Update

'Airbnb heeft minstens 170 advertenties verwijderd'

Airbnb, de onlinemarktplaats voor de verhuur en boeking van privéaccommodaties, heeft eind december minstens 170 advertenties verwijderd van Amsterdamse aanbieders van onderdak. De verhuurders zouden zich niet hebben gehouden aan de regels.

Redactie
Verhuurders in overtreding Beeld anp
Verhuurders in overtredingBeeld anp

Dat meldt de Volkskrant woensdag op basis van een rondgang langs individuele gebruikers en sleutelbureaus die huizen van particulieren via Airbnb verhuren.

Hoeveel advertenties precies zijn verwijderd en welke regels er precies zijn overtreden, wil Airbnb niet bekendmaken. De gemeente Amsterdam denkt dat het gaat om adressen 'die in de ogen van Airbnb overduidelijk fungeren als illegaal hotel'. De gemeente probeert al langer het bedrijf te bewegen iets te ondernemen tegen illegale praktijken.

In de hoofdstad mogen woningen niet langer dan zestig dagen per jaar verhuurd worden aan niet meer dan vier toeristen tegelijk. Die regels worden vaak niet nageleefd.

De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland vindt het een 'goede zaak' dat Airbnb de verhuurders heeft verwijderd. 'Ze kunnen niet anders, de druk is heel groot', zegt bestuurslid Hans Vugts. 'Er is steeds meer weerstand en opstand, ook in steden als Barcelona en New York.'

Hij denkt dat de gemeente een vinger in de pap heeft gehad bij de actie van Airbnb.'De gemeente heeft afspraken gemaakt met het bedrijf, maar is er niet open over. Wij krijgen geen inzage in de gemaakte afspraken.' De hotels in de hoofdstad ondervinden volgens Vugts nog niet zoveel last van het verhuurplatform. 'Het is nu niet een hele grote concurrent, we hebben een heel goed jaar achter de rug.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden