Airbnb-verhuurder verdiende in 2015 gemiddeld 3800 euro

Ruim 14.000 Amsterdammers hebben in 2015 hun woning verhuurd via Airbnb. Zij verdienden daarmee gemiddeld 3800 euro.

Jasper Piersma
In totaal verbleven vorig jaar 575.000 toeristen via Airbnb in Amsterdam. Beeld anp
In totaal verbleven vorig jaar 575.000 toeristen via Airbnb in Amsterdam.Beeld anp

Dat blijkt uit data die de verhuursite zaterdag vrij heeft gegeven. In totaal verbleven vorig jaar 575.000 toeristen via Airbnb in Amsterdam, waarvan twee derde buiten het centrum. Zij bleven gemiddeld 3,3 nachten in de stad.

Een gemiddelde verhuurder in Amsterdam stelde in 2015 28 dagen zijn of haar woning beschikbaar aan toeristen. In 86 procent van de gevallen gaat het om een woning waar ze zelf ook in wonen. Bijna een derde van de Amsterdammers zegt de extra inkomsten te gebruiken om rond te kunnen komen.

En wie zijn of haar woning verhuurt via Airbnb, kan in de meeste gevallen rekenen op een positieve recensie. De aangeboden slaapplekken in Amsterdam scoorden gemiddeld 4,6 van de 5 sterren. Ruim 90 procent zegt bovendien de plek waar ze logeerden aan te willen bevelen aan familie en vrienden.

380 miljoen euro
Van de toeristen die in een Amsterdamse Airbnb verbleven komt het grootste gedeelte, bijna 70 procent, uit Europa. Daarvan komen Engelsen en Fransen het meest naar onze hoofdstad.

Het aantal toeristen dat via Airbnb overnacht in Amsterdam kent een enorme groei. In 2012-2013 verbleven er via de verhuursite 62.000 mensen in de stad, dat was afgelopen jaar dus negen keer zoveel. Ook het aantal mensen dat nu hun woning via Airbnb verhuurt, is bijna zes keer meer dan in 2013.

Met de verhuur in Amsterdam zegt Airbnb dat het de economie afgelopen jaar 380 miljoen euro heeft opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden