AIVD: vier aanslagen verijdeld in zes jaar

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft in de afgelopen zes jaar in Nederland vier aanslagen kunnen voorkomen. Dit zei het hoofd van de inlichtingendienst Rob Bertholee woensdag tijdens de opnames van interviewprogramma College Tour.

Rob Bertholee. Beeld anp
Rob Bertholee.Beeld anp

De vier aanslagen zijn volgens Bertholee de concrete, zware gevallen. Daaronder valt volgens de AIVD-chef ook de arrestatie van Rotterdammer Jaouad A., die gevaarlijke 'vuurwerkexplosieven' en een automatisch wapen bezat. Hij had volgens de AIVD jihadistische ideeën.

Het explosieve materiaal was sterk genoeg om een auto te laten ontploffen. A. werd eind vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel. Over de andere "zware gevallen'' liet het AIVD-hoofd geen details los. Hij wees erop dat zijn dienst de afgelopen jaren honderden dreigingen heeft onderzocht. "Het risico op een aanslag is daadwerkelijk aanwezig,', zei hij.

Dat er nog geen aanslagen zijn geweest is volgens Bertholee te danken aan inzet van politie en justitie, maar ook "puur geluk''. De AIVD-baas ging ook in op cybersecurity. Volgens Bertholee is Nederland op dit vlak naïef. Hij vindt veiligheid belangrijker dan privacy.

Sleepwet
De baas van de veiligheidsdienst geeft de cyberveiligheid in Nederland een 6 als rapportcijfer. "Het is voldoende, maar het kan zomaar een 5 worden''. Bertholee zegt het onverstandig te vinden als de nieuwe wet Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (ook wel de sleepwet genoemd) er toch niet zou komen.

Met die wet kunnen de inlichtingendiensten grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel aftappen. Volgens Bertholee is de huidige wet dusdanig beperkend dat "internet een zwakke plek vormt voor de nationale veiligheid''. De AIVD heeft volgens Bertholee concrete aanwijzingen dat overheden van China, Rusland en Iran doelbewust in Nederlandse overheidssystemen of in systemen van internationale organisaties proberen te komen.

De dienst werkt veel samen met inlichtingendiensten van andere landen, maar met de Verenigde Staten zegt Bertholee extra op te letten met het delen van informatie. De Verenigde Staten zijn onder leiding van president Trump "politiek onvoorspelbaar''.

De aflevering wordt uitgezonden op 21 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden