Plus

'Airbnb'en hoeft geen negatief woord te zijn'

Na de handgeschreven brieven en de posters onthaalden Airbnb-hosts woensdagavond de Kinkerbuurt op een diner. Alles voor het imago van het platform.

Beeld anp

'Ik geloof je hoor, maar aan wie ligt het dan wel?" wil Malène Duijst (57) weten. Boven een bord Thais eten stelt de bewoonster van West pittige vragen aan viervoudig 'superhost' Ciska Oudeman.

Het tweetal zit aan een van de tafeltjes in buurtcentrum De Havelaar, waar Airbnb-verhuurders en buurtbewoners elkaar woensdagavond ontmoeten. Duijst ervaart veel overlast van toeristen.

"In mijn Albert Heijn wordt nauwelijks Nederlands gepraat en in de zomer slaap ik met het raam dicht vanwege het lawaai."

In plaats van te mopperen op Twitter, besloot ze vanavond te komen praten. Met Oudeman klikt het verrassend goed. De bed and breakfast-houdster probeert uit te leggen dat niet alle overlast de schuld is van Airbnb.

"De groep slechte verhuurders is maar klein." "Maar ze hebben wel grote impact," werpt Duijst tegen.

Gastvrije verhuurders
Verderop aan tafel hoort de Amstelveense host Tineke (65) een verhaal over het toenemende aantal rolkoffertjes rond De Hallen geduldig aan.

Als initiatiefnemer van de avond wil ze niet met achternaam in de krant, bang voor negatieve reacties. Ze verzekert dat het idee vanuit haar kwam en niet vanuit het platform.

"Het stoort me dat airbnb'en zo'n negatief werkwoord is geworden. Er zijn niet alleen maar huisjesmelkers maar ook gastvrije verhuurders."

Om het wij-zij-denken te doorbreken stelde ze de ontmoetingsavond voor. Airbnb schaarde zich achter het idee. Het platform regelde het buurthuis, de catering en de verhuurders. Stuk voor stuk 'superhosts' met vele vijfsterren­recensies op het platform.

Via het netwerk van het buurtcentrum kwam een handjevol bewoners. Waarschijnlijk krijgt het initiatief binnenkort navolging in andere stadsdelen.

Hoewel de bijeenkomst op Twitter veel stof deed opwaaien omdat het een voortzetting zou zijn van de reclamecampagne van Airbnb, verloopt de discussie tam. Aan sommige tafels gaat het er zo gezellig aan toe dat de Airbnb-medewerkster vriendelijk verzoekt om 'wel het gesprek te faciliteren'.

Vakantie terugverdienen
"Wat wil je als je op elke bewoner drie brave superhosts uitnodigt," lacht verhuurder Christie Hofmeester (41). Toch vindt ze het goed om te horen wat er onder bewoners leeft.

"Wij voelen de overlast van toeristen minder omdat we eraan verdienen."

Zelf houdt ze zich aan de regels en gebruikt ze Airbnb alleen om haar vakantie terug te verdienen. Bovendien probeert ze de binnenstad te ontlasten door toeristen te spreiden, bijvoorbeeld door ze een dagje Den Haag te tippen.

Zo zijn er nog meer voorbeelden van verhuurders die juist goede toeristen zeggen aan te trekken en eenzame hosts die het fijn vinden om hun gasten in de watten te leggen.

Waar die slechte reputatie dan vandaan komt? "De media berichten alleen over de excessen," meent een verhuurder. "Het is gewoon afgunst," denkt een ander, "als je een dikke auto rijdt, krijg je ook altijd commentaar."

Buurtbewoonster Sharita Hart (32) voelt helemaal geen afgunst jegens de verhuurders. Integendeel: ze baalt ervan dat elke vorm van vakantieverhuur in haar sociale huurwoning verboden is.

"Maar ik hoorde net dat ik mezelf ook kan verhuren als gids op Airbnb, dat lijkt me wel wat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden