Airbnb verwijdert illegaal aanbod in Amsterdam

Airbnb gaat illegaal aanbod van Amsterdamse vakantieverhuur van de site halen. Dit is de belangrijkste concessie die de site voor vakantieverhuur heeft gedaan in een deal met de gemeente.

Airbnb, de site voor vakantieverhuur.Beeld anp

Amsterdam verwacht met de deal, die donderdag naar buiten komt, vooral de huisjesmelkers dwars te zitten; partijen die panden opkopen en in de vakantieverhuur zetten, waarbij ze lak hebben aan de regels. Dit misbruik veroorzaakt veel overlast in de stad.

Woningen die zestig dagen zijn verhuurd verdwijnen van de site. Ook is het niet meer mogelijk woningen aan te bieden voor meer dan vier personen.

Airbnb zal voortaan actief controleren of het aanbod op de site binnen deze regels valt en zo niet, dan zullen de woningen van de site verwijderd worden.

Onder vuur
Tot nu toe weigerde Airbnb dit te doen. Maar het bedrijf ligt zo onder vuur, niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere steden, dat het wel moest toegeven.

Airbnb krijgt een half jaar de tijd om technologie te ontwikkelen die deze controle mogelijk maakt. Ook plaatst Airbnb een teller op de persoonlijke pagina van de verhuurders waarmee vanaf vijftig dagen duidelijk wordt gemaakt dat de grens van zestig dagen bijna is bereikt.

Onderzoek
Airbnb wil niet dat de gemeente zelf het aanbod op de site controleert. Hierbij beroept het bedrijf zich op de privacyregels. Wel zal de huizenverhuursite persoonlijke gegevens van verhuurders van woningen onder voorwaarden delen met de de gemeente.

Dit betekent dat Airbnb informatie levert over bepaalde adressen waarnaar de de gemeente een bestuursrechtelijk onderzoek is gestart.

Kritiek
De concessie van Airbnb is belangrijk voor wethouder Laurens Ivens (Wonen). Terwijl andere steden overgingen tot boetes en regelgeving om de overlast van Airbnb aan te pakken, hield hij vast aan onderhandelingen en een deal met het bedrijf.

De huidige overeenkomst, die eind dit jaar afliep, was volgens criticasters te slap. De druk om concessies af te dwingen, was groot, vooral vanuit de gemeenteraad.

Ivens had al aangegeven dat de nieuwe overeenkomst ertoe moet leiden dat Airbnb iets doet aan het illegale aanbod op de site. Dat is nu gelukt.

Wethouder Ivens reageert in een interview op de nieuwe deal: 'Uitblijven deal zou voor Airbnb een afgang zijn' [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden