Airbnb: 'Gebruik in Amsterdam niet verdubbeld'

Een dinsdag verschenen rapport dat stelt dat het gebruik van Airbnb in Amsterdam is verdubbeld is volgens de verhuursite 'onjuist en misleidend' en geeft een vertekend beeld.

David van Unen
Airbnb zegt zelf bij te dragen aan de lokale economie en spreiding van toeristen over de stad Beeld anp
Airbnb zegt zelf bij te dragen aan de lokale economie en spreiding van toeristen over de stadBeeld anp

Vastgoedadviseur Colliers International en de Hotelschool Den Haag schreven dinsdag dat in Amsterdam vorig jaar bijna 1,7 miljoen overnachtingen via Airbnb geboekt werden, een stijging van 125 procent. Een onjuiste weergave van de cijfers, zegt de verhuursite zelf in een reactie. Volgens Airbnb bezochten 770.000 mensen vorig jaar Amsterdam, tegen 575.000 een jaar eerder.

Overnachtingsmarkt
Een toename van één derde dus, en niet de door Colliers beweerde ruime verdubbeling. Bovendien heeft Airbnb volgens de eigen cijfers maar 4,5 procent van de 'overnachtingsmarkt' in handen, in tegenstelling tot de door het onderzoek gestelde 10,7 procent. Tot slot steeg het aantal Amsterdamse appartementen op de site niet met 17.000 in één jaar, maar slechts met 5000 in een jaar.

Een woordvoerder van Airbnb geeft aan dat er geen contact is geweest tussen de onderzoekers en zijn bedrijf. De site communiceert op gezette en zelfgekozen moment data over het gebruik van de site.

De cijfers waarop het rapport gebaseerd is komen dan ook niet van Airbnb zelf, maar zijn verkregen door middel van zogeheten 'scrapes'. Derde partijen, zoals in dit geval het bedrijf AirDNA, 'schrapen' dagelijks informatie van de site van Airbnb en zeggen zo te kunnen zien hoe vaak een accommodatie wordt geboekt.

Deal met gemeente
"Zo ontstaan data die we niet kunnen bevestigen en waarin wij ons bovendien niet herkennen", zegt de woordvoerder van Airbnb. "Ik zou niet weten welke methoden zijn gebruikt voor dit onderzoek."

Airbnb sloot eerder een deal met de gemeente, die het onmogelijk moet maken appartementen meer dan 60 dagen per jaar te verhuren. Of dit de groei van Airbnb zal dempen zal in de loop van het jaar moeten blijken.

'Buitengewoon accuraat'
Dirk Bakker van Colliers International noemt de data uit zijn onderzoek 'buitengewoon accuraat'. "Airbnb deelt nooit data. Daarom vind ik het moeilijk om nu te reageren op data. Iedereen kan bovendien zien dat er iets aan de hand is met Airbnb. Ook op sociaal vlak. Als Airbnb nooit data deelt en nu wel moet het bedrijf de ballen hebben om met ons om de tafel te gaan."

Jeroen Oskam is directeur onderzoek bij de Hotelschool Den Haag en geeft aan dat de keuze voor scraping is gemaakt bij gebrek aan beter. "Als Airbnb zich nu bij me zou melden met hun data, trek ik een fles champagne open. AirDNA scrapet dagelijks en continu. Daarom is ons onderzoek vollediger dan anderen."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden