Plus

Airbnb verspeelt laatste greintje sympathie in Stopera

Een debat over de uitdrukking 'dikke doei', gelardeerd met citaten van Johnny Jordaan en afgesloten met een 'dikke doei-motie'; het kan allemaal in het theater van de Amsterdamse gemeenteraad.

null Beeld anp
Beeld anp

Cruciale vraag: wat betekent 'dikke doei'?

Het gaat, voor alle duidelijkheid, over Airbnb. Weinig onderwerpen leiden tot zoveel emotie als vakantieverhuur. En als Airbnb een oproep doet aan Amsterdamse verhuurders om bezwaar te maken tegen de meldplicht waarover de gemeenteraad in juli besluit, stijgen de temperaturen in de Stopera tot ver voorbij het kookpunt.

SP-wethouder Laurens Ivens beschouwt de meldplicht als een belangrijk wapen in de strijd tegen illegale vakantieverhuur.

Als verhuurders zich moeten melden als zij met vakantie gaan, is het eenvoudig te achterhalen of zij zich aan de regels houden. Airbnb verzet zich, want zo'n meldplicht zorgt voor onnodige administratieve rompslomp voor de verhuurders. Vandaar de oproep aan de achterban bezwaar te maken.

Een oproep die het bedrijf bij Het Parool verdedigde door Johnny Jordaan te citeren, tot grote ergernis van vooral de linkse partijen: de multinational moet met zijn kapitalistische tengels van onze volkszanger afblijven.

Ivens sprak al van een 'maffe oproep' van Airbnb. Partijgenoot en raadslid Erik Flentge ging verder. "Dikke doei voor Airbnb", zei hij twee weken geleden.

Motie
Daar wilden PvdA en GroenLinks meer van weten: wat bedoelt de SP'er precies? Wil hij soms de deal beëindigen die Amsterdam sloot met Airbnb en waarin beide partijen afspraken maakten over onder meer de aanpak van illegale verhuur?

Voor de zekerheid dienden de linkse oppositiepartijen een 'dikke doei'-motie in waarin ze vroegen de deal te beëindigen. Want met een bedrijf dat oproept een besluit van de gemeente te dwarsbomen, valt geen zaken mee te doen. "Wat ons betreft is dit een echte dikke doei voor Airbnb," aldus Marjolein Moorman (PvdA).

Flengte beperkt de reikwijdte van zijn uitdrukking tot de oproep die Airbnb deed. Volgens hem is het onverstandig de deal op te blazen op het moment dat drommen toeristen zich opmaken voor een vakantie in Amsterdam, terwijl de meldplicht nog niet is aangenomen.

Volgens Ivens moeten de meldplicht en de overeenkomst samengaan in de strijd tegen Airbnb. De motie kreeg verder geen steun, waarmee dikke doeigate ten einde was. Duidelijk is wel dat Airbnb, toch al geen lieveling van de gemeenteraad, zijn laatste greintje sympathie heeft verspeeld.

Zie ook: Het net sluit zich rond Airbnb in Amsterdam en: Topman McClure: 'Markt voor Airbnb in Amsterdam is nog veel groter'

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden