AIVD moet stoppen met afluisteren advocaten

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD moeten binnen zes maanden stoppen met het afluisteren van vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten. Dat heeft de rechter in Den Haag woensdag beslist. Ook moet er worden gezorgd voor onafhankelijk toezicht.

Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD, Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Beeld ANP
Directeur-generaal Rob Bertholee van de AIVD, Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.Beeld ANP

Advocaten hadden de zaak aangespannen omdat ze vinden dat dat iedereen ervan uit moet kunnen gaan dat de communicatie met een advocaat vertrouwelijk is. Een verdachte moet namelijk vrij en in vertrouwen over zijn zaak kunnen spreken.

In december werd bekend dat gesprekken tussen advocaten en cliënten van het Amsterdamse advocatenkantoor Prakken d'Oliveira 'langdurig' zijn afgeluisterd door de AIVD. Het kantoor staat onder anderen terrorismeverdachten bij.

Afluisteren onder voorwaarden
De Tweede Kamer is verdeeld over de mogelijkheid van inlichtingendiensten om gesprekken tussen advocaten en hun cliënten af te luisteren. De VVD wil dat afluisteren onder strikte voorwaarden wel mogelijk blijft. De PvdA wil het vonnis nog bestuderen.

Oppositiepartijen D66 en GroenLinks zijn blij met de uitspraak en vinden dat de diensten er mee moeten stoppen.

VVD-Kamerlid Ockje Tellegen vindt dat een terreurverdachte die een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid moet kunnen worden getapt, ook als die een gesprek voert met zijn advocaat. "De minister kan inschatten wanneer de veiligheid in het geding is en afluisteren noodzakelijk en proportioneel is", aldus Tellegen.

De PvdA wil eerst nog bekijken wat de uitspraak precies betekent voor de huidige regeling. "Het is goed dat de rechter het grote belang dat een advocaat in alle vertrouwen met zijn cliënt kan spreken weer heeft bevestigd. Wat dit precies voor de huidige regeling betekent weet ik nog niet", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Hij wil de minister om een reactie vragen.
D66 en GroenLinks zijn tevreden met het vonnis. Ze vinden onder meer dat afluisteren schadelijk is voor het vertrouwen in de rechtspraak. GroenLinks wijst erop dat het in deze kwestie om het fundament van de rechtstaat gaat en dat daar niet aan mag worden getornd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden