Plus

Ahmed Marcouch ziet uit naar 'echte stad' Arnhem

Ahmed Marcouch, oud-Kamerlid van de PvdA en voormalig stadsdeelvoorzitter van Slotervaart, wordt de nieuwe burgemeester van Arnhem. "Veiligheid is de basis van alles. Dan volgt de rest vanzelf."

Ahmed Marcouch Beeld anp
Ahmed MarcouchBeeld anp

Vier jaar geleden was hij nog prominent aanwezig in de stad. Voor een interventie, zegt Marcouch (51). De Arnhemse wetenschapper Mehmet Sahin moest onderduiken wegens doods­bedreigingen, nadat op tv te zien was hoe hij jongeren probeerde te corrigeren die Hitler prezen dat hij Joden liet vermoorden. Sahin was hun huiswerkbegeleider.

"Het is verschrikkelijk dat iemand bang moet zijn omdat hij iets gedaan heeft wat wij allemaal zouden moeten doen; namelijk kinderen lerenom niet te haten," zei Marcouch. "Wij moeten hem omarmen als held."

Grootstedelijke problemen
Hij heeft er zin in, zegt Marcouch nu. Arnhem is een echte stad, met alle grootstedelijke problemen die daarbij komen kijken. "Het is een stad met wijken die we ook in Amsterdam kennen, met veel diversiteit, armoede en criminaliteit."

Marcouch, oud-politieman uit de Balistraat en als stadsdeelvoorzitter getooid met de bijnaam Sheriff van Slotervaart: "Veiligheid is de basis om vooruit te komen: op sociaal gebied, op cultureel gebied, op alle gebieden. Wie zich veilig voelt, heeft ruimte om zich te ontwikkelen. Als burgemeester heb je daarin een belangrijke rol te spelen."

Hij heeft er, zegt hij, ruimschoots ervaring mee opgedaan in Slotervaart: de moordenaar van Theo van Gogh kwam uit zijn wijk, leden van de Hofstadgroep woonden er.

Op het moment dat hij er aantrad hadden criminele jongeren vrij spel op het August Allebéplein. Veel heftiger kan het toch niet worden?

Door de Arnhemse gemeenteraad werd hij uit 21 kandidaten gekozen. Een 'verbinder' zochten ze. Een burgemeester die gewend is tussen de bewoners te staan.

Politiek kerkhof
"Dat spreek mij aan," zegt Marcouch. En buiten dat: "Ik ben van de natuur. Amsterdammers gaan graag op vakantie in de omgeving van Arnhem. Die is prachtig."

Minder prachtig: Arnhem staat bekend als het politieke kerkhof van Gelderland. Sinds 2014 was het al twee keer crisis in het college van b. en w. Eerst liep GroenLinks weg en onlangs de ChristenUnie.

Vier wethouders en een burgemeester haakten af. In het college zouden geen afspraken te maken zijn. SP, D66 en CDA vormen inmiddels een minderheidscollege.

Spanningen
Wat moet hij erover zeggen? Marcouch droogjes: "Ik heb het ook gelezen. Ik kan alleen constateren: de mensen die ik spreek, hebben allemaal een gemeenschappelijk doel: Arnhem vooruit helpen."

Hij is het ook wel gewend, zegt hij. Als Kamerlid in een coalitie van PvdA en VVD heeft hij de spanningen van de politiek van nabij meegemaakt. En de teleurstelling. Als nummer dertien op de lijst van de PvdA mocht hij bij de afgelopen verkiezingen 'zeker' zijn van een hernieuwde zetel in het parlement. Zijn PvdA werd met een score van negen zetels weggevaagd.

Persoonlijk heeft hij de klap inmiddels verwerkt, zegt Marcouch. "Maar politiek gezien vind ik het nog steeds moeilijk. Ik zie graag dat het goed gaat met Nederland. De sociaaldemocratie maakt mensen van een dubbeltje in een kwartje. Dat geldt voor mij en dat gun ik anderen ook."

Lees ook: PVV demonstreert tegen Marcouch in Arnhem

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden