Ahmadinejad naar uitvaart Chavez

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is donderdag uit Teheran naar Caracas vertrokken om de uitvaart van zijn Venezolaanse bondgenoot Hugo Chavez bij te wonen.

De Iraanse president met wijlen de Venezolaanse president in januari vorig jaar Beeld ANP
De Iraanse president met wijlen de Venezolaanse president in januari vorig jaarBeeld ANP

De Iraanse leider prees Chavez, die hij vergeleek met een heilige, die ooit samen met Jezus Christus en de door sjiieten vereerde Imam Mahdi op aarde terug zal keren om samen met hen 'vrede, gerechtigheid en vriendschap' te vestigen.

Ahmadinejad zei ook te geloven dat iets 'verdachts' de kanker waaraan Chavez deze week bezweek heeft veroorzaakt. De Iraanse president had een hechte band met Chavez, met wie hij in de afgelopen jaren regelmatig sprak.

Suriname
De dood van Chávez laat ook de buurlanden van Venezuela niet onberoerd. In Suriname vindt vrijdag een dag van nationale rouw plaats. Op alle staatsgebouwen, scholen en schepen zal de vlag vanaf 6 uur in de ochtend tot zonsondergang halfstok hangen. Radio- en tv-stations hebben het verzoek gekregen hun programmering aan te passen.

Met de afkondiging van deze dag van nationale rouw betuigt de Surinaamse regering medeleven en solidariteit met de regering en volk van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het besluit is genomen vanwege de hechte band tussen president Bouterse en Chávez en de goede banden tussen de beide landen.

Chávez wordt vrijdag begraven. De regering in Caracas heeft niet bekendgemaakt waar dat zal gebeuren, maar aangenomen wordt dat de plechtigheid plaatsheeft in zijn geboorteplaats Sabaneta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden