás Tagliafico in de 49e minuut werd ingeleid door een corner, dit keer een terechte. Na de 3-0 van Donny van de Beek in de 65e minuut was het duel gespeeld en keerde een deel van de toeschouwers zich tegen Martin van Geel, de technisch directeur die volgens hen schuld draagt aan een mislukt seizoen.

Ajax plaatst zich voor de finale van de KNVB beker.

Ook invaller Labyad is gevaarlijk. Scherpe voorzet Ziyech, Labyad glijdt in. Moeilijke bal, gaat over. Moet je wat geluk mee hebben. We krijgen 3 minuten blessuretijd. Er gebeurt niet veel meer.

De Wit mag ook nog even meedoen.

De Jong lijkt er zin in te hebben. Loopt weer een paar man op het middenveld voorbij. Wordt onderuitgehaald, door St Juste dit keer. Geen geel.

Dolberg schiet net voorlangs, Vermeer raakt de bal nog, dus corner. Dolberg is net ingevallen, mocht u zich afvragen waarom zijn naam ineens opduikt. Dit was zijn eerste balcontact.

Strakke aanval van Feyenoord, opgezet via Haps. Daarna een steekpass op Larsson, die in een mooie kans positie komt, maar wordt afgevlagd voor buitenspel. Dat was het niet. Haps valt goed in, net als Jorgenson.

Berghuis schoffelt De Jong onderuit op het middenveld. Geen intentie om de bal te spelen. Gele kaart.

Weer een wissel bij Feyenoord. Haps moet voor aanvallende impuls gaan zorgen aan de linkerkant.

Het gaat lopen bij Ajax. De combinaties zijn vlekkeloos, hoogstaand bij vlagen. De ploeg gaat comfortabel de eindfase in. Bij Feyenoord is intussen Jorgenson in de ploeg gekomen. Van Persie is eruit.

Verdonk haalt uit, de bal belandt op de arm van De Ligt. De VAR kijkt er even naar, maar vindt het niet opzettelijk hands. Geen penalty.

Mazraoui schiet de bal weg nadat hij een overtreding maakt. Gele kaart.

Prachtige aanval van Ajax. Ziyech combineert met Neres, geeft 'm daarna op Van de Beek, die rondt goed af. 3-0. Daarvoor goed voorbereidend werk van Mazraoui en Tadic. Vermeer had de bal misschien kunnen hebben.

Even een opstootje langs de zijlijn. Tagliafico grijpt de bal vast, er wordt wat geduwd en getrokken. Weinig aan de hand, het spel gaat weer verder.

Van Persie draait op het middelveld knap weg bij Blind en De Jong, dendert door, maar De Jong laat hem niet gaan en grijpt zijn shirtje vast. Terecht geel natuurlijk. Feyenoord lijkt zich weer te enigzins te herpakken.

En dan: steekpass van St Juste op Toornstra, die zo kan doorlopen op Onana. Hij drijft zichzelf in een lastige hoek, en schiet daarna ongecontroleerd naast. Wat een mogelijkheid voor Feyenoord om terug in de wedstrijd te komen.

Ajax speelt niet groots, maar Feyenoord zakt het eerste kwartier van de tweede helft wel door het ijs. Onzeker aan de bal, keer op keer balverlies. Er lijkt geen idee meer achter het spel te zitten. Jørgensen en Nieuwkoop lopen zich inmiddels warm. Illustratief is de vrije trap van Vilhena, die zo in de handen van Onana belandt. De mee opgekomen verdedigers slenteren hoofdschuddend terug.

Forse tackle van St Juste op Tagliafico. Gele kaart. De voetbalschoen van de Argentijn komt daarna in het gezicht van de Feyenoorder, die op de grond blijft liggen. Ziet er pijnlijk uit. Hij krijgt behandeling op het veld, krabbelt daarna weer op. Met geel op zak, dus.

Ajax begint goed aan de tweede helft. Weer een corner. En ja, die zijn gevaarlijk, weet Feyenoord inmiddels. En dat blijkt: bal weggewerkt, Mazraoui schiet, bal gaat klein metertje naast. Op de bank bij Feyenoord zit Jørgensen trouwens nog steeds. Hij kijkt niet alsof hij het naar zijn zin heeft.

Weer slaat Ajax toe uit een corner. Niet direct, de bal werd half weggewerkt, daarna belandt de bal in de kluts voor de voeten van Tagliafico. 2-0. Het zag er bij Feyenoord achterin weer niet goed uit. Die bal had weggewerkt kunnen worden.

We zijn weer begonnen. Geen wissels aan beide kanten.

Matthijs de Ligt kopt de 1-0 binnen voor Ajax, op slag van rust. Dubieus doelpunt natuurlijk. Ajax krijgt een onterechte corner. De VAR mag niet ingrijpen. De Ligt juicht er niet minder om.

Tadic krijgt de bal in de 16, maar goede sliding van Clasie, die de bal verwerkt tot doeltrap, maar Ajax krijgt een hoekschop. Tadic is wel aangeslagen, blijft liggen. Dolberg loopt zich vast warm.

Het wordt een wat eentonig verslag zo, maar weer een rommelige fase, gevolgd door een schot van Ziyech, die de bal per toeval voor zijn voeten krijgt, meteen draait en met links schiet. De bal belandt via de paal uiteindelijk voorlangs. Corner Ajax.

Feyenoord zet in principe vroeg druk, maar wanneer dat niet lukt, zakken ze extreem ver in. Dat maakt het voor Ajax, dat veel de bal heeft, lastig om erdoor te komen. Het is wachten op een splijtende pass van Ziyech.

Na wat rommelige minuten is daar een schot van Ziyech. Moeilijke bal, met rechts genomen, vanaf een metertje of 20. Bal zeilt over. Ajax en Feyenoord spelen allebei niet hun beste spel. Het is vaak rommelig. Passen komen niet aan. Tempo ligt niet laag, maar ook zeker niet hoog.

Vrije trap voor Feyenoord, metertje of 30. Van Persie schiet in de muur. Daarna kan Onana de bal oppakken, zo lijkt het, maar hij grabbelt en ineens heeft Feyenoord een corner. Zo kan het verkeren.

Daar laat Feyenoord een kans liggen. Toornsta kan vanaf het middenveld doorlopen naar Onana, maar mist snelheid en kan vervolgens geen goede eindpass afgeven. Had meer in gezeten. Feyenoord is dreigend, hoewel Ajax het betere van het spel heeft.

Daar is Van Persie weer een keer. Lang niet gezien. Wint het duel van De Ligt en vindt Vilhena. Die draait naar binnen en schiet op goal. Makkelijke bal voor Onana.

Nu is het andersom: Van der Heijden krijgt geel voor een overtreding op Van de Beek. Hij haalt een mogelijk gevaarlijke aanval eruit, slimme overtreding, terechte kaart. 

Snelle omschakeling via Frenkie de Jong, die op Tadic past, die de bal weer terugkaatst op Ziyech. Hij trekt naar binnen, schiet met links een klein metertje naast. Snelle omschakeling over drie schijven. Dat zien we vandaag te weinig bij Ajax.

Feyenoord speelt de bal achterin rond, maar dat ging maar net goed. Ziyech kan de bal van Vermeer op Verdonk nét niet onderscheppen.

Voorzet van Ziyech op Mazraoui, die kan de bal niet meer dan schampen. De eerste twintig minuten heeft Ajax nog weinig gecreëerd, Feyenoord was gevaarlijk in de openingsfase. Feyenoord staat compact wanneer Ajax de bal heeft. Daar hebben de Ajacieden moeite mee, ze vinden geen opening. Daar is het spel van Ajax momenteel ook te slordig voor.

Nu aan de andere kant gevaar. Van de Beek schiet op goal, ook zijn schot wordt van richting veranderd. Corner Ajax. De laatste minuten bouwde Ajax aan een paar goede aanvallen. De ploeg van Ten Hag wordt sterker.

Neres verliest de bal diep op de helft van Feyenoord, dat daarna snel countert. Van Persie schiet op goal, zijn schot wordt getoucheerd. Corner Feyenoord.

Feyenoord is fel, vindt elkaar makkelijk aan de bal. De ploeg oogt comfortabel in het eigen stadion. Ajax blijft wat slordig spelen.

Van de Beek met een harde overtreding op Van der Heijden. Terechte gele kaart.

Feyenoord komt in de wedstrijd. Twee prachtige aanvallen leveren twee grote kansen op. Maar de ploeg vergeet te scoren. Ook de slordigheden van de eerste paar minuten lijken te zijn verdwenen. Is de schroom er vanaf?

Wat een kans voor Van Persie. Goeie aanval van Feyenoord. St Juste komt via een combinatie in het 16-metergebied, legt af op Van Persie, die de bal voor het inschieten heeft, maar De Ligt kan de inzet blokken. Levensgrote kans. Van Persie had wat pech.

En dan ineens een ingooi op Van Persie, die steekt op Larsson. Mazraoui zat er niet goed bij, Larsson schiet de bal op de paal. Ajax stond daar bijna tegen een vroege achterstand aan te kijken. Berghuis krijgt in de rebound nog een kansje, maar zijn schot gaat naast.

Veel balverlies bij Feyenoord. De ploeg heeft moeite de bal in de ploeg in te houden. Ook Ajax is nog wat zoekende naar de vrije man.

Ajax heeft de bal de eerste vijf minuten. Feyenoord probeert druk te zetten, Ajax voetbalt zich daar redelijk makkelijk onderuit. Heel overtuigend is het nog niet.

Een lange bal van Onana op Tadic valt over de verdediging van Feyenoord. Vermeer lijkt de bal makkelijk te kunnen pakken, maar verslikt zich, valt half achterover en kan de bal net in zijn handen pakken, voordat Tadic 'm kan raken. Bijzonder moment, Feyenoord komt met de schrik vrij.

Het is meteen beuken de eerste minuut. Pittige duels. Feyenoord krijgt een vrije trap op het middenveld. Een halve minuut later nog een keer. De Ligt maakt een overtreding op Vilhena.

We zijn begonnen. Van Persie heeft afgetrapt in de Kuip. Kan Feyenoord hun niveau van een paar weken terug tegen Ajax halen? We gaan het zien.

Ajax en Feyenoord vechten vanavond om een plaats in de bekerfinale. Ajax is na de recente 6-2 nederlaag in De Kuip extra gebrand op de zege in deze laatste Klassieker van Robin van Persie.

Schöne begint aan zijn 270e wedstrijd voor Ajax. Geen buitenlander droeg vaker het shirt van Ajax. Søren Lerby bleef steken op 269 duels. Kasper Dolberg moet plaats maken voor Schöne en start op de bank.

Vergeleken met het verloren competitieduel van vorige maand in De Kuip (6-2) is Nicolás Tagliafico weer beschikbaar voor Ajax. De Argentijn neemt zijn vertrouwde positie links in de defensie weer in. Matthijs de Ligt begint aan zijn honderdste duel voor Ajax.

Van Persie
Bij Feyenoord keert Robin van Persie terug in de basisformatie. Dat betekent dat Nicolai Jørgensen op de bank zit, één van de betere spelers van Feyenoord afgelopen zondag in het competitieduel met PSV (1-1).

Jeremiah St. Juste krijgt als rechtsback de voorkeur boven Bart Nieuwkoop. Cuco Martina vervangt de geschorste Sven van Beek in het centrum van de defensie.

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind en Tagliafico; Schöne, Van de Beek en De Jong; Ziyech, Tadic en Neres.

Opstelling Feyenoord: Vermeer, St. Juste, Martina, Van der Heijden en Verdonk; Clasie, Toornstra en Vilhena; Berghuis, Van Persie en Larsson

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden