AIG overweegt Amerikaanse staat aan te klagen

De Amerikaanse verzekeraar AIG, die in 2008 door de overheid moest worden gered met steun van in totaal 182 miljard dollar, overweegt nu de staat aan te klagen over de voorwaarden van de redding. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het bestuur van AIG komt morgen bijeen om over de zaak te praten.

null Beeld ap
Beeld ap

Het bedrijf zou zich kunnen aansluiten bij een zaak die is aangespannen door de voormalige bestuurder Maurice Greenberg, die in 2008 via een investeringsfonds een belang van 12 procent had in AIG. Volgens Greenberg gingen bij de redding de belangen van grote banken voor op die van kleinere aandeelhouders en moest AIG een te hoge rente betalen op de verstrekte leningen.

Risico's
AIG had er 4 jaar geleden ook voor kunnen kiezen failliet te gaan, reageerde de centrale bank van New York, een van de redders, vandaag. Er zijn volgens de bank ook geen aanwijzingen dat de voorwaarden van de redding schadelijk waren voor de verzekeraar. Volgens economen was AIG een bedrijf dat veel te grote risico's nam en moet het blij zijn dat de overheid bijsprong.

Het Witte Huis wilde dinsdag geen commentaar geven op de mogelijke rechtszaak van AIG. Wel herinnerde een woordvoerder eraan dat de overheid AIG heeft behoed van een chaotisch faillissement, dat veel schade zou hebben aangericht aan de economie en het financiële systeem. AIG heeft de steun die het toen ontving, overigens al afbetaald. De overheid heeft winst gemaakt op de reddingsoperatie, zo liet de Witte Huiszegsman weten.

AIG's mogelijke deelname aan de rechtszaak is ook opmerkelijk, omdat het bedrijf net een grote reclamecampagne is gestart waarin het bedrijf het Amerikaanse volk bedankt voor de steun in 2008.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden