Ajacied Oleguer duikt op in krakers-protest

Foto ANP Beeld
Foto ANP

AMSTERDAM - Een opvallende verschijning bewoog zich vrijdag tussen de protesterende krakers: Ajacied Oleguer Presas. Hij dook op tussen de actievoerders, met een fototoestel om zijn nek. De actievoerders protesteerden tegen het krakersverbod in Amsterdam. Dat Oleguer tussen het gezelschap liep is niet verwonderlijk gezien zijn sympathie voor de linkse kraakbeweging.

Uitgesproken politieke voorkeur
Oleguer is op het gebied van politiek bijzonder uitgesproken. Hij is een nationalistische en socialistische Catalaan die streeft naar onafhankelijkheid en bovendien weigert te spelen voor het Spaanse voetbalelftal. Daarnaast sympathiseert hij zich met de linkse kraakbeweging en de antiglobalisten. Het is dus niet vreemd dat hij verscheen tijdens de protestmars in het centrum van Amsterdam.

Gewelddadig verleden
In zijn geboortestad Sabadell keerde hij zich in het verleden al een aantal keer publiekelijk tegen de autoriteiten van de stad. Hij bekritiseerde het beleid van de burgemeester van de stad in interviews en uitte zijn kritiek op het in zijn ogen 'buitensporig fascistische geweld' dat werd gebruikt door de politie in de stad.

De speler die zes seizoenen in de hoofdmacht van FC Barcelona speelde deed op 27 september 2003 mee met een protestactie in Sabadell tegen de plaatselijke politie. De actie was het gevolg van de sluiting van het alternatieve café Bemba. Het liep uit op rellen, waarbij ruim twintig gewonden vielen. Er werden elf jongeren gearresteerd, onder wie Oleguer. De rechtbank eiste zelfs een celstraf van drie jaar vanwege zijn aandeel tijdens de rellen. Hij zou een politieman met een steen hebben verwond. Een strafeis die nog steeds boven zijn hoofd hangt.

Oleguer heeft nooit een geheim gemaakt van zijn zijn politieke denkbeelden. Hij schreef zelfs het boek Cami d'Itaca waarin hij onder andere zijn politieke voorkeur duidelijk maakt. (BRAM PEULERS)

Bekijk het filmpje op de website van dagblad De Pers hier. Op 1:17 verschijnt Oleguer in beeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden