Ajax domineert maar wint slechts nipt van ADO Den Haag: 1-0

Geen moment verdiende de wedstrijd in de Arena een andere winnaar dan Ajax, maar de Amsterdammers maakten het zichzelf nog onnodig moeilijk: pas in de slotfase werd een kopbal van Davy Klaassen door Xander Houtkoop achter zijn eigen doelman gewerkt.

Beeld anp

Dion Malone wordt vervangen door Gervane Kastaneer

Gele kaart Arkadiusz Milik

Doelpunt Davy Klaassen. Dan maar uit een dood spelmoment! Ajax komt op 1-0, na een doelpunt van Davy Klaassen, die de bal met veel geluk binnenkopt, na een vrije trap van Schöne. Lucky Ajax doet zijn naam weer eer aan: de kopbal van Klaassen verdwijnt via de heup van Xander Houtloop in de goal.

Gele kaart Mike van Duinen

Aleksandr Iakovenko wordt vervangen door Kevin Jansen

Wilson Eduardo wordt vervangen door Xander Houtkoop

Gele kaart Timothy Derijck

Ajax heeft zondag drie punten overgehouden aan een wel heel pover optreden tegen ADO Den Haag (1-0). Het elftal van trainer Frank de Boer dankte de zege aan een eigen doelpunt van invaller Xander Houtkoop, die in de slotfase een kopbal van Davy Klaassen onbedoeld achter zijn eigen doelman werkte.

Zo verkleinde de gelukkige formatie uit de hoofdstad de achterstand op koploper PSV tot acht punten. Feyenoord, de nummer drie van de ranglijst, heeft zes speelronden voor het einde weer acht punten minder dan de nummer twee van de ranglijst uit Amsterdam.

Zonder inspiratie
Drie dagen na de uitschakeling door Dnjepr in de Europa League kon Ajax zich nog niet motiveren voor de strijd om de tweede eindklassering, normaal gesproken nog het enige doel van de club dit seizoen. De ploeg speelde zonder inspiratie en kon het ongelijk van de vele thuisgebleven seizoenkaarthouders allerminst bewijzen.

Ajax was veel in balbezit, ook omdat de spelers van ADO Den Haag grote moeite hadden de bal in de buurt van een ploeggenoot te krijgen. Toch waren doelrijpe kansen schaars bij de thuisclub. Ajax startte in een andere samenstelling dan de laatste weken.

Niet alle spelers van de club waren okselfris uit het verlengde duel met Dnjepr gekomen. De geblesseerde Nicolai Boilesen en Daley Sinkgraven waren helemaal niet inzetbaar. Riechedly Bazoer, Anwar El Ghazi en Arkadiusz Milik begonnen op de bank. Met Kolbeinn Sigthórsson, Lasse Schöne, Niklas Moisander, Lucas Andersen en Thulani Serero speelde Ajax in een veel te laag tempo om het verdedigende ADO echt in verlegenheid te brengen. Ajax bleef maar volharden in het langzaam rondspelen van de bal.

In een poging meer verrassing te brengen in het spel bracht trainer De Boer al vroeg in de tweede helft El Ghazi, met negen doelpunten en acht assists een belangrijke speler dit seizoen. Niet Schöne maar Ricardo Kishna moest naar de kant. De eerstgenoemde Deen speelde erg matig maar is ook dan nog wel eens gevaarlijk met vrije trappen. Na tachtig minuten trapte hij de bal op het hoofd van Klaassen, die via tegenstander Houtkoop raak kopte.

Einde tweede helft!

ADO komt met een afstandsschot nog even dicht bij een onverdiend gelijkspel, maar Cillessen is op zijn post en vangt de bal. Liesveld fluit af en de drie punten blijven in Amsterdam. Mooi was het niet, indrukwekkend ook niet, maar Ajax is de terechte winnaar. Frank de Boer zal zich toch achter de oren krabben: hoe krijgt hij zijn ploeg makkelijker aan het scoren? Met het einde van de wedstrijd in de Arena sluit ook dit liveblog. Tot de volgende keer!

Blessuretijd in de Arena, dus de keeper van ADO gaat mee naar voren voor een vrije trap. Cillessen komt uit en vangt de bal, maar krijgt een beuk van Zuiverloon. De Ajax-doelman gaat naar de vlakte door een elleboogstoot en kijkt niet helemaal fris meer uit zijn ogen. Hij kan de wedstrijd wel uitspelen.

ADO Den Haag wordt de favoriete tegenstander van Davy Klaassen: hij heeft nu in de Eredivisie in de laatste 4 wedstrijden voor Ajax tegen ADO gescoord.

ADO is wakker geworden en probeert het plotseling. Maar dat lijkt te laat te komen: Ajax houdt het goed dicht achterin.

Lucas Andersen wordt vervangen door Arkadiusz Milik. De komst van de Pool lijkt wat energie in de Amsterdamse ploeg te brengen. Hij wervelt langs een paar Hagenaren en biedt Klaassen een mogelijkheid tot schieten, maar de keeper kan zijn doelpoging eenvoudig vangen. Ajax is veel sterker dan ADO, maar bij het strafschopgebied gaat het mis: echte kansen blijven uit. Veltman houdt achterin het slot op de deur en voorkomt met een prachtige sliding dat ADO kan uitbreken.

Ajax vindt dat het recht heeft op een penalty als Zuiverloon Sigthorsson naar beneden trekt, maar Liesveld wuift de claim weg. Dat lijkt terecht. Nu wel een hoekschop voor Ajax, als Kramer de bal onhandig terugkopt. Van Rhijn heeft bij de afgeslagen corner een pegel in gedachten, maar oogst slechts hoon als hij de bal bijkans de tweede ring in schiet.

Fijn schot van Riedewald, vanaf de hoek van het strafschopgebied. Hij houdt de bal laag, maar het schot is net niet secuur genoeg: de bal verdwijnt voorlangs. Intussen lijkt Ajax ADO beter klem te zetten: de bal wordt rond de middellijn opgepakt door de defensie van Ajax, die direct de spitsen zoekt. Maar tot op heden zonder resultaat.

Aardige kans voor El Ghazi, na een voorzet op maat van Schöne. El Ghazi timet echter verkeerd en kopt de bal hoog over. Even later maakt El Ghazi een mooie actie door de Haagse defensie, maar zijn voorzet komt klem tussen de benen van een verdediger. Intussen trekt Bazoer zijn hesje aan om te gaan warmlopen. Ook Milik maakt zich klaar voor een invalbeurt.

Het spelbeeld is de tweede helft niet veranderd: Ajax domineert en maakt het spel, terwijl ADO niet veel meer doet dan reageren. Toch wekt Ajax nog niet de indruk de dominantie om te kunnen zetten in doelpunten: twaalf minuten in de tweede helft en de Amsterdammers hebben nog geen grote kans gehad. Zo sukkelt het publiek in de Arena langzaam in slaap. Het gemor en de fluitconcerten nemen toe. Kan Ajax echt niet beter?

Ricardo Kishna wordt vervangen door Anwar El Ghazi. Het is inderdaad Kishna die naar de kant moet. Hij lijkt een blessure te hebben. Het is Kishna weer niet gelukt om beslissend te zijn, terwijl zijn zaakwaarnemer Mino Raiola toch zo vaak roept dat Kishna een onvolprezen talent is.

Gele kaart Thulani Serero, voor een tackle op het middenveld. Hij speelde de bal, maar raakte ook een ADO-speler en zijn been leek gestrekt te zijn.

El Ghazi staat klaar om in te vallen. Voor Kishna wellicht, die loopt te trekkebenen?

Koekje van eigen deeg voor Kishna: Meijers tikt hem slim de bal door de benen. Een panna zoals Kishna ze graag wil maken, maar wat hem vandaag nog niet is gelukt.

Soeverein trucje van Riedewald: langs de zijlijn wipt hij de bal over zichzelf én de aanstormende rechtsbuiten heen. Hij neemt de bal aan en kan zijn weg vervolgen.

Tweede helft begonnen. Hoekschop voor Ajax, nadat Sigthorsson net te kort komt voor een gevaarlijke voorzet. Ajax begint opnieuw aanvallend.

Nick Viergever wordt vervangen door Jairo Riedewald. Riedewald moet Viergever vervangen, die blijkbaar last ondervindt van de harde tackle van Alberg, in de eerste helft.

Einde eerste helft

Een gevaarlijk afstandsschot van Van Rhijn is het laatste dat in de Arena gebeurt. Liesveld fluit voor de rust, na een eerste helft waarin Ajax domineerde, maar niet tot scoren kon komen. Het publiek in de matig gevulde Arena mort, maar het spel van Ajax biedt wel degelijk perspectief voor de tweede helft. De Amsterdammers zullen dan wel gevaarlijker moeten worden voor de goal, want daar hebben de spitsen van Ajax nog te weinig laten zien.

Gele kaart Aleksandr Iakovenko, voor een sliding op het middenveld. Andersen wordt geraakt.

Pijn bij Nick Viergever door een harde tackle van Alberg, die met gestrekt been inkomt. Liesveld doet het af met een waarschuwing, maar over geel had Alberg ook niet mogen klagen.

De statistieken vertellen het verhaal van de wedstrijd tot nu toe: 65 procent balbezit voor Ajax, maar tot scoringskansen leidt dat nog niet. Ajax heeft nog niet één keer op doel geschoten.

Timothy Derijck komt héél goed weg: hij verspert Klaassen de doorgang en scheidsrechter Liesveld fluit, maar besluit Derijck geen tweede gele kaart te geven. Vrije trap voor Ajax, die door Schöne hard in de muur wordt geschoten.

Kopkansje voor Moisander, die flink vrij staat in het strafschopgebied. Hij doet echter te weinig met de stuiterbal en kopt voorlangs. ADO intussen komt even later zowaar tot een schot, dat door Cillessen eenvoudig kan worden gepakt. In de tegenstoot moet Timothy Derijck aan de noodrem trekken en tackelt Sigthorsson. Hij krijgt geel.

Veel spektakel is er nog niet in de Arena, maar het is een open wedstrijd. Van een saaie schaakpartij is geen sprake, de ploegen geven elkaar de ruimte. ADO is niet bij machte om tot aanvallen te komen en Ajax bijt zijn tanden stuk op de Haagse verdediging.

Een kopbal van Andersen gaat niet ver naast, na een goede voorzet van Lasse Schöne. Even daarvoor probeerde Sigthorsson nog met een hakbal a la Van der Vaart te scoren, maar dat bleek te hoog gegrepen voor de IJslander. Ricardo Kishna mag tot nu toe nog niet klagen: tegen Dnjepr hief hij regelmatig de armen ten hemel als hij weer eens de bal niet kreeg, maar nu krijgt hij de ruimte. Zijn acties leveren tot nu toe echter nog niets op.

Ajax’ recordoverwinning op ADO Den Haag komt uit het seizoen 1981-1982. Het thuisduel leverde toen een 9-1-zege op. Wim Kieft scoorde die dag drie keer. Johan Cruijff twee keer.

Dan toch een aanval van ADO. Het leidt tot een hoekschop, die door Ajax wordt weggewerkt. Briljant is het allemaal nog niet, bij de Hagenaren.

Ajax en ADO ontmoetten elkaar eerder dit seizoen op 30 november 2014: 1-1. Davy Klaassen bracht Ajax op voorsprong. ADO-clubtopscorer Michiel Kramer scoorde voor ADO.

Tot aan het strafschop gebied laat Ajax goede dingen zien, maar het blijft ongevaarlijk. Tot een actie van Nick Viergever, die goed doorkomt en de bal tegen de hand schiet van Zuiverloon, die een sliding maakt. De scheidsrechter ziet er geen strafschop in en geeft een corner. Uit de hoekschop komt Kishna tot een schot, maar dat gaat over.

Ajax domineert in de eerste minuten, maar tot gevaar leidt dat nog niet. Wel is duidelijk dat de Amsterdammers veel meer ruimte krijgen dan donderdag tegen Dnjepr, waardoor Ajax aanvallender kan spelen. ADO moet vooralsnog toekijken hoe Ajax de bal laat rondgaan en het spel dicteert.

Historisch gezien is Ajax in het voordeel: Ajax is ongeslagen in de laatste zeven thuis- en uitwedstrijden tegen ADO in de Eredivisie. Ajax verloor op 7 november 2010 voor het laatst in de ArenA van ADO Den Haag: 0-1. Ook de uitwedstrijd tegen de Hagenaars liep dat seizoen niet goed af voor de Ajacieden: 3-2.

Er zit niet één ADO-fan in de Amsterdam Arena: door een verbod op uitsupporters werken Ajax en ADO het duel zonder uitsupporters af.

Aftrap eerste helft!

De wedstrijd is begonnen! Als Ajax wint, komt het op 8 punten van PSV en blijft Feyenoord op flinke achterstand. De Rotterdammers wonnen zojuist met 2-1 van de Eindhovenaren.

Beide ploegen staan op het veld. Zowel Ajax als ADO Den Haag speelt in een 4-3-3-opstelling.

De 17-jarige Van de Beek zat bij het trainingskamp in Qatar voor het eerst bij de selectie. Hij is een middenvelder, die vrijwel wekelijks bij Jong Ajax in actie komt. Van de Beek zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij Veensche Boys uit Nijkerkerveen en voetbalt al sinds de D-pupillen in de jeugdopleiding van Ajax.

Riechedly Bazoer, die tegen Dnjepr nog scoorde, zit op de bank. Dat is opvallend, hij speelde de afgelopen weken sterk op het Amsterdamse middenveld. Donny van de Beek zit voor het eerst bij de Amsterdamse selectie.

De wissels van Ajax: Boer, Van der Hoorn, Riedewald, Milik, El Ghazi, Bazoer, Van de Beek

Nu Boilesen, de vaste aanvoerder van Ajax er niet bij is, neemt Niklas Moisander de aanvoerdersband over.

Vooral Michiel Kramer kan voor gevaar zorgen bij de bezoekers. De spits van ADO scoorde dit seizoen al 14 doelpunten.

De opstelling van ADO Den Haag: Hansen; Malone, Zuiverloon, Derijck, Meijers; Eduardo, Kristensen, Alberg, Iakovenko; Van Duinen, Kramer. In de selectie van ADO zijn Vito Wormgoor en Robert Zwinkels oud-Ajacieden.

Ook opvallend: Donny van de Beek zit zondag voor het eerst bij de selectie van de landskampioen. De zeventienjarige middenvelder ging begin dit jaar met de ploeg van Frank de Boer mee op trainingskamp naar Qatar, maar zat nog nooit de wedstrijdselectie. Van de Beek geldt als een van de grootste talenten van de Amsterdammers.

Opvallend is de basisplaats voor Kolbeinn Sigthorsson. Hij speelde tegen Dnjepr zijn eerste minuten na zijn blessure, maar mag tegen ADO vanaf het begin starten. Daley Sinkgraven raakte zaterdag aan het einde van de training geblesseerd aan zijn lies. De geplaagde Boilesen, die tegen Dnjepr niets goed kon doen volgens de Ajaxfans, krijgt vanwege aanhoudende enkelklachten rust

De opstelling van Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Viergever; Klaassen, Serero, Andersen; Schone, Sigthórsson, Kishna

Welkom in het liveblog over de wedstrijd tussen Ajax en ADO Den Haag. Slaagt Ajax erin om de nare nasmaak van de uitschakeling in de Europa League kwijt te raken door een overwinning te boeken op de Hagenaren?

Sinkgraven raakte zaterdag aan het einde van de training geblesseerd aan zijn lies. Boilesen krijgt vanwege aanhoudende enkelklachten rust.

Donny van de Beek zit zondag voor het eerst bij de selectie van de landskampioen. De zeventienjarige middenvelder ging begin dit jaar met de ploeg van Frank de Boer mee op trainingskamp naar Qatar, maar zat nog nooit de wedstrijdselectie. Van de Beek geldt als een van de grootste talenten van de Amsterdammers. Lucas Andersen keert terug in de selectie.

Trainer Frank de Boer van Ajax gaf zijn spelers nog tot zaterdag om te treuren over de uitschakeling in de Europa League. 'Daarna moet de focus volledig op ADO', zei de coach vrijdag. De Boer sprak van een 'gelaten stemming'. 'We wilden graag iets moois bereiken en dat is niet gelukt. Dit teleurstellende gevoel zal nog wel even blijven hangen, maar we zullen het snel een plekje moeten geven.'

De coach denkt niet dat Ajax op een makkelijke thuiszege kan rekenen. 'ADO heeft de laatste jaren bewezen het ons zeer lastig te kunnen maken, zowel uit als thuis.' Viktor Fischer maakt zaterdag zijn eerste wedstrijdminuten in meer dan een jaar tijd. De Deense aanvaller, die lang kampte met een hamstringblessure, speelt een halfuur mee met Jong Ajax in het competitieduel met De Graafschap. 'Na een jaar absentie is dat geweldig nieuws voor hemzelf en voor Ajax', aldus De Boer.

Beeld reuters
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden