Ajax: Behandeling Nouri was niet adequaat

Ajax aanvaardt aansprakelijkheid voor de gebrekkige behandeling van Abdelhak Nouri tijdens het een dramatische oefenwedstrijd vorig jaar. Algemeen directeur Edwin van der Sar heeft de familie zijn excuses aangeboden.

Thomas Sijtsma
Algemeen directeur Edwin van der Sar maandag in de Johan Cruijff Arena. Naast hem de operationeel directeur van Ajax. Beeld anp
Algemeen directeur Edwin van der Sar maandag in de Johan Cruijff Arena. Naast hem de operationeel directeur van Ajax.Beeld anp
Algemeen directeur Edwin van der Sar en operationeel directeur Rutger Arisz Beeld anp
Algemeen directeur Edwin van der Sar en operationeel directeur Rutger AriszBeeld anp

Een nieuw onderzoek geïnitieerd door Ajax leidde tot nieuwe inzichten rond de gebeurtenissen. "Als Ajax verontschuldigen we ons in de richting van de familie", zei Van der Sar maandag op een persconferentie. "Op het veld is niet adequaat gereageerd."

's Middags had Van der Sar met de familie een klein half uur over die nieuwe inzichten gesproken. "De zaak is anders dan wij altijd aannamen. Ik heb oprecht mijn excuses aangeboden dat het zo lang duurde tot we kwamen tot deze conclusie."

Ajax gaf opdracht tot het nieuwe onderzoek nadat advocaten van de familie van Nouri met nieuwe informatie kwamen. Van der Sar: "Er rezen vragen over de informatie die ten grondslag lag aan de eerdere medische adviezen en het op basis daarvan ingenomen standpunt. Dit moest nader onderzocht worden. In het belang van Abdelhak en zijn familie."

Technisch directeur Marc Overmars heeft de selectie van Ajax ingelicht over het feit dat de club er nu anders in staat. Onder anderen Donny van de Beek en Hakim Ziyech zijn in een persoonlijk gesprek geïnformeerd.

Onderzoek
De zichtbaar geëmotioneerde Van der Sar erkent dat er fouten zijn gemaakt door het medisch personeel op het veld, toen Nouri op 8 juli vorig jaar in Oostenrijk in elkaar zakte. "Lange tijd dachten we dat we Nouri een goede behandeling hebben gegeven, maar nu door toonaangevende cardiologen anders wordt gekeken naar de zaak moeten we onze mening herzien."

Twee cardiologen van het LUMC kwamen in een onderzoek, dat ze in opdracht van Ajax deden, tot drie conclusies. Van der Sar op de persconferentie: "Men was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie, en had lange tijd focus op het vrijmaken van de ademweg van Abdelhak. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen. De behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg een moment van reflectie moeten inlassen omdat de situatie niet verbeterde."

Behandeling
Eerder deze maand
maakte de familie van Nouri bekend Ajax aansprakelijk te stellen voor het letsel van de speler. Volgens hen was de medische behandeling van Nouri ernstig tekort geschoten nadat hij in juli vorig jaar tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk na hartfalen ineenzakte.

Volgens de advocaat van de familie, Khalid Kasem, weigerde Ajax elke aansprakelijkheid te aanvaarden voor de hersenschade die Nouri opliep. Wat de nieuwe informatie voor die arbitragezaak betekent is nog niet duidelijk. Van der Sar: "Ik verwacht dat de zaak er niet gaat komen, maar het is uiteindelijk aan de familie."

Ajax-directeur Edwin van der Sar vond het een paar weken geleden nog onrechtvaardig hoe de teamarts en fysiotherapeut na het drama werden neergezet door de advocaten van de familie van Nouri.

Excuses
Geflankeerd door operationeel directeur Rutger Arisz kwam Van der Sar maandag op de de woorden terug. Hij bood tijdens de persconferentie meerdere keren zijn excuses aan. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat er anders gehandeld had moeten worden. "Mogelijk was Abdelhak er dan beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk."

Nouri verkeert sinds juli in een verlaagde staat van bewustzijn, waaruit hij vermoedelijk nooit meer zal ontwaken.

Abdelhak Nouri Beeld ANP
Abdelhak NouriBeeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden