AIG: al 50 miljoen aan bonussen retour

De bonussen leidden tot enorme ophef, waarbij ook president Barack Obama zich afgelopen week roerde. Onder die druk riep het bedrijf de betrokken managers op bonussen terug te storten. Foto EPA/Peter Foley Beeld
De bonussen leidden tot enorme ophef, waarbij ook president Barack Obama zich afgelopen week roerde. Onder die druk riep het bedrijf de betrokken managers op bonussen terug te storten. Foto EPA/Peter Foley

WASHINGTON - Managers van de Amerikaanse verzekeraar AIG hebben tot nu toegezegd ruim vijftig miljoen dollar aan bonussen terug te storten. Nog ruim 115 miljoen aan bonussen resteert.

AIG, dat tot nu 170 miljard dollar staatssteun heeft ontvangen, keerde afgelopen maand 165 miljoen euro bonussen uit aan dezelfde managers die het bedrijf vorig jaar aan de rand van de afgrond brachten.

De bonussen leidden tot enorme ophef, waarbij ook president Barack Obama zich afgelopen week roerde. Onder die druk riep het bedrijf de betrokken managers op bonussen terug te storten.

Vijftien van de twintig topmanagers hebben toegezegd hun bonus terug te storten, goed voor dertig miljoen dollar. Daarnaast is twintig miljoen toegezegd door managers uit het middenkader.

Openbaar aanklager Andrew
Cuomo van de staat New York zegt nu te verwachten dat ruwweg de helft van de bonussen teruggestort zal worden. Volgens hem moet alle AIG-managers die meer dan 100.000 dollar hebben ontvangen, het bedrag terugstorten. Daarmee wordt voorkomen dat medewerkers die voor een deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van variabele beloning, gedupeerd worden.

Volgens AIG kan dat niet worden afgedwongen. Volgens het bedrijf is zeker zestig miljoen dollar aan bonussen aan medewerkers in het buitenland uitgekeerd en kunnen die niet worden teruggevorderd.

Minister Timothy Geithner van Financiën dreigt nu een bedrag van nog eens dertig miljard dollar steun niet aan AIG te betalen als niet alle bonussen worden ingeleverd. Het Huis van Afgevaardigden werkt bovendien aan een wet waarbij de bonussen voor negentig tot honderd procent door de fiscus worden belast.

Volgens The Wall Street Journal heeft AIG veel meer bonussen ovr 2008 uitgekeerd, alleen in de VS al voor 218 miljoen dollar. 73 AIG-managers kregen over 2008 meer dan een miljoen dollar bonus, vijf ontvingen meer dan vier miljoen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden