Airbnb moet stoppen met verwerken burgerservicenummers

Vakantieverhuurplatform Airbnb stopt met het verwerken van burgerservicenummers (BSN).

Beeld anp

Dat gebeurt op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Airbnb verwijdert het BSN uit alle digitale kopieën van paspoorten, ook die eerder zijn verzameld, aldus de privacywaakhond.

Om een huis te huren via Airbnb moeten mensen een kopie van hun paspoort uploaden. Wie daarbij zijn of haar BSN doorstreepte, werd niet geaccepteerd als verhuurder.

Bij de AP kwamen rond de honderd signalen binnen van Nederlanders over onrechtmatig gebruik van hun BSN door Airbnb.

Het nummer is uniek en herleidbaar tot de persoon. Onzorgvuldig gebruik kan leiden tot misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude. Organisaties buiten de overheid mogen het BSN alleen verwerken als zij hiervoor een wettelijke basis hebben.

Reactie
Airbnb laat in een reactie weten dat, hoewel verificaties belangrijk zijn voor het vertrouwen tussen leden van de gemeenschap, ze begrip hebben voor het feit dat regels over databeheer in verschillende landen anders kunnen zijn.

Om aan de Nederlandse wetgeving te blijven voldoen, heeft worden daarom een aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo belooft het platform meer met gebruikers te communiceren tijdens het upload proces van ID-kaarten, zodat het BSN-nummer afgeschermd kan worden. Mochten gebruikers het BSN-nummer dan nog niet zelf hebben afgeschermd, zal dit na het uploaden systematisch worden gedaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden