Airbnb voert campagne om meer Amsterdamse verhuurders te strikken

Airbnb geeft extra gas om het aantal woningen in Amsterdam uit te breiden. Bewoners worden telefonisch benaderd vanuit het Airbnb-hoofdkantoor in Engeland of ze hun huis willen verhuren.

Deze week is Airbnb een campagne begonnen om meer verhuurders binnen te halen, onder meer met affiches in abri's Beeld Rink Hof
Deze week is Airbnb een campagne begonnen om meer verhuurders binnen te halen, onder meer met affiches in abri'sBeeld Rink Hof

Volgens Airbnb overstijgt de vraag naar huizen voor vakantieverhuur het aanbod. 'We zouden graag uitbreiden, Amsterdam is een populaire bestemming. We mikken vooral op buurten buiten de binnenstad.'

Deze week is een campagne begonnen om meer verhuurders binnen te halen, onder meer met affiches in abri's. Onderdeel ervan is het bellen van mensen die ooit hebben aangegeven interesse te hebben in verhuur.

Is dit de spreiding van toeristen die het stadsbestuur graag ziet? Het was een oplossing die de gemeente eerder aandroeg om de binnenstad wat te ontlasten: meer bezoekers naar de periferie van de stad.

Overlast
De populariteit van Airbnb wordt lang niet door iedereen als positief ervaren. Wel door hen die een goed zakcentje bijverdienen door het verhuren van hun appartement, maar zeker niet door de boven- of onder­buren van een Airbnb-appartement die door nachtelijke bacchanalen van luidruchtige Engelsen uit hun slaap worden gehouden. En hoteleigenaren die het verhuren van woningen als oneerlijke concurrentie zien, staan al helemaal niet te springen om nog meer slaapplaatsen voor Airbnb.

Over verhuursites als Airbnb is veel te doen. Regelmatig leidt het gedrag van vooral grote groepen bezoekers tot overlast. Een aantal woningen die via Airbnb worden aangeboden, wordt helemaal niet meer bewoond maar alleen nog maar verhuurd aan toeristen. De gemeente stelt zich op het standpunt dat deze huizen worden onttrokken aan de woningmarkt.

Voorwaarden
Het stadsbestuur was internationaal de eerste die Airbnb-verhuur toestond, maar onder voorwaarden. Woningen mogen niet langer dan twee maanden per jaar worden onderverhuurd en er mogen niet meer dan vier toeristen tegelijkertijd op een adres overnachten. Maar erop toezien dat die regels worden nageleefd, ligt gecompliceerd.

Ook sloot de gemeente een deal met Airbnb: de site zou vanaf februari dit jaar toeristenbelasting gaan afdragen. Deze maand werd bekend dat de gemeentekas tot nu toe met 5,5 miljoen euro is gespekt, wat betekent dat Airbnb goed is voor minstens 110 miljoen euro aan overnachtingen.

Volgens Airbnb beleef je Amsterdam beter vanuit een particuliere woning dan vanuit een hotel: de echte 'Amsterdam-experience'. Bovendien zouden Airbnb'ers meer geld opleveren doordat ze langer in de stad blijven dan hotelgasten en meer uitgeven. Dat past volledig in het straatje van de gemeente, die, bij monde van wethouder Kajsa Ollongren, heeft gezegd het toerisme te willen omarmen.

Dat Airbnb zijn vleugels wil uitslaan naar wijken buiten de grachten­gordel, betekent dat de hype nog lang niet over zijn hoogtepunt heen is. Het zal ook de roep om het bestrijden van overlast luider maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden