Air France-KLM sluit uitgebreid pact in India

Air France-KLM breidt zijn bestaande samenwerking met het Indiase Jet Airways verder uit.

ANP
Air France, KLM en Jet bieden samen al langer samen vluchten aan tussen hun Europese knooppunten Parijs en Amsterdam en de Indiase steden Mumbai, Delhi, Bangalore en Chennai. Beeld ANP
Air France, KLM en Jet bieden samen al langer samen vluchten aan tussen hun Europese knooppunten Parijs en Amsterdam en de Indiase steden Mumbai, Delhi, Bangalore en Chennai.Beeld ANP

Daarmee slaat de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep naar eigen zeggen een grote slag op wat gezien wordt als een van de belangrijkste groeimarkten voor de toekomst.

Air France, KLM en Jet bieden samen al langer samen vluchten aan tussen hun Europese knooppunten Parijs en Amsterdam en de Indiase steden Mumbai, Delhi, Bangalore en Chennai.

Stap verder
De nieuwe overeenkomst, die woensdag in Mumbai wordt ondertekend, gaat een stap verder. Zo worden voortaan de vluchtschema's op elkaar afgestemd en delen de bedrijven alle opbrengsten.

De samenwerking is ongeveer net zo vormgegeven als de zogenoemde joint ventures die Air France-KLM heeft met Delta Air Lines in de Verenigde Staten en zijn belangrijkste Chinese partners.

Van een investering in aandelen over en weer is geen sprake, daarom spreken de Indiërs niet van een joint venture, maar van een uitgebreide samenwerkingsovereenkomst.

Passagiers
De drie partners vervoeren dit jaar 1,2 miljoen passagiers over en weer tussen India en Europa, afgezien van het Verenigd Koninkrijk.

Dat aantal neemt door de nauwere samenwerking volgend jaar al met meer dan 40 procent toe naar 1,7 tot 1,8 miljoen, aldus topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM.

"Daarmee groeien we aanzienlijk sneller dan de markt," vulde KLM-topman Pieter Elbers aan. Het totale aantal passagiers op routes tussen India en Europa neemt volgens hem met 10 tot 15 procent per jaar toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden