Airbnb-regels woonboten te streng volgens rechter

Een aantal Airbnb-voorwaarden van de gemeente voor woonboten is te streng, besloot de rechter in een zaak die twee woonbooteigenaren hadden aangespannen.

Doen de eigenaren niks om de situatie te verbeteren, dan zullen zij de dwangsom van 50.000 euro moeten betalen. Beeld anp

Volgens de in 2013 opgestelde beleidsregels van de gemeente is vakantieverhuur op een woonboot toegestaan wanneer er niet meer dan zestig dagen toeristisch wordt verhuurd, er een hoofdbewoner woont die daar ook staat ingeschreven, aan niet meer dan vier personen onderdak wordt verleend, geen overlast wordt veroorzaakt, toeristenbelasting wordt betaald en de woonboot brandveilig is.

De rechtbank oordeelde dat alleen de eerste twee criteria iets zeggen over de vraag of een woonboot daadwerkelijk wordt bewoond en dus van belang zijn voor de beoordeling of er sprake is van een overtreding van het bestemmingsplan.

Ook oordeelde de rechter dat de eis dat de hoofdbewoner ook moet staan ingeschreven op het adres, te streng is geformuleerd omdat het altijd mogelijk moet zijn om op andere wijze aannemelijk te maken dat op het adres feitelijk wordt gewoond.

Dwangsom gegrond
Desalniettemin oordeelde de rechter dat de dwangsom van 50.000 euro die de gemeente de woonbooteigenaren heeft opgelegd en waartegen ze in beroep gingen, wél gegrond is.

De eigenaren stonden vaak niet ingeschreven op het adres van de woonboot en hadden er geen persoonlijke spullen liggen, waardoor de rechter het aannemelijk vond dat de boot niet voornamelijk als woning werd gebruikt.

Doen de eigenaren niks om de situatie te verbeteren, dan zullen zij de dwangsom van 50.000 euro moeten betalen. Wel moet de gemeente de proceskosten en de kosten van het griffierecht op zich nemen, omdat zij te laat hebben gereageerd op het bezwaarschrift van de eigenaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.