AIVD weet aanslagplannen in vroeg stadium te stoppen

Vorig jaar heeft de AIVD verschillende plannen voor aanslagen onderkend en in de kiem gesmoord. Het gaat met nadruk niet om aanslagen die op het allerlaatste moment zijn voorkomen. De plannen waren in verschillende fases van voorbereiding. Dat schrijft de veiligheidsdienst in het jaarverslag van 2014.

redactie
Agenten bij een inval in Bremen, begin december vorig jaar, in een gebouw van een organisatie met mogelijke banden met IS. Beeld afp
Agenten bij een inval in Bremen, begin december vorig jaar, in een gebouw van een organisatie met mogelijke banden met IS.Beeld afp

Vorig jaar werd bijvoorbeeld de in Amsterdam wonende Mohamed B. gearresteerd, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag op de politie. De politie kwam in actie na informatie van de AIVD en arresteerde B. in oktober. Welke doelen hij precies op het oog zou hebben gehad is niet bekend, maar wel stond vast dat B. niet van de ene op de andere dag had kunnen toeslaan.

De AIVD schrijft in het jaarverslag dat intensief onderzoek is gedaan naar in Nederland verblijvende jihadisten die niet van plan zijn om naar het strijdgebied te gaan. Van hen gaat net als van de mensen die terugkeren uit het strijdgebied dreiging uit, aldus de AIVD.

Het rapport doet ook verslag van het aantal Nederlanders dat is afgereisd naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij islamitische strijdgroepen. Vooral het toenemend aantal vrouwen dat afreist naar het kalifaat baart de dienst zorgen. Inmiddels zijn meer dan veertig vrouwen vertrokken, een kwart van de circa 160 Nederlandse jihadgangers. Ook proberen steeds vaker hele gezinnen te vertrekken. De AIVD schrijft dat ongeveer dertig kinderen onder de tien van Nederlandse ouders zich bevinden in de conflictgebieden. De helft daarvan is daar geboren. Meerdere keren lukte het de AIVD vorig jaar om te voorkomen dat gezinnen uitreisden.

Zevenhonderd Duitse jihadgangers
Vanuit buurland Duitsland vertrok een veelvoud aan jihadisten naar Irak en Syrië. De Duitse dienst BfV meldt dat inmiddels zevenhonderd Duitsers de reis naar het kalifaat maakte. Van hen zijn ongeveer 85 om het leven gekomen. Volgens de dienst zijn ongeveer 230 jihadgangers teruggekeerd, van wie rond de vijftig ervaring in de strijd hebben opgedaan.

De BfV schrijft dat er 7300 fundamentalistische moslims in Duitsland zijn, twee keer zo veel als in 2011, en dat hun aantal toeneemt. Zij zouden vooral actief zijn in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die aan Nederland grenst. 'De islamistische beweging in Duitsland groeit ongeremd door. Daarmee wordt ook de voedingsbodem voor de jihad steeds groter. Salafisten willen ook in Duitsland een islamitische staat stichten', zegt BfV-chef Hans-Georg Maassen.

De BfV waarschuwt ook dat de jihadisten steeds actiever worden met cyberaanvallen. Begin deze maand vielen hackers de Franse televisiezender TV5 Monde aan. Door de hack moest onder meer de televisie-uitzending worden onderbroken. De website van de zender werd uit de lucht gehaald.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Zoetermeer. Beeld anp
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Zoetermeer.Beeld anp

AIVD: Russische spionnen hier actief

Uit het jaarverslag van de AIVD blijkt ook dat Russische inlichtingendiensten agenten in Nederland aansturen om politieke en wetenschappelijke informatie te krijgen. Lees hier meer.

Een vermeende jihadganger staat voor de rechter in Duitsland. Beeld REUTERS
Een vermeende jihadganger staat voor de rechter in Duitsland.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden