Ahold in trek op rustig Damrak

AMSTERDAM - De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs boekte donderdag na een rustige ochtend een kleine winst. Supermarktconcern Ahold stond in de schijnwerpers dankzij gunstige winstcijfers en de aankondiging van de inkoop van eigen aandelen.

De AEX stond tegen het middaguur 0,1 procent hoger op 332,18 punten. De MidKap-index verloor op dat moment 0,1 procent bij een stand van 532,72 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 0,1 tot 0,4 procent in.

Ahold voerde de AEX aan met een koerssprong van 5 procent. Het bedrijf boekte vorig kwartaal iets meer winst dan verwacht en verbeterde de schuldpositie. Daarnaast beloofde het concern om eigen aandelen in te gaan kopen en werd het dividend verhoogd. ''Alles is beter dan verwacht'', reageerde analist Ton van Ooijen van Kepler Capital enthousiast.

BAM
Europese branchegenoten als het Franse Carrefour en het Britse Sainsbury profiteerden ook van de positieve berichten van Ahold. Hun beurswaarde ging 0,3 tot 0,9 procent omhoog.

Bouwbedrijf BAM bungelde onderaan de hoofdindex met een verlies van 7 procent. Beleggers waren niet blij met de claimemissie van 250 miljoen euro die het bedrijf 's ochtends aankondigde. ''Op termijn neemt het aantal aandelen met 50 procent toe. Dat is even slikken voor aandeelhouders'', aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen. Volgens hem rekende de markt op een emissie van 50 tot 100 miljoen euro.

Rustig
De handel verliep verder rustig op het Damrak. ''Er gebeurt weinig, maar de verliezen vallen mee'', concludeerde beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. ''Het wachten is op het nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt aanstaande vrijdag.''

Donderdag komt de Europese Centrale Bank (ECB) nog met een nieuw rentebesluit. Veel vuurwerk verwacht Van der Stee daar echter niet van. ''Ik verwacht ook geen speciale aandacht voor Griekenland. De ECB zal hoogstens steun uitspreken voor de bezuinigingsmaatregelen die de Grieken hebben voorgesteld.''

Stimuleringsmaatregelen
Beleggers kijken wel uit naar uitspraken over de manier waarop de ECB de stimuleringsmaatregelen van het afgelopen jaar wil terugdraaien en naar eventuele aanpassingen van de ramingen voor de economische groei.

De euro was donderdagochtend 1,3680 dollar waard. Dat was iets minder dan bij het slot van de beurshandel op woensdag, toen de Europese munt voor 1,3730 dollar werd verhandeld. De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) ging met 0,3 procent achteruit tot 80,60 dollar. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden