AIVD meldde onderzoek naar politici niet

De geheime dienst AIVD heeft tot twee maal toe onderzoek gedaan naar een politicus met bijvoorbeeld telefoontaps en die daar achteraf ten onrechte niet van op de hoogte gesteld. Dat staat in een rapport van de toezichthouder voor de inlichtingendiensten CTIVD.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en hoofd van de AIVD Rob Bertholee presenteren het jaarverslag 2012 van de inlichtingendienst. Beeld Nederlandse Freelancers
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en hoofd van de AIVD Rob Bertholee presenteren het jaarverslag 2012 van de inlichtingendienst.Beeld Nederlandse Freelancers

De AIVD heeft de verplichting mensen achteraf te informeren als de dienst met een speciale bevoegdheid hun telefoon heeft afgetapt of hun huis is binnengedrongen. Vijf jaar na beëindiging moet de AIVD onderzoeken of de betreffende persoon hiervan op de hoogte is.

Er zijn uitzonderingsgronden op die plicht, bijvoorbeeld als bekendmaking buitenlandse relaties zou schaden of als die plicht een te duidelijke inkijk zou geven in de werkwijze van de dienst. Maar die uitzonderingsgronden heeft de AIVD in deze gevallen ten onrechte gebruikt, vindt de CTIVD.

Zo werd een persoon 'die is gelieerd aan de Nederlandse afdeling van een buitenlandse politieke partij' onderworpen aan een onderzoek, zonder dat diegene daar ooit iets over hoorde. Dat zou 'de betrekkingen met het desbetreffende land ernstig schaden'. Ook werd 'een voormalig lid van een vertegenwoordigend orgaan van een politieke partij' gevolgd. Volgens de commissie bracht de AIVD deze persoon niet op de hoogte, omdat de dienst er dan openlijk voor uit moest komen dat ze politieke partijen aftapt.

De AIVD verwijst in een reactie naar de brief van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), waarmee het rapport aan de Tweede Kamer is aangeboden. Alle zaken waarover de CTIVD heeft aanbevolen de zogeheten notificatiebesluiten te heroverwegen, zullen opnieuw worden onderzocht, schrijft de bewindsman daarin.

De CTIVD meldt overigens dat de AIVD mensen in het algemeen 'naar behoren' op de hoogte stelt van het feit dat ze zijn afgeluisterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden