'AIVD hackt internetfora'

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD verzamelt gegevens van willekeurige gebruikers van internetfora door in te breken op de servers van die webfora. Dat meldt NRC Handelsblad.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Op deze manier worden gegevens verkregen van onbekende personen van wie nog niet is vastgesteld of zij een bedreiging vormen voor de rechtsorde. Volgens deskundigen op het gebied van informatierecht gaat dat veel te ver, zo schrijft de krant.

NRC Handelsblad baseert zich op een geheim document van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, dat is gelekt door voormalig NSA-medewerker Edward Snowden.

Extremisten
Internetfora zijn volgens de krant een belangrijke bron van informatie voor de inlichtingendiensten. Met name fora op ongeïndexeerde websites, sites die nog niet gevonden zijn door Google, zouden populair zijn onder extremisten en criminelen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn webfora een legitiem doelwit als het vermoeden bestaat dat er staatsgevaarlijke activiteiten plaats vinden. Webfora zijn een belangrijk podium voor jihadisten en andere radicale groepen waar de AIVD onderzoek naar doet, zo meldt de krant.

Parlementair onderzoek
Oppositiepartijen D66, SP, GroenLinks, ChristenUnie en CDA vinden echter dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) iets heeft uit te leggen. Gerard Schouw (D66) en Gert-Jan Segers voelen zelfs iets voor een parlementair onderzoek.

Ook coalitiepartij PvdA vindt de manier waarop de AIVD te werk gaat 'uitermate zorgelijk'. De VVD noemt het ongericht zoeken 'dubieus'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden