Airbnb probeert imago op te krikken met campagne

Airbnb wil af van het slechte imago en start daarom een campagne in Amsterdam. Vanaf zaterdag hangen in de stad en het openbaar vervoer advertenties over de voordelen van vakantieverhuur.

Het Parool
Minder dan 5 procent van de jaarlijkse bezoekers aan Amsterdam zouden volgens Airbnb hun verblijf via de homesharingdienst regelen. Beeld ANP
Minder dan 5 procent van de jaarlijkse bezoekers aan Amsterdam zouden volgens Airbnb hun verblijf via de homesharingdienst regelen.Beeld ANP

De drukte in de stad wordt met regelmaat in een adem genoemd met Airbnb. Meer dan eens wordt gepleit voor een totaalverbod van de site waarmee huiseigenaren hun woning aan toeristen kunnen verhuren. De maximale termijn voor vakantieverhuur is inmiddels beperkt tot 60 dagen, en wordt vanaf 2019 gehalveerd.

Het bedrijf zelf moet niets van die kritiek hebben en wil met een campagne de voordelen van het verhuren van je woning belichten. Zo zou de doorsnee Amsterdamse host gemiddeld 4.000 per jaar verdienen door zijn of haar woning minder dan 3 dagen per maand te verhuren.

"Tevens toont nieuwe data aan dat minder dan 5 procent van de jaarlijkse bezoekers aan Amsterdam via Airbnb hun verblijf regelen. Van dit beperkte aantal bezoekers verblijft ook nog eens zo'n 70 procent buiten het stadscentrum," aldus Airbnb.

Amsterdame hosts
In de campagne, die op billboards in de stad en met posters in het openbaar vervoer wordt verspreid, geven 'Amsterdamse hosts' tips over Airbnb, en delen zij hun ervaring met vakantieverhuur.

Een van de hosts die woonachtig is in het centrum zegt sinds twee jaar haar woning te verhuren aan mensen via Airbnb. "Toen we begonnen waren onze buren bang voor overlast. Nu durf ik te stellen dat ze vaak niet eens doorhebben dat er überhaupt gasten zijn. De overlast en drukte komt niet door Airbnb en het kwetst mij oprecht dat mensen negatief denken over Airbnb, terwijl ik er juist zoveel vreugde uit haal," aldus de verhuurder.

"We zijn ervan overtuigd dat de opbrengsten van toerisme in Amsterdam door zoveel mogelijk mensen gedeeld moeten worden," zegt Pieter Guldemond woordvoerder bij Airbnb in Nederland.

"Amsterdam heeft een probleem met massatoerisme, dat zich hoofdzakelijk richt op het stadscentrum waar vele hotelketens zich bevinden. Homesharing is een deel van de oplossing om massatoerisme tegen te gaan. Het zorgt voor spreiding van toerisme en vermindert daarmee de drukte in het centrum van Amsterdam. Hierdoor voorkomen we dat de problemen van massatoerisme in de stad nog groter worden."

Lees ook: Airbnb'ers richten ravage aan in woning Bos en Lommer

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden