Airbnb start initiatief om vluchtelingen op te vangen

Airbnb is een samenwerking gestart met vluchtelingenorganisatie Takecarebnb. Nederlanders kunnen zich opgeven om kosteloos vluchtelingen op te vangen.

Een Fries gezin vangt een Syriër op via Takecarebnb Beeld Takecarebnb
Een Fries gezin vangt een Syriër op via TakecarebnbBeeld Takecarebnb

Takecarebnb, dat sinds vorig jaar april bestaat, is de enige Nederlandse organisatie die met Airbnb dit samenwerkingsverband heeft.

Hierbij faciliteert Aibnb alleen de toegang tot de aanmeldingen en hanteert geen plaatsingsbeleid. Of mensen daadwerkelijk in aanmerking komen om een vluchteling te huisvesten en met wie ze worden gematcht, bepaalt Takecarebnb. "We kijken echt of mensen geschikt zijn en bij een vluchteling passen," zegt directeur Maja Grcic van Takecarebnb. Ze vluchtte zelf in 1994 als vluchteling uit Bosnië.

Urgentie
In landen als Frankrijk, Griekenland en Spanje was het al mogelijk om je via Airbnb aan te melden om samen te wonen met een vluchteling. "De urgentie was in Nederland door voldoende opvangcentra niet hoog genoeg. Maar we zijn verheugd dat Airbnb nu ook met ons een samenwerking is aangegaan," zegt Grcic. "Het bevordert wederzijds respect."

Grcic benadrukt dat het niet gaat om huisvesting, maar om op een effectieve manier bij te dragen aan de integratie in Nederland. Vluchtelingen leren zo de Nederlandse cultuur en gewoonten."

Voor de minimale duur om een vluchteling in huis te nemen, hanteert Takecarebnb geen strak beleid. Maar Grcic meent dat 'enkele dagen' niet de bedoeling is. "We gaan meestal uit van ongeveer drie maanden."

De duur is ook afhankelijk van de doorstroom van vluchtelingen die een eigen huis krijgen. Bij sommige gemeenten gaat dit sneller dan bij andere.

Een mijlpaal
Ook het Centraal Orgaan opvang Azielzoekers (COA), dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, is welwillend om onder vluchtelingen de optie te promoten.

Dat is, volgens Grcic, een 'mijlpaal'. "In eerste instantie ben je een van de zoveelste vluchtelingenorganisaties, maar wij hebben ons het afgelopen jaar echt bewezen."

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op de site van Airbnb.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden