Ahmadinejad spreekt kalm bij VN

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woensdag in New York zonder zijn gebruikelijke woedende uitvallen tegen Israël tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties gesproken. Het was er waarschijnlijk zijn laatste toespraak als president, want hij treedt volgend jaar af als staatshoofd.

Mahmoud Ahmadinejad geeft het V-teken vlak voor hij de Verenigde Naties toespreekt.Beeld epa

Ahmadinejad besloot zijn toespraak met een soort belijdenis van zijn sjiitische geloof. Hij wees erop dat er 'een ultieme verlosser komt, een man van liefde die perfect is en die Imam al-Mahdi heet en zal komen in gezelschap van Jezus Christus en de rechtschapenen'.

De Verlosser in de sjiitische tak van de islam is Muhammad al-Mahdi, ook de twaalfde imam genoemd, die in de 10e eeuw verdween en als verlosser zou terugkeren. Dat zal volgens Ahmadinejad een zegening voor alle mensen zijn ongeacht hun afkomst of geloof.

De Iraanse president liet niet na westerse mogendheden en Israël ervan te beschuldigen Iran te intimideren en met wapengeweld te bedreigen. Volgens de Iraanse president gebruiken grootmachten hun massavernietigingswapens steeds vaker om ermee te dreigen. De VS en Israël stellen geregeld tot actie over te gaan als Iran een kernbom maakt. Iran ontkent al jaren kernwapens te willen en stelt uit te zijn op wetenschappelijk nucleair onderzoek en kernenergie.

Rode lijn
De rede werd afgesloten met luid applaus uit de vergaderzaal. De Amerikaanse en Israëlische afgevaardigden waren niet aanwezig tijdens Ahmadinejads redevoering. Hij gebruikt zijn bezoek alleen 'om paranoïde theorieën en walgelijke beledigingen van Israël te spuien', had een woordvoerster van de Amerikaanse delegatie gezegd.

Nederland was bij de speech op laag ambtelijk niveau aanwezig. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zei dat hij met EU-collega's had afgesproken dat als Ahmadinejad de rode lijn overschreed, de diplomaten uit de EU-landen de zaal zouden verlaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden