Ajax Dossier: In stijl naar een uitwedstrijd

Zoals het voetbal is geëvolueerd, hebben ook reis en verblijf rondom internationale wedstrijden een andere dimensie gekregen. In Florence (foto) verbleef de selectie in het statige Hotel Westin Excelsior. Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax is een club met een rijke historie. Het Parool zoekt naar verhalen in de kantlijn. En ging de gangen na van de selectie tijdens een uitwedstrijd in het buitenland.

Wie kent de foto niet, van de Ajacieden die voor een wereldbekerwedstrijd in Argentinië een tussenlanding maakten op het vliegveld van de Kaapverdische eilanden en daar aan een looptraining werden onderworpen? Stoere mannen in blote basten, sommigen blootsvoets, die de benen strekken op een eindeloze strook beton.

Zoals het voetbal is geëvolueerd, hebben ook reis en verblijf rondom internationale wedstrijden een andere dimensie gekregen: sneller, comfortabeler, uitgebalanceerder. In 1995, voor de Champions Leaguefinale in Wenen, vertrok de selectie van Ajax al op maandag, twee dagen voor de wedstrijd. Op dinsdagmorgen trainde Ajax op het trainingscomplex van de tweede divisionist SV Gerasdorf. In een gemoedelijke sfeer, met picknicktafels en parasols langs het veld. 's Avonds volgde een oefensessie in het Ernst Happel Stadion.

''Maar de wereld gaat nu zoveel sneller,'' zegt teammanager David Endt. ''Het is haast niet meer mogelijk langer dan drie dagen onderweg te zijn voor een Europese uitwedstrijd. De noodzaak is misschien ook minder groot. Overal waar je komt zijn de omstandigheden goed: hotel, veld. Je hebt niet zoveel tijd nodig te acclimatiseren.''

Ondanks het feit dat de voetballers in de speelstad meestal een vijfsterrenhotel betrekken, neemt Ajax een eigen kok mee: Johan Klein Gebbink. Trainer Marco van Basten werkte ook met hem samen bij het Nederlands elftal. Klein Gebbink, die vóór de ploeg uitreist, stelt de maaltijden samen met de clubarts en hij bekommert zich om de ingrediënten en de bereiding.

Bij de keuze van het hotel wijkt de voorkeur van Van Basten af van die van zijn voorgangers bij Ajax. Endt: ''De meeste trainers zoeken de rust en de natuur, net buiten de stad. Van Basten wil liever een hotel in het centrum. Dat ligt meer in de lijn van de Italiaanse clubs. De reuring in een stad, het bruisende, geeft ook afleiding voor de druk die er toch vaak staat op die ploegen.''

Zo verbleef Ajax drie weken geleden in Florence in het statige Hotel Westin Excelsior, aan de rivier de Arno, op een steenworp afstand van Ponte Vecchio.

Ook de indeling van de dag van de wedstrijd is onder Van Basten anders dan onder andere Ajax-trainers. Donderdagochtend verbleef de selectie een uurtje in mini-stadion Lebert Pelouse om de zinnen wat te verzetten. ''Trainen is een groot woord,'' zegt Endt. ''Er worden een warming-up en wat spelletjes gedaan: penaltyschieten, latjetrappen. De nadruk ligt op plezier, op het samen iets doen. Het breekt de sleur een beetje, anders wordt het zo'n hangdag waarop je twaalf uur op de aftrap aan het wachten bent.''

Sommige spelers hebben die lichamelijke inspanning nodig, zoals Jari Litmanen vroeger. ''Jari ging op de dag van de wedstrijd altijd een half uur echt flink aan de slag,'' weet Endt nog. ''Even de bloedsomloop op gang brengen.''

Ieder zijn gewoonten, ieder zijn voorkeuren. Als iemand weet hoe dat werkt, is Klein Gebbink, die het ontbijtbuffet in de luxe hotels aanvult met zelf meegebrachte pindakaas, hagelslag en chocopasta. (DICK SINTENIE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden