Airbnb roept op tot actie tegen meldplicht Amsterdam

Airbnb roept verhuurders op om bij de gemeente Amsterdam bezwaar te maken tegen de plannen om woningverhuur verplicht te melden.

Airbnb roept verhuurders op in actie te komen tegen de gemeente. Beeld anp
Airbnb roept verhuurders op in actie te komen tegen de gemeente.Beeld anp

Op de eigen website doet het bedrijf de oproep onder de kop 'Stop buitensporige regelgeving in Amsterdam, laat jouw stem horen'.

Airbnb schrijft: 'Verschillende verhuurders hebben ons verteld dat zij deze voorgestelde meldplicht onnodig belastend vinden en de nieuwe regel zien als een inbreuk op hun privacy.'

Sanctie
Eerder deze maand liet wethouder Laurens Ivens weten dat mensen die hun Amsterdamse woning willen verhuren via Airbnb dat binnenkort moeten melden bij de gemeente. Doen zij dat niet, dan volgen boetes.

"Mensen moeten het gaan melden als ze gaan verhuren, zodat we goed kunnen bijhouden of ze hun woning niet te lang verhuren. En als ze dat niet doen, dan volgt er een sanctie, een boete," aldus Ivens.

Amsterdammers mogen hun woning maximaal zestig dagen per jaar aan toeristen verhuren.

Niet eens
Airbnb is het niet eens met de aangekondigde meldplicht. Het bedrijf laat weten: 'Airbnb biedt middelen die het verhuurders makkelijker maken om zich aan de geldende regels te houden. Een ingewikkelde meldplicht maakt het moeilijker voor verhuurders, niet makkelijker, om zich aan de regels te houden. Laat nu jouw stem horen en zeg nee tegen de voorgestelde meldplicht.'

Lees ook: Het net sluit zich rond Airbnb in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden