AIVD meldt afluisteren 'naar behoren'

De inlichtingendienst AIVD stelt mensen in het algemeen 'naar behoren' op de hoogte van het feit dat ze zijn afgeluisterd. Dat stelt de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) woensdag.

De AIVD heeft de verplichting mensen achteraf te informeren als de dienst met een speciale bevoegdheid hun telefoon heeft afgetapt of hun huis is binnengedrongen. 5 jaar na beëindiging moet de AIVD onderzoeken of de betreffende persoon hiervan op de hoogte is.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat het aantal personen dat niet kan worden getraceerd, drastisch is afgenomen. Sinds begin dit jaar heeft de AIVD 13 personen op de hoogte gesteld.

De CTIVD heeft nog wel enkele kritiekpunten. Zo meent AIVD dat er geen notificatieverplichting is als de speciale bevoegdheid niets oplevert. De commissie deelt dat standpunt niet. De AIVD heeft deze aanbeveling inmiddels overgenomen.

Ook keurt de CTIVD pogingen van de inlichtingendienst af om langs informele weg bij telecomproviders of via buitenlandse collega-diensten mensen te traceren voor een notificatieonderzoek. Op beide punten is het beleid aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden