Live

Ajax benut kansen niet en loopt averij op in Groningen (2-0)

Op bezoek bij FC Groningen heeft Ajax zondagmiddag de tweede nederlaag op rij geleden. Zonder de naar Manchester United vertrokken Daley Blind ging de kampioen met 2-0 onderuit.

null Beeld proshots
Beeld proshots

Nick van der Velden wordt vervangen door Arjen Hagenauw

Doelpunt Michael de Leeuw

Niklas Moisander wordt vervangen door Mike van der Hoorn

Thulani Serero wordt vervangen door Lerin Duarte

Danny Hoesen wordt vervangen door Michael de Leeuw

Lasse Schöne wordt vervangen door Ricardo Kishna

Doelpunt Eric Botteghin

Gele kaart Nicolai Boilesen

Eric Botteghin vierde zijn 27e verjaardag in de 48e minuut met de openingstreffer. Invaller Michael de Leeuw zorgde in de slotfase voor de beslissing. Voor Ajax krijgt het seizoen al snel weer het karakter van een inhaalrace. Het verschil met koploper PSV is na vier wedstrijden inmiddels opgelopen tot 6 punten.

Trainer Frank de Boer is niet in de war geraakt van het vertrek van Daley Blind. Hij weet niet beter dan dat Ajax jaarlijks afscheid neemt van de betere spelers. Als verdediger verruilde hij zijn geliefde club op een gegeven moment ook voor FC Barcelona.

De vele verkopen van Ajax hebben inmiddels een eigen vermogen van meer dan 100 miljoen euro opgeleverd. Voetballers die je meteen op weg helpen in de Champions League tekenen echter zelden een contract bij een club uit de eredivisie, leerde De Boer de afgelopen weken ook weer tijdens moeizame onderhandelingen met Samuel Eto'o. Hoeveel je ze ook wil betalen.

Af en toe wil een gelouterde speler nog wel eens op huurbasis of transfervrij een seizoen komen. De coach van Ajax hoopt daarom stiekem nog op een geroutineerde opvolger voor Blind. Maar als dat niet lukt, dan bouwt hij verder met zijn huidige selectie. Die tactiek leverde immers vier landstitels op rij op.

Tegen FC Groningen keerde Thulani Serero terug links op het middenveld, een positie die hij het vorige seizoen ook invulde. De van AZ overgekomen Nick Viergever voetbalde als controlerende middenvelder, een opdracht die Blind nu bij United mag vervullen. Verder hoopt De Boer dat er snel weer nieuwe talenten opstaan. En als die echt goed worden, dan zal Ajax ze weer moeten verkopen.

In de groene Euroborg domineerde Ajax nog wel in de eerste helft. De kampioen kreeg toen ook kansen, maar Davy Klaassen, Ricardo van Rhijn, en Anwar El Ghazi kwamen niet tot scoren. FC Groningen maakte het Jasper Cillessen aanvankelijk niet echt lastig, maar mocht na 48 minuten wel juichen. Tjaronn Chery kreeg de bal bij Eric Botteghin, die simpel raak kon schieten (1-0).

Eenmaal op voorsprong kwam de thuisploeg nauwelijks meer in de problemen. Wat het ook probeerde, Ajax creëerde geen noemenswaardige kansen meer. Invaller Michael de Leeuw, geliefd in Groningen, besliste de krachtmeting in de slotfase.

Ajax verliest voor het eerst sinds 22 september 2013 een uitduel in de Eredivisie en zakt met 6 punten naar de 7e plaats.

Einde tweede helft!

De wedstrijd is afgelopen. Ajax weet in de eerste helft de kansen niet te benutten. Groningen doet dat in de tweede helft wel en wint met 2-0 van de Amsterdammers.

FC Groningen gooit de wedstrijd op slot. Chery geeft een perfecte voorzet op de volledig ongedekte De Leeuw. Die kopt perfect binnen.

Klaassen wordt onderuitgeschoffeld en krijgt een vrije trap mee. Duarte legt de bal op het hoofd van Veltman, maar die kopt over.

El Ghazi loopt zichzelf aardig vrij in de zestien. Zijn poging gaat echter hoog over. De situatie wordt steeds lastiger voor de Ajacieden.

Klaassen wordt neergelegd op een paar meter van het zestienmetergebied. Kishna neemt de vrije trap met allure, maar de keeper van Groningen tikt over. Corner.

Zo aantrekkelijk als de eerste helft was, zo saai is de tweede. Beide ploegen lijden veel balverlies en creëeren weinig serieuze kansen. Het staat nog steeds 1-0 voor Groningen.

Opmerkelijke schwalbe van Boilesen, of wat het ook maar moet voorstellen. Hij stort ter aarde alsof hij een klap krijgt van Antonia, maar die raakt hem niet. Het is typerend.

Boilesen probeert het van een afstand, maar schiet naast. Alweer. Het is de zoveelste keer dat een aanval van de Amsterdammers op niets uitloopt.

Het tempo van de wedstrijd ligt nog steeds hoog. Ajax en FC Groningen zijn aan elkaar gewaagd, maar de thuisploeg is iets sterker. De Amsterdamse defensie heeft vooral moeite met Chery en Antonia.

Ondanks de 1-0 achterstand zijn het vooral de Ajaxsupporters die zijn te horen vanaf de tribunes. 'Dit is de club waar ik zo trots op ben, de club waar ik zoveel van houd.'

Prima poging van El Ghazi. Na een mooie actie op de rand van het zestienmetergebied kan hij uithalen. De bal gaat net naast.

Pijnlijke tweet van @tussendelinies: 'Jasper Cillessen dribbelde deze wedstrijd vaker langs een tegenstander dan Sigthorsson, Schone, Serero en Klaassen bij elkaar.'

Nou, vooruit. Weer een kansje voor Ajax. El Ghazi geeft een voorzet vanaf rechts, Sighorsson duikt, maar weet de bal niet goed te raken. Hij gaat voorlangs.

Eric Botteghin is de eerste speler ooit van FC Groningen die scoort op zijn verjaardag in de Eredivisie. Hij is 27 jaar geworden vandaag. De laatste jarige die in de Eredivisie tegen Ajax scoorde, was Twan Scheepers op 8 november 1992 namens MVV (Ajax – MVV 2-2).

Het dominante Ajax uit de eerste helft lijkt in de kleedkamer te zijn achtergebleven. Opnieuw een grote kans voor Groningen, ditmaal via Chery. Hij schrikt van de grote kans en vergeet de trekker over te halen.

Verdediger Eric Bottghin komt mee naar voren en loopt helemaal vrij. Sightorsson kan niet voorkomen dat hij binnenschiet: 1-0 voor de thuisploeg.

Tweede helft begonnen

Meteen een grote kans voor de thuisploeg. Cillessen zet een stapje uit z'n doel omdat hij een voorzet verwacht. Antonia anticipeert en schiet op doel. Hij raakt de bovenakant van de lat.

De statistieken zijn in het voordeel van FC Groningen. De thuisploeg verloor de laatste 8 duels niet na een 0-0 stand bij rust in de Eredivisie (5 winst – 3 gelijk). De ploeg verloor voor het laatst in eigen huis na de brilstand na 45 minuten op 20 januari 2013 tegen FC Utrecht (0-2).

Na een saaie start wisten Ajax en Groningen er uiteindelijk een zeer enerverende eeste helft van te maken. Beide ploegen kregen grote kansen, maar wisten niet te scoren.

Einde eerste helft

Op slag van rust nog een grote kans voor Groningen. Hoesen geeft voor, maar niemand krijgt de voet tegen de bal. Het loopt maar net goed af voor Ajax.

Grote kans voor Groningen na een vrije trap. Cillessen is ver uit z'n doel, maar niemand van de thuisploeg weet de bal te raken.

Ajaxlife.nl beschrijft de wedstrijd misschien nog wel het best: 'De Groningse defensie is de lamme, de aanval van Ajax vooralsnog de blinde.'

Misverstand tussen keeper Padt en verdediger Kappelhof, die de bal verspeelt aan Klaassen. El Ghazi weet de bal daarna echter niet binnen te schieten.

Een vrije trap van Schöne belandt in de muur. Viergever probeert het in de rebound van een afstand. De bal gaat rakelings naast.

Klaassen en Serero gaan samen richting het Groningendoel, maar weer geen goal.

Boilesen heeft veel moeite met de razendsnelle Antonia. Die gaat ervandoor aan de rechterkant van het veld, maar wordt onderuit getrokken door de Deen. Die krijgt een gele prent.

Prima aanval van Ajax. Moisander, Klaassen en Sigthorsson combineren voor het zestienmetergebied. De bal bereikt uiteindelijk de opgekomen Van Rhijn, maar die schiet over.

Groningen is nu de bovenliggende partij. Lindgren en Botteghin maken Schöne op een listige manier de bal afhandig. De bal gaat richting het Ajaxdoel, maar Cillessen is er sneller bij dan Antonia.

Na bijna een half uur spelen komt het eerste serieuze gevaar van FC Groningen. El Ghazi verliest de bal op het middenveld, waarna de thuisploeg er razendsnel uitkomt. Chery schiet echter te snel; Cillessen kan zonder moeite redden.

Vrije trap voor Groningen van een meter of 30, maar Chery weet geen snelheid aan de bal mee te geven. Makkie voor Cillessen.

Boilesen gaat op avontuur en steekt het middenveld over. Oud-Ajacied Hoesen trekt aan de handrem. Schöne neemt de vrije trap, maar die wordt door Klaassen overgekopt.

Kans voor Ajax na een prachtige steekpass van Schöne op Sightorsson. Die weet Klaassen net niet te bereiken door tussenkomst van Botteghin.

Van der Velden probeert het van een afstand. Hij schiet ver naast. Groningen creeërt vooralsnog weinig serieuze kansen.

Na een saaie eerste tien minuten, voert Ajax de druk nu flink op. El Ghazi geeft een prima voorzet, maar Klaassen weet de bal twee keer niet goed te raken. Zonde.

Goede actie van de jonge El Ghazi. Hij trekt naar binnen en schiet op doel, maar de schuiver is geen probleem voor Padt.

Het is een drukte van jewelste in het Groningse elfmetergebied. Bal in de kluts, wat heen-en-weer geschop, maar geen enkele Ajacied krijgt de bal tussen de palen.

Groningen-keeper Padt moet zich strekken, omdat zijn eigen verdediger Botteghin de bal ineens richting doel kopt. Het loopt goed af voor de thuisploeg.

FC Groningen kwam er snel uit via Antonia, maar zijn voorzet belandt in de handen van Cillessen.

Schöne zet de eerste doelpoging op zijn naam, maar hij schiet ver naast. Beide ploegen maken in de eerste 10 minuten van de wedstrijd nog weinig indruk.

De man die vandaag voor het eerste gemist moet worden na zijn overstap naar Manchester United, werd in seizoen 2009/2010 verhuurd aan FC Groningen.

null Beeld anp
Beeld anp

Groningen heeft zijn laatste 4 thuiswedstrijden gewonnen. De laatst langere reeks winstpartijen in eigen huis is van augustus tot december 2010: 9 duels.

Viergever speelt vandaag op de positie van Daley Blind.

Aftrap eerste helft!

Er is afgetrapt in de Euroborg!

null Beeld anp
Beeld anp

Het in Groningen opgeleide talent Richairo Zivkovic zal niet in actie komen tegen zijn oude ploeg. De tiener kreeg rood in een wedstrijd met Jong Ajax en is geschorst.

FC Groningen – Ajax is 35 keer gespeeld in de Eredivisie. De Ajacieden wonnen 23 keer. FC Groningen won 6 keer, eenzelfde aantal ontmoetingen leverde een gelijkspel op.
Afgelopen seizoen eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Doelpuntenmakers waren toen Lasse Schöne en Richario Zivkovic, die inmiddels door de Amsterdammers is ingelijfd.

Bij FC Groningen staan vier oud-Ajacieden in de basis: Danny Hoesen, Rasmus Lindgren, Johan Kappelhof en Sergio Padt. De laatste twee speelden nooit een officieel duel in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Het is voor Thulani Serero de eerste basisplaats sinds het openingsduel van dit seizoen. Hij vervangt Daley Blind, die gisteren zijn droomtransfer maakte naar Manchester United.

De opstellingen zijn als volgt:

FC Groningen: Padt; Hiariej, Botteghin, Kappelhof, Van Nieff; Kieftenbeld, Chery, Lindgren; Van der Velden, Hoesen, Antonia.
Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Boilesen; Klaassen, Viergever, Serero; El Ghazi, Sigthórsson, Schöne.

Goedemiddag en welkom bij onze liveblog van de wedstrijd FC Groningen - Ajax. De beide selecties lopen inmiddels warm in de Euroborg. Veel plezier bij het volgen!

Ajax begint zondagmiddag om 14.30 uur met Thulani Serero in de ploeg aan de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De Zuid-Afrikaanse middenvelder vervangt Daley Blind, die op dit moment in Manchester de laatste details van een transfer naar United bespreekt. Serero vormt een middenveld met Nick Viergever en Davy Klaassen. Anwar El Ghazi, Kolbeinn Sigthórsson en Lasse Schöne zijn opnieuw de aanvallers van Ajax. Jasper Cillessen heeft de verdedigers Ricardo van Rhijn, Joël Veltman, Niklas Moisander en Nicolai Boilesen voor zich.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden