Ai Weiwei creëert rode 'grens' rond het historisch centrum

Het werk dat de wereldvermaarde Chinese kunstenaar, dissident, activist en provocateur Ai Weiwei (Peking, 1957) maakte voor het Amsterdam Light Festival is geïnspireerd door de eroev.

Ai Weiwei tijdens een rondvaart over de Amsterdamse grachten Beeld Jan Pieter Ekker

Ai was drie dagen in Amsterdam. "Ik kocht gisteravond een stukje chocoladecake in een coffeeshop, daarna ben ik volkomen knock-out gegaan. Ik ben een rode lijn overgegaan; vanochtend ben ik zelfs door mijn wekker heen geslapen."

Ai gaf in Amsterdam een handvol interviews voor zijn documentaire Human Flow, die vanaf 14 december in de filmhuizen te zien is, en hij promootte tijdens een rondvaart zijn speciaal voor het Amsterdam Light Festival gecreëerde kunstwerk Thinline.

Met beide werken agendeert Ai de vluchtelingencrisis, die hem ruim een jaar geleden ook al naar Amsterdam voerde, toen voor de opening van de foto-expositie #SafePassage in Foam. Bij die gelegenheid werd ook het eerste contact gelegd.

Rode lichtlijn
Ai stelde direct een werk voor waarmee hij de betekenis van grenzen ter discussie wil stellen: "De organisatie gaf me een plattegrond van het gebied waarbinnen ik een werk mocht maken. Die grens heb ik gekopieerd. Dat is mijn werk geworden. Ik ben geïnteresseerd wie de grens bepaalt. en wie er wel en niet overheen mag. En wat erbinnen wel en niet mag."

De kunstenaar creëerde een rode lichtlijn die het historisch centrum van Amsterdam begrenst.

De 6,5 kilometer lange glasvezeldraad, die oplicht doordat er lasers doorheen worden geschoten - het langste object dat ooit tijdens het festival is getoond - is geïnspireerd door de eroev.

"Ik zag dat bij rabbi's in Brooklyn; zij creëren met een draadje door de stad een gezegend gebied, waarbinnen zij op sjabbat spullen mogen dragen en met een kinderwagen mogen rijden."

Thema
Volgens artistiek directeur en curator Lennart Booij geeft Ai hiermee het thema van deze zesde editie, 'existential', naast een culturele ook een politieke lading. "Met het thema willen we bezoekers stimuleren om na te denken over wat mensen verenigt en welke rol licht hierin speelt."

"Kunst is voor mij per definitie politiek," aldus Ai, voordat hij terugvloog naar zijn woonplaats Berlijn.

"Mijn vader was dichter; ik heb meegemaakt dat we als gezin in China op de vlucht moesten wegens zijn werk en dat zijn boeken werden verbrand. Nu ben ik zelf verbannen uit mijn eigen land, omdat ik kritisch was over de mensenrechten daar."

Amsterdam Light Festival. Waterexpositie: 30/11 t/m 21/1/2018.
Landexpositie: 14/1 t/m 7/1/2018.

Beeld Jan Pieter Ekker

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden