Ahold wil meer Amerikaanse supermarkten over nemen

Ahold is in de markt voor supermarktketen A&P in de VS. De Nederlandse supermarktgigant aast op tientallen vestigingen van de wankelende supermarktpionier. De deal moet binnen een week rondkomen.

Herman Stil
Een winkel van A&P in Jersey City. De keten, ooit met zestienduizend zaken de grootste van de Verenigde Staten, heeft nu nog 301 vestigingen. Beeld afp
Een winkel van A&P in Jersey City. De keten, ooit met zestienduizend zaken de grootste van de Verenigde Staten, heeft nu nog 301 vestigingen.Beeld afp

A&P, met 301 vestigingen aan de Amerikaanse oostkust, zou volgens ingewijden op het punt staan surseance aan te vragen. Het in New Jersey gevestigde bedrijf wil daarbij de lucratiefste supermarktlocaties te gelde maken.

Ahold, in Nederland eigenaar van Albert Heijn en Bol.com, is niet geïnteresseerd in een algehele overname van de Amerikaanse supermarktketen; daarvoor zijn de problemen bij A&P te groot. Maar een groot aantal vestigingsplekken sluit precies aan op de regio's waar het concern al met dochters Stop & Shop en Giant actief is.

Marktleider
De Nederlandse supermarktgigant nam vorige maand het Belgische Delhaize over, dat aan de Amerikaanse oostkust aanwezig is met Food Lion en Hannaford. Ahold-Delhaize is met tweeduizend vestigingen aan de oostkust nu marktleider in het gebied. De fusiewerkzaamhedne vormen geen beletsel voor verdere uitbreiding van het vestigingennet met winkels die nu nog eigendom zijn van A&P.

Vooral de vestigingen in de stad New York en met name op Manhattan - waar A&P marktleider is - zijn goud waard omdat het vrijwel onmogelijk is in dat gebied nieuwe supermarktlocaties te vinden. Naast A&P zelf gaat het om vestigingen van dochterketens Pathmark, Waldbaum's en Food Emporium en slijterijketen Best Cellars.

Kapers
Er zijn meer kapers op de kust, waaronder de Amerikaanse supermarktgigant Krogers en de nummer drie in de VS, Albertsons, die tachtig A&P-vestigingen op het oog heeft voor dochter Acme Markets.

Ahold gaat niet in op 'geruchten in de markt'. A&P wil het plan bevestigen noch ontkennen. 'Er zijn nog geen besluiten genomen over welke verandering ook,' aldus een woordvoerder.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden