Ahmadinejad: Iran wil nucleair overleg hervatten

Iran wil de gesprekken over zijn atoomprogramma hervatten. Dat heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vandaag gezegd. Wel benadrukte hij dat de internationale sancties tegen zijn land Iran niet zullen doen buigen voor de westerse eisen.

AP/Redactie
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad Beeld afp
De Iraanse president Mahmoud AhmadinejadBeeld afp

Iran liet eerder al doorschemeren bereid te zijn om weer met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland om de tafel te gaan. Gezanten van de Verenigde Naties brengen waarschijnlijk zaterdag een bezoek aan Teheran.

De Veiligheidsraad eist dat Iran zich aan een strenger inspectieregime onderwerpt, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat het land werkt aan nucleaire wapens. Een rapport van het internationaal atoomagentschap (IAEA) toonde afgelopen november aan dat Iran al hoogverrijkt uranium heeft geproduceerd.

Iran zegt evenwel dat het de nucleaire installaties gebruikt voor 'vreedzame nucleaire activiteiten' en civiele doeleinden.

Spanningen
De afgelopen weken liepen de spanningen tussen met name de Verenigde Staten en Iran op. Op 31 december 2011 tekende de Amerikaanse president Obama een wet waarmee nieuwe sancties, onder meer tegen de centrale bank van Iran, van kracht werden. En deze week besloot Europa in navolging van de VS tot een boycot van olie uit Iran. Op die manier willen de VS en Europa het bewind in Iran dwingen om te stoppen met het omstreden atoomprogramma.

Teheran dreigde daarop om de voor het transport van olie belangrijke Straat van Hormoez af te sluiten. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei daarop 'volledig voorbereid' te zijn om 'met de Iraanse dreigementen om te gaan'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden