Airbnb: 'Amsterdamse gezinnen worden gestraft'

Airbnb heeft in een brief aan het college van b. en w. gereageerd op het besluit om de maximale verhuurtermijn van een woning via het platform terug te schroeven tot dertig dagen.

Het Parool
Toeristen in Amsterdam Beeld Rink Hof
Toeristen in AmsterdamBeeld Rink Hof

Met het besluit de vakantieverhuur via Airbnb te halveren zouden hotels groot voordeel genieten in vergelijking met de Amsterdamse gezinnen die hun huis 'af en toe' verhuren via het bedrijf, en net zoals hotels zouden moeten kunnen profiteren van het toenemende toerisme.

Amsterdamse verhuurders worden wat Airbnb betreft bovendien gestraft voor de tekortkomingen van andere verhuurplatformen.

Andere verhuursites aanpakken
De gemeente zou eerst sites als Wimdu, HomeAway, TripAdvisor en Expedia zo ver moeten krijgen om ook afspraken te maken over de maximale verhuur van een woning, het inperken van overlast en het innen van belasting. Pas dan zou er aangeklopt moeten worden bij Airbnb voor nieuwe maatregelen.

Volgens Airbnb vormen de gebuikers van het platform 'een verantwoordelijke gemeenschap' die ten goede komt aan de stad.

Zo zouden Airbnb'ers de Amsterdamse economie in 2016 met 500 miljoen euro hebben gestimuleerd, en worden toeristen beter dan via hotels in de stad gespreid omdat zeven op de tien huurders buiten het centrum slapen.

Het besluit zou de Amsterdamse economie tot 43 miljoen euro kunnen kosten, en is volgens Airbnb bovendien juridisch onhoudbaar omdat een 'disproportioneel inbreuk maakt op het eigendomsrecht van Amsterdammers en hun recht om diensten te verlenen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden